Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας βάπτισε μικρά παιδιά

ImageΜε το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, οι Γκανέζοι εόρτασαν την Κυριακή το απόγευμα τα 25 χρόνια Ορθοδοξίας στην περιοχή τους.

 

Ένα γεγονός που σηματοδότησε η παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ αλλά και ενίσχυσαν με την παρουσία τους οι αρχηγοί των τοπικών φυλών, ακόμη και μέσα στη νεόδμητη εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην πόλη Λάτε ή και αργότερα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παράπλευρο στάδιο.

 

Οι κάτοικοι της περιοχής, με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους οι περισσότεροι, είχαν κατακλύσει το ναό, δημιουργώντας μία μοναδική εικόνα και μία ιεροτελεστία που ξέφευγε από τα συνηθισμένα.

 

Με τον κόσμο να τραγουδά μαζί με την χορωδία αλλά και κάποιες φορές να κτυπά τα χέρια του στους ρυθμούς της μουσικής, ιδιαίτερα όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος έπαιρνε το σπόγγο και σχημάτιζε με κερί τις τέσσερις άκρες της εκκλησίας με τα αρχικά γράμματα του Ιησού Χριστού ή όταν εχάριζε το δικό του το πατριαρχικό μπαστούνι στον αρχηγό της τοπικής φυλής του Λάτε στην Γκάνα, προς ένδειξη φιλίας και αγάπης.

 

Το πώς φτάσαμε στο σημείο να θαυμάζουμε ειδικά στην Γκάνα αυτό το "πάντρεμα" της Ορθοδοξίας και του αφρικανικού πολιτισμού, το εξήγησαν με πολύ γλαφυρό τρόπο ο ίδιος ο αρχηγός της τοπικής φυλής όταν μίλησε στις εκδηλώσεις έξω από την εκκλησία.

 

Είναι χαρακτηριστική η φράση του φυλάρχου, που είπε συγκεκριμένα: "Μακάρι η Ορθοδοξία να είχε επεκταθεί σε ακόμη περισσότερα μέρη στην Γκάνα", για να ευχαριστήσει αμέσως μετά για την τεράστια προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Η παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην χώρα και ειδικότερα στην περιοχή αυτή του Λάτε στην Γκάνα είναι έντονη και ξεκινά 25 χρόνια πριν από σήμερα.

 

Το 1983 ήταν που έφτασε ο Μητροπολίτης 'Ακκρας Ειρηναίος. Και σε αυτόν ακριβώς τον χώρο των εκδηλώσεων ήταν που βαφτίστηκαν τότε, μέσα σε μία μέρα, 1.500 άτομα. Θέλοντας μάλιστα να τιμήσουν την μνήμη του αείμνηστου Ιεράρχη, οι ντόπιοι ανέγειραν ένα μνημείο για το έργο του, το οποίο αποκάλυψε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος και κείνος γονάτισε μπρος από το βαπτιστήρι και βάπτισε δέκα ντόπιους, μικρά παιδιά αλλά και μεγάλους, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση.

 

"Ευχαριστούμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι μόνο για την εκκλησία που έκτισε, αλλά κυρίως για την δημιουργία του πρώτου δημοτικού σχολείου που μας έφτιαξε, το οποίο αναπτύχθηκε και σε γυμνάσιο και έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς ντόπιους και κυρίως νέους να πετύχουν μέχρι και στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καταλαμβάνοντας τώρα σημαντικές θέσεις", είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της τοπικής φυλής, αναγνωρίζοντας επίσημα την προσφορά της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα ηγετικά στελέχη της φυλής έφτασαν μαζί στον χώρο κάτω από την παραδοσιακή μεγάλη αφρικανική ομπρέλα, που αποτελεί δείγμα εξουσίας, στάθηκαν μπρος από την Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και μιλώντας τόσο στην τοπική τους διάλεκτο όσο και την αγγλική, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, παρουσία εκατοντάδων ντόπιων, πολλών εκ των οποίων νέοι.

 

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε για το έργο του τον οικείο Επίσκοπο Γκάνας κ. Δαμασκηνό ο οποίος συνόδευσε τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου με τον Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο.

 

Με την κορύφωση των εορτασμών για τα 25 χρόνια Ορθοδοξίας στην Γκάνα, αλλά και μία μεγάλη δεξίωση που δόθηκε χθες από την οικεία Επισκοπή, παρουσία υπουργών και εκπροσώπων της Γκάνας, διπλωματικών αρχών, εκπροσώπων εκκλησιών αλλά και του λιγοστού ελληνισμού στην χώρα, ολοκληρώθηκε και η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου στην Άκρα.

 

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου θα επιστρέψει στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αύριο το πρωί.
Εμφανίσεις: 49789
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!