Πατριάρχης Αλεξανδρείας: "Κρατήστε Θερμοπύλες"

ImageΠαρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου, ο οποίος επισκέπτεται τη Νότια Αφρική, ο Ελληνισμός της χώρας γιόρτασε σήμερα τα 100 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας του

Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά και τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυση της τοπικής Μητρόπολης Ιωαννουπόλεως.

 

Στον ιστορικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, την πρώτη εκκλησία που έχτισαν οι Ελληνες ομογενείς στο Γιοχάνεσμπουργκ, τελέστηκε πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

 

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γιοχάνεσμπουργκ κ. Παλαδάκης, τόνισε ότι «αυτός ακριβώς ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου Γιοχάνεσμπουργκ μάζεψε στην Ελληνική και ορθόδοξη αγκαλιά του τους πρώτους Έλληνες μετανάστες στη Νότια Αφρική, και αυτή ακριβώς η κοινότητα ήταν που έγινε το σπίτι των Ελλήνων για έναν αιώνα».

 

Στη συνέχεια, χαιρέτησε τους Έλληνες ομογενείς ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος, τονίζοντας τη σημασία του αγώνα τους να "κρατήσουν Θερμοπύλες" τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, και αμέσως ακολούθησε ανταλλαγή δώρων.

 

Ωστόσο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, εξελίσσονταν επεισόδια μεταξύ Νοτιοαφρικανών και μεταναστών από τη Ζιμπάμπουε και άλλες χώρες και στο τέλος, σχεδόν, της εκδήλωσης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αποχωρήσουν, για την ασφάλειά τους, ενώ νωρίτερα αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει τον ναό για τον προστατέψουν από τους διαδηλωτές σε περίπτωση που τα επεισόδια έφθαναν μέχρι την περιοχή της ελληνικής εκκλησίας.

 

Έτσι, η εκδήλωση έλαβε τέλος, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Η λύπη, όμως, ήταν φανερή στους ομογενείς που περίμεναν αυτήν την ημέρα αρκετό καιρό για να γιορτάσουν, όπως πραγματικά θα ήθελαν, για την παροικία τους.

 

Πάντως, η εκδήλωση είχε ήδη ολοκληρωθεί λίγη ώρα νωρίτερα, σκορπώντας συγκίνηση σε όσους παρακολούθησαν την εκκλησιαστική ακολουθία, καθώς ο κ. Θεόδωρος τίμησε τον γεροντότερο μητροπολίτη του ιεραποστολικού Πατριαρχείου, τον 88χρονο γέροντα μητροπολίτη Μέμφιδος Παύλο, ο οποίος επί τριάντα χρόνια υπηρέτησε με αυτοθυσία τον ελληνισμό της Νότιας Αφρικής από το μετερίζι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

Εξάλλου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε σήμερα τρισάγιο στη μνήμη τριών κοιμηθέντων Μητροπολιτών Ιωαννουπόλεως, του Ισίδωρου, του Νικόδημου και του Ιωάννη.

 

Τέλος, μεγάλη εκδήλωση για τα εκατό χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας του Γιοχάνεσμπουργκ και τα 80χρονα από την ίδρυση της Μητρόπολης Ιωαννουπόλεως πραγματοποίησαν χθες και οι Αιγυπτιώτες της Νότιας Αφρικής, παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου. 
Εμφανίσεις: 19622
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!