Τυνησία: Η έκπληξη της Ελληνικής Κοινότητος στον Μητροπολίτη

tinisia-11

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη ετελέσθησαν η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αγίας Σκέπης και εψάλη επίσημη Δοξολογία για την εορτή της 28ης Οκτωβρίου, δεδομένου ότι η τρίτη 28/11 ήταν εργάσιμη ημέρα για τη χώρα, ενώ η πλησιέστερη κυριακή, δηλαδή η 26η, ημέρα βουλευτικών εθνικών εκλογών.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης Αλέξιος συμπαραστατούμενος από τον πρωθιερέα π. Δημήτριο Νετσβετάεφ.

Ο Σεβασμιώτατος, μετέφερε και τις ευχές της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ Θεοδώρου Β΄, ευχηθείς τα δέοντα, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε με λόγο μεστό και πλήρη ακριβείας και ιστορικών αναφορών και αναδρομών η ΑΕ η πρέσβυς της Ελλάδος στην Τύνιδα Κα Άννα Κόρκα.

Παιδιά του σχολείου απήγγειλαν ποιήματα. Στο πέρας των εκδηλώσεων όλοι μετέβησαν στο ηρώο των Ιερολοχιτών πεσόντων το 1943, στον αύλειο χώρο του Ναού, όπου εψάλη τρισάγιο και η Πρέσβυς κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Ελλάδος.

Στο τέλος άπαντες έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και εν συνεχεία στην αίιθουσα του σχολείου ετελέσθη από τον Μητροπολίτη η τελετή αγιασμού της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς για το τμήμα ελληνομάθειας, που λειτουργεί στην Κοινότητα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας σε γόνους ελληνικών οικογενειών και σε τυνήσιους.

Εκτός της εξοχωτάτης Πρέσβεως κας Άννας Κόρκα παρέστη σύσσωμος η Ελληνική Διπλωματική αντιπροσωπεία και το διοικητικό προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Τυνησίας Ιωάννης Δύντσικος με το διοικητικό συμβούλιο, η εκπαιδευτικός κα Φρειδερίκη Μαρούση και όλα τα μέλη της Ελληνικής παροικίας, όλοι οι ρωσορθόδοξοι, μέλη της ρωσσοφώνου ενορίας Τύνιδος.
Προ του τέλους των εκδηλώσεων εντός του Ιερού Ναού η Ελληνική Κοινότητα επεφύλαξε μιά έκπληξη στον Σεβασμιώτατο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δεκαπενταετίας Αρχιερωσύνης και δέκα ετών ποιμαντικής διακονίας στην Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης στη Βόρειο Αφρική, με έδρα την Τύνιδα Τυνησίας (Καρθαγένη) και πνευματική ευθύνη επί των επίσης ισλαμικών κρατών της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας.

Ανεγνώσθη από το μέλος του ΔΣ Κα Μαριάννα Σεχρεμέλη Ουελμπένι χαιρετισμός και συγκινητική συγχαρητήρια ομιλία προς τον Μητροπολίτη, στο τέλος της οποίας ο Πρόεδρος και το ΔΣ του προσέφεραν αναμνηστική πλακέτα, την εικόνα του προστάτου του Αγίου Νεκταρίου και άνθη.

Ο Μητροπολίτης συγκινημένος ευχαρίστησε για την αυθόρμητη ενέργεια της κοινότητος, τονίσας ότι οι επικεφαλής σημαντικών θεσμών, όπως αυτού της τοπικής Εκκλησίας, δεν εορτάζουν ιωβηλαία, αλλά εξακολουθούν πορείες προσφοράς εν ταπεινώσει για τον Χριστό και την Εκκλησία Του.

Είπε ότι πριν από αυτόν υπήρξαν πολλοί και πολύ αξιολογώτεροι και μετά από εκείνον θα υπάρξουν άλλοι και ότι σημασία έχει η συνέχιση του έργου, επ΄αγαθώ και σωτηρία ψυχών και για την υγιή συνέχισιν της πορείας της Εκκλησίας.

Έτσι έκλεισε η λιτή και απέριττη τελετή προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής Αλεξίου, επί τη συμπληρώσει δεκαπενταετούς Αρχιερατικής Διακονίας εν Αφρική και δεκαετίας ποιμαντικής προσφοράς εν Καρθαγένη, προς Δόξαν Θεού.

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Σεβασμιώτατε,

Δέκα χρόνια θεοφιλούς Αρχιερατείας συμπληρώθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2014, απο την ημέρα εκείνη του 2004, όταν με πρόταση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας η Ιερά Σύνοδος σας εξέλεξε παμψηφεί ως Ποιμενάρχη της Ιστορικής Μητροπόλεως Καρθαγένης και εν συνεχεία ο ίδιος ο Πατριάρχης Σας ενθρόνισε Μητροπολίτη Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής, στην έδρα σας την Τύνιδα.

Φαίνεται όμως ότι ο μήνας Νοέμβριος έχει ιδιαίτερη σημασία για την πορεία σας, διότι συγχρόνως συμπληρώνετε 15 έτη από την Χειροτονία σας στον ύψιστο βαθμό της Ιερωσύνης, ως Αρχιερεύς δηλαδή το 1999 και συγχρόνως εγγίζετε με βήματα σταθερά περίπου μια τριακονταετία προσφοράς και διακονίας στον εκκλησιαστικό χώρο.

Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση της πορείας Σας, ο εικοσάχρονος τότε φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, αφοσιώνεται με αυτοθυσιαστική αγάπη στο θεσμό της Εκκλησίας, στο πρόσωπο του Χριστού και του Αγίου προστάτου του Νεκταρίου, όπου προσφέρει και αφιερώνει την ζωή του, μετά την εκπλήρωση της υποχρεώσεώς του έναντι της πατρίδος ως έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού.

Τα πρώτα του διστακτικά αλλά και δύσκολα βήματα στον χώρο της Ιερωσύνης, καθοδηγεί ο γέροντας πλέον και πνευματικός σας πατέρας Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, υπο την πνευματική καθοδήγηση του οποίου, επι δώδεκα έτη, γίνεστε Πρωτοσύγκελλος και υπεύθυνος του έργου Νεότητος, Πνευματικός και ιεροκήρυξ, ιδρυτής και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητροπόλεως «Ο Άγιος Οικουμένιος», αρμόδιος για την έκδοση του περιοδικού ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ και υπεύθυνος όλων των περιοδικών εκδόσεων της τοπικής εκκλησίας. Συγγράφετε άρθρα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό και τοπικό τύπο των Τρικάλων.

Το 1999 προτείνεστε από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κυρό Πέτρο Ζ΄ και εκλέγεστε από την Ιερά Σύνοδο βοηθός του Επίσκοπος με τον τίτλον της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Νιτρίας και συγχρόνως διορίζεστε και Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου.

Έκτοτε και για πέντε έτη ο Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος εργάζεται στο πλευρό του Πατριάρχου Πέτρου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του οικοδομικού και όλου ανακαινιστικού έργου των Ναών και κτιρίων του Πατριαρχείου στο Κάϊρο, καθώς και την ευθύνη της Πατριαρχικής εκπροσώπησης ενώπιον των αρχών της Αιγύπτου τόσο στην πρωτεύουσα της χώρας όσο και σε αποστολές στο εξωτερικό.

Και το 2004 ενθρονίζεστε στην Τυνησία, όπου με ανακαινιστική διάθεση και δράση, πραγματοποιείτε την εκ βάθρων ανακαίνιση του κτιρίου που στεγάζει τη Μητρόπολη και τα Γραφεία της (2005), του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Τύνιδας (2007), την αγιογράφηση του Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Καζαμπλάνκας(2008-09) από την εκεί ελληνική κοινότητα, την ανακαίνιση του παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδος στο Αλγέρι (2006-7) και την υπό προγραμματισμό και εξέλιξη και ανακατασκευή του ναού Τριών Ιεραρχών την πόλη του Σφαξ (μετα την αποτυχημένη προσπάθεια του 2006) και τον προγραμματισμό για την ανακαίνιση του Αγίου Νικολάου Τζέρμπας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παρά την έλλειψη συνεργατών, κληρικών και πολλές φορές και εκκλησιαζομένων, (Σας είδαμε πολλές φορές Σεβασμιώτατε να κάνετε και τον διάκο και τον παπά, τον ψάλτη ακόμα και τον καντηλανάφτη τα πρωινά πριν την ακολουθία κρυφά και με πραγματική ικανοποίηση στο πρόσωπό σας, λέγοντας και εμπιστευόμενος σε λιγα πρόσωπα που ενίοτε σας βλέπουν το «όλα για τον Χριστό και την Εκκλησία Του παιδί μου»), οι Ναοί της Μητρόπολης, εννέα τον αριθμό, στην τεράστια γεωγραφική έκταση των τεσσάρων χωρών, τα τελευταία δέκα έτη παραμένουν ανοικτοί και κρατούν ακοίμητη την κανδήλα της Ορθοδοξίας στους ιερούς χώρους, οπου ιερουργούσαν πολλοί μάρτυρες και Αγιοι της Εκκλησίας μας, όπως ο άγιος Κυπριανός αρχιεπίσκοπος Καρθαγένης, και ο Αγιος Αυγουστίνος επίσκοπος Ιππώνος και πλειάδα μαρτύρων και που σήμερα ανήκουν στην Αλγερία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κωνσταντίνης και στην γνωστή μας Καρθαγένη.

Με την πνευματική σας εποπτεία και καθοδήγηση είναι αξιοσημείωτη η άριστη ανάπτυξη των σχέσεων με τις ρωσόφωνες ορθόδοξες παροικίες και στις τέσσερεις χώρες όπου ευρίσκονται ιερείς και ορθόδοξο ποίμνιο.

Σας είδαμε όμως , Σεβασμιώτατε, να επισκέπτεσθε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συνομιλείτε μαζί του, υπουργούς της Κυβερνήσεως και επιτελικά στελέχη των αρχών της χώρας, αλλά και να συσφίγγετε διαρκώς τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας με τα άλλα δόγματα και τους εκπροσώπους τους, διατηρών άριστες σχέσεις μαζί τους ανέκαθεν.

Με ανησυχία για την καλή λειτουργία της ελληνικής Παροικίας στην Τύνιδα, και την βοήθειά σας στα προβλήματα της ολιγάριθμης μεν , αλλά ζωντανής και δραστήριας απο εδώ και στο εξής Κοινότητας, εκτός απο την τυπικήν σας παρουσία, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο, στέργετε με τις ευχές σας και προσευχές σας τις συνεδριάσεις και συνελεύσεις της, βοηθώντας και νουθετώντας όλους ανεξαιρέτως στα καθήκοντά τους.

Σεβασμιώτατε, όλα αυτά τα χρόνια περάσαμε μαζί και ευχάριστες αλλά και λιγότερο ευχάριστες στιγμές, και συμφωνήσαμε αλλά και διαφωνήσαμε σε πολλά θέματα, όμως ποτέ δεν σταματήσαμε να σας στηρίζουμε και να σας εκτιμούμε, γιατι παρόλες τις πικρίες που σας προκαλέσαμε, μικρόψυχος δεν υπήρξατε ΠΟΤΕ και εμείς σε πείσμα των επικίνδυνων καιρών θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας, να Σας στηρίζουμε και Σας δίδουμε την υπόσχεση ότι « θάμαστε πάντα ζωντανοί στο προσκήνιο των εξελίξεων και ενεργοί πλάι σας, καταδεικνύοντες την ενότητα του λαού στο χώρο της Εκκλησίας, που πάντοτε μας ενώνει.

Εχοντας νωπές τις ευλογίες, που μας εκόμισε από το Ιερό Κέντρο της Αλεξανδρείας πριν λίγο καιρό ο Πνευματικός πατέρας και Πατριάρχης όλων των Ορθοδόξων της Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ και ζωντανά στη μνήμη μας τα λόγια του «να αγαπάτε τον Αλέξιο και να του συμπαραστέκεστε», Σας ευχόμαστε απο καρδιάς Χρόνια Πολλά, υγεία, μακροημέρευση και καλή δύναμη στην δύσκολη ιεραποστολική αποστολή Σας στο βόρειο κέρας της Αφρικανικής Ηπείρου .

Για την Ελληνική Κοινότητα Τυνησίας
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Δύντσικος
Και τα Μέλη του Δ.Σ.

tinisia-1

tinisia-2

tinisia-3

tinisia-4

tinisia-5

tinisia-6

tinisia-7

tinisia-8

tinisia-9

tinisia-10

tinisia-12

tinisia-13

tinisia-14

Εμφανίσεις: 63711
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!