Ναό στην Γκάνα εγκαινίασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

ImageΈνα νέο ναό του Αγίου Νικολάου, που κατασκευάστηκε από έλληνες ναυτικούς για να τιμήσει τον πολιούχο των ναυτικών, εγκαινίασε στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γκάνας,

ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

 

Ο ναός αυτός που ολοκληρώθηκε με την οικονομική βοήθεια του εφοπλιστή κ. Παναγιώτη Τσάκου καθώς και πολλών συνεργατών του, που πρόσφεραν απλόχερα από το περίσσευμα της καρδιάς τους, δεσπόζει στον κόλπο του λιμανιού της Τέμα, όπου δραστηριοποιούνται πολλά πλοία και ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

 

Εκεί ακριβώς ακτινοβολεί από χθες το απόγευμα ο σταυρός της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, σαν ένας άλλος φάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

 

Το γεγονός είναι σημαντικό τόσο για τους λιγοστούς Έλληνες που ζουν στην ακριτική αυτή αφρικανική χώρα όσο και για τους ντόπιους της περιοχής, των φυλών που ζούνε στην παραθαλάσσια αυτή περιοχή, τους οποίους συνάντησε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, προσφέροντάς τους συμβολικά ένα κομμάτι άρτο, που αποτελεί δείγμα φιλίας και αγάπης για την Γκάνα.

 

Στα εγκαίνια της εκκλησίας, ο κ. Τσάκος ανακοίνωσε παράλληλα ότι μετά την ολοκλήρωση των έργων του ναού, ξεκινάει ήδη από τώρα η μελέτη για την δημιουργία ενός κοινωνικού και ιατρικού κέντρου με την επωνυμία «Άγιος Νικόλαος», που θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα «Μαρίας Τσάκου».

 

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον κ. Παναγιώτη Τσάκο, για την προσφορά αυτή από καρδιάς, τόσο προσωπική όσο και όλων των ελλήνων ναυτικών που συνεισέφεραν με χρήματα στην αποπεράτωση του έργου.

 

Και προσφέροντάς του τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στην ψυχή του Έλληνα που ξεχνά κόπους όταν πρόκειται να κτίσει την εκκλησιά του και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της γης.

 

Από την εκδήλωση, δεν έλειψε και η θερμή υποδοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας από τους ντόπιους κατοίκους ντυμένους με τις παραδοσιακές στολές παίζοντας τα τύμπανα, συνθέτοντας μία μοναδική εικόνα, ένα «πάντρεμα» ανάμεσα στον ελληνορθόδοξο και τον αφρικάνικο πολιτισμό.

 

Το τιμητικό παρών στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος, ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, ο οικείος Επίσκοπος Γκάνας κ. Δαμασκηνός, καθώς και ο κ. Θεόφιλος Μπιζάνιος εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή σε μεταφορά και εμπορία πετρελαίου «Aegean Bunkering» του Νίκου Μελισσανίδη

Εμφανίσεις: 68818
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!