Επέστρεψε απο την Γεωργία ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

ImageΠαρουσία πολλών Υπουργών της Γεωργίας, της πρώτης Κυρίας της χώρας, διπλωματικών αρχών, εκπροσώπων των δήμων της χώρας, καθώς και του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Γεωργίας κ. Ηλία Β΄,

η χώρα της Γεωργίας αποχαιρέτησε επίσημα τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο Β΄.

 

Στο επίσημο δείπνο που ο Γεωργιανός Πατριάρχης Ηλίας Β΄ παρέθεσε προχθές το βράδυ προς τιμήν του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεοδώρου, παρεκάθησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Γεωργίας, εκπρόσωποι ξένων δογμάτων, κυβερνητικοί εκπρόσωποι της χώρας (μεταξύ των οποίων η Υπουργός των Οικονομικών, ο Υπουργός Παιδείας, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, η Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, ο Υπουργός πολιτισμού, κ.ά.), η Πρώτη Κυρία της χώρας, διπλωματικοί εκπρόσωποι διαφόρων κρατών μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρέσβης κ. Γεώργιος Χατζημιχελάκης, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο Δήμαρχος Τυφλίδος και πολλοί άλλοι.

 

Ο Μακαριώτατος Μισχέτης και καθολικός πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας Β΄, μεταξύ άλλων, προσφωνώντας τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ανέφερε τα εξής: «Μακαριώτατε, είστε επίσημος προσκεκλημένος της Εκκλησίας της Γεωργίας. Ο ρόλος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων και παραμένει πάρα πολύ σημαντικός στον χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 

Η Αλεξάνδρεια ήταν το κέντρο το κόσμου, των τεχνών και των επιστημών. Εκεί κοντά σας εγεννήθη ο μοναχισμός των Μεγάλων Πατέρων Αντωνίου του Μεγάλου, Παύλου του Θηβαίου, Μακαρίου του Αιγυπτίου και πάρα πολλών άλλων.

 

Αλεξάνδρεια και Γεωργία είναι τα ονόματα δύο αρχαιοτάτων χωρών και δύο αρχαιοτάτων παραδόσεων. Αυτές τις παραδόσεις πρέπει να τις συντηρήσουμε και να τις κληροδοτήσουμε στις επόμενες γεννιές.

 

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο σήμερα και ένα από αυτά είναι το πρόβλημα του Καυκάσο. Μέχρι σήμερα στην γεωπολιτική, σημαντικό ρόλο έπαιζε η Ευρωασία.

 

Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε είναι ότι και στον Καύκασο μένουν πάρα πολλά έθνη. Για την Γεωργία, είναι σημαντικό να κρατήσει την ενότητά της. Με τον Μακαριώτατο, μιλήσαμε γι' αυτό το πρόβλημα και πιστεύουμε ότι όλες οι ορθόδοξες χώρες θα στηρίξουν την Γεωργία».

 

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄στην αντιφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Μακαριώτατε, η χιλιόχρονη και πλέον ιστορία της Εκκλησίας σας δεικνύει εμπράκτως και περίτρανα τον δυναμισμό αλλά και τον διορθόδοξο και διαχριστανικό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Εκκλησία της Γεωργίας, συμβάλλοντας θετικά και γόνιμα στην ωφέλεια της πορείας της καθ' όλου Ορθοδοξίας.

 

Όλες οι ευχές και οι προσευχές μας, ημών προσωπικώς, των Μελών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου μας της Αποστολικής Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, θα σάς συνοδεύουν και θα αποτελούν τις στιγμές εκείνες της ψυχικής αναψυχής και της αναστάσεώς σας προς τον καθημερινό σταυροαναστάσιμο δρόμο σας. Σάς συγχαίρουμε εγκαρδίως Μακαριώτατε. Να είναι πολλά και ευλογημένα τα έτη σας».

 

Κατά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ συναντήθηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού την οποία ευλόγησε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον αγώνα της με την Ντιναμό Τυφλίδος.

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναχώρησε χθες από το Διεθνές αεροδρόμιο της Τυφλίδος, όπου τον προέπεμψαν ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας Β΄, Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Γεωργίας και ο Έλληνας Πρέσβης στην Γεωργία κ. Γεώργιος Χατζημιχελάκης.

 

Στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές κατά την αναχώρηση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.

 

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ έφθασε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου τον υποδέχτηκε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος και η εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου κα Ρενιέρη.
Εμφανίσεις: 69937
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!