Εκκλησιαστικά Χρονικά - (Μνήμη δικαίου μετ' εγκωμίων...)

ImageΦτωχότερο εξέρχεται σήμερα το Δευτερόθρονο Αποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την εκδηνία του μακαριστού Γέροντος Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κυρού Διονυσίου, Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Διονύσιος (Χατζηβασιλείου) ήταν μια παρακαταθήκη εκκλησιαστικής ιστορίας,λειτουργικού ήθους και παράδοσης για την Αλεξανδρινή Εκκλησία,αφού επί 44 χρόνια υπηρέτησε τον Θρόνο ως Αρχιερέας.

Είχε την ιδιαίτερη τιμή να γράψει και να αναγνώσει εκ μέρους της Συνόδου τρεις ενθρονιστήριους λόγους σε τρεις διαδοχικούς Πατριάρχες, τον μακαριστό Παρθένιο τον Γ', τον μακαριστό Πέτρο τον Ζ' και τον σημερινό Προκαθήμενο Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο τον Β', ο οποίος τον τίμησε με τον τίτλο του Γέροντος Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως και τον τοποθέτησε στην πρώτη κλίμακα.

Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο του Θρόνου,θέση την οποία εκράτησε μέχρι την εκδηνία του.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε μία πολύ δύσκολη εκκλησιαστική ζωή,καθότι ήταν ο μόνος Μητροπολίτης γέννημα-θρέμμα της Αλεξανδρείας με την αραβική γλώσσα σαν μητρική του,αφού έκανε και διδακτορικό σε αραβικά πανεπιστήμια και κατά καιρούς δίδαξε σε αυτά.

Έτσι πολλές φορές,η Αλεξανδρινή Εκκλησία του εναπέθεσε δύσκολες αποστολές και μεταθέσεις.

Δεν υπάρχει άλλος Μητροπολίτης του Θρόνου εν ζωή που να έχει τόσες μεταθέσεις και αυτό οφείλεται στον φιλήσυχο,ευσεβή και ευγενικό χαρακτήρα του,που πάντα έφερνε το έργο του σε καλό πέρας.Συνεργάστηκε με 4 Πατριάρχες.

Ο Πατριάρχης Νικόλαος ο ΣΤ' τον τοποθέτησε άμα τη χειροτονία του εις Επίσκοπον Ηλιουπόλεως το 1968 ως Επίτροπο Καϊρου,θέση-κλειδί,την οποία είχε ο Άγιος Νεκτάριος.

Όσοι παίρνουν αυτή την θέση καίτοι είναι πολύ κουραστική,είναι ευτυχείς,αφού ζουν στο χώρο που έζησε ο Άγιος Νεκτάριος- Επίσκοπος Πενταπόλεως.

Το 1974 ο ίδιος Πατριάρχης τον προάγει σε Μητροπολίτη Μέμφιδος,στην περιοχή του Νέου Καϊρου.
 
Εκεί διδάσκει στην Τουριστική Σχολή και στα πανεπιστήμια του Καϊρου τα έτη 1978-1980 διδάσκει με σύμβαση στα ελληνικά σχολεία Μανσούρας Αιγύπτου,εκεί όπου υπηρέτησα και εγώ ως φιλόλογος και θυμάμαι ότι ήταν εξαιρετικά ολιγαρκής και ήταν ευγνώμων όταν του έδιναν λίγο φαγητό και λίγο μισθό από την Ελληνική Κοινότητα.
 
Το 1988 ο Πατριάρχης Παρθένιος Γ' τον μεταθέτει στο Σουδάν διότι ήθελε να καλύψει το αρχιερατικό κενό με αραβομαθή ήπιου χαρακτήρος αρχιερέα λόγω του Ισλάμ.
 
Το 1997 ο Πατριάρχης Πέτρος ο Ζ' τον μεταθέτει στην Λεοντόπολη κόντα στο κανάλι του Σουέζ,θέση την οποία κράτησε μέχρι την εκδηνία του.
 
Ο μακαριστός Μητροπολίτης λόγω της μορφώσεως του και της εκκλησιαστικής εμπειρίας του απεστάλει απο το Πατριαρχείο σε πολλές αποστολές εκπρόσωπος Π.Σ.Ε,στην επιτροπή Πίστη και Τάξη,στο διάλογο με τους Παλαιοκαθολικούς,τους Προχαλκηδόνιους,καθώς και σε διαθρησκειακά συνέδρια.
 
Εχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα..εκκλησιαστικά και οικολογικά.
 
Σε κάθε ευκαιρία ομιλούσε με τα καλύτερα εγκώμια για την Τροφό-Σχολή της Χάλκης,την οποία ετελείωσε και μακάριζε την στιγμή που θα άνοιγε πάλι της πύλες της.
 
Ας είναι αιωνία η μνήμη του μακαριστού Γέροντος Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κυρού Διονυσίου,Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου του Θρόνου Αλεξανδρείας.

 

Ξένια Χρονοπούλου

Ιστορικός στις Βυζαντινές Σπουδές

πρώην Σύμβουλος εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μόσχα

Εμφανίσεις: 75310
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!