Δημιουργία σχολείου ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος

ImageΤην δημιουργία ενός νέου σχολείου για τα παιδιά της περιοχής Τουλούμ του βόρειου Καμερούν ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, επισκεπτόμενος αυτές τις ημέρες σχολεία

όπου διδάσκονται παιδιά των φτωχών οικογενειών του βόρειου Καμερούν, στην συνοριακή γραμμή με το Τσαντ.

 

Το εν λόγω σχολείο θα είναι το 4ο κατά σειρά που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Καμερούν και θα κατασκευαστεί με την συμβολή και την οικονομική στήριξη ελληνικών ιεραποστολικών συλλόγων. Τα ήδη υπάρχοντα τρία σχολεία εξυπηρετούν εξακόσια παιδιά το καθένα.

 

Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο μεσημέρι, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε το κεντρικό Λύκειο στην περιοχή Ντατσέκα στο βόρειο Καμερούν, όπου διένειμε γραφική ύλη και μίλησε ενώπιον 2.400 παιδιών, ανακοινώνοντας ότι η Μητρόπολη Καμερούν θα παρέχει από αυτόν τον χρόνο υποτροφίες για τα δέκα πρώτα παιδιά που θα πετυχαίνουν στα πανεπιστήμια του Καμερούν, ενώ υποσχέθηκε να τους αποστείλει και μία σειρά από γαλλικά βιβλία από την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

 

«Η μόρφωση είναι η ελπίδα για τον Καμερούν», τόνισε ο κ. Θεόδωρος συνοδευόμενος από τον οικείο Μητροπολίτη κ. Γρηγόριο και σε αυτή όπως και στις άλλες επισκέψεις του στην ποιμαντική του περιοδεία στο Καμερούν, όπου έγινε θερμά δεκτός από όλες τις αρχές του τόπου, ενώ και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας φιλοξενούν ανταποκρίσεις για την επίσημη επίσκεψή του.

 

Να σημειωθεί ότι στην περιοδεία του αυτή, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ακολουθούσαν και εκπρόσωποι ελληνικών ιεραποστολικών συλλόγων, και μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης κ. Βάιος Πράντζος, η Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος» της Νίκαιας κα Γεωργία Γεωργιάδου, καθώς και Μέλη του Ιεραποστολικού Συλλόγου Μεγάρων «Ιεραποστολική Συνοδοιπορία».

 

Σήμερα, ερχόμενος στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ, επισκέφθηκε τον ναό του Αγίου Ελευθερίου στην περιοχή Νγκόλβακ, 90 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπου έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και όπου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα δημιουργία στην περιοχή τριών τάξεων του τοπικού σχολείου που κατασκευάστηκαν με την βοήθεια και την συμβολή του Συλλόγου από την Κρήτη «Η Γέφυρα της Αγάπης», ενώ εγκαινίασε την δημιουργία τριών νέων αιθουσών διδασκαλίας, αποδεχόμενος και το αίτημα του Δημάρχου της περιοχής να συμβάλει στο άμεσο μέλλον στην δημιουργία αγροτογεωπονικής σχολής σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει η καμερουνέζικη τοπική αυτοδιοίκηση.

 

 

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής συνεχάρη τον Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο για την επιτυχή πορεία του ιεραποστολικού έργου στην περιοχή, που μέρα με την ημέρα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, αλλά και γενικότερα για το έργο της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην  μεγάλη αυτή αφρικανική χώρα.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

 

Συνολικά, δεκατρείς εκκλησίες, δύο ιεραποστολικά κέντρα, δεκαοχτώ πηγάδια, τρία αγροτικά ιατρεία, τρία σχολεία, είναι μόνο μερικά από τα δείγματα της ελληνικής προσφοράς στο λαό του βόρειου Καμερούν, αναφερόμενοι στην προσφορά της Ελλάδας και της Μητρόπολης Καμερούν στο λαό της αφρικανικής αυτής χώρας.

 

Ακολουθούν και άλλα έργα που στηρίζουν τον λαό της περιοχής, όπως: διανομή τροφίμων σε δύσκολες περιόδους, χορηγία 300 υποτροφιών το χρόνο σε άπορους μαθητές, διανομή γραφικής ύλης και μάλιστα σε τακτά διαστήματα, καθώς και ένδυσης και υπόδυσης, αλλά και ιατρική φροντίδα από ομάδες ιατρών όπως και ενημερωτικές διαλέξεις για βασικά θέματα πρόληψης σε θέματα υγείας, ιδιαίτερα σε ασθένειες που μαστίζουν τον αφρικανικό πληθυσμό, όπως το AIDS.

 

Στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, σπουδαίος είναι ο ρόλος των ελληνικών ιεραποστολικών συλλόγων καθώς και η προσφορά της ελληνικής πολιτείας, όπου η υπηρεσία Διακρατικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ΜΚΟ της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου έχει συμβάλει στην ανέγερση μίας Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο ιεραποστολικό κέντρο Κατράνγκ, όπου πραγματοποιούνται ενημερωτικές διαλέξεις, συνεστιάσεις, προβολές και υποβοηθητικά για τον πληθυσμό, χρησιμοποιείται ως κλινική για τους κατοίκους στις περιπτώσεις επιδημιών.

 

Η ιστορία της ιεραποστολής στο βόρειο Καμερούν ξεκινάει πριν από 34 χρόνια, καθώς άρχισε να οργανώνεται συστηματικά το 1975 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Άκκρας Ειρηναίο.

 

Ο ίδιος επίσκοπος που δεν υπάρχει πια (σκοτώθηκε με τον πατριάρχη Πέτρο και την συνοδεία του στο μοιραίο «Σινούκ» τον Σεπτέμβρη του 2004) ήταν που χειροτόνησε τους πρώτους ιερείς στο βόρειο Καμερούν ενώ ο ελληνισμός της περιοχής συνέβαλε και κείνος οικονομικά από την εποχή εκείνη για την ανέγερση των ελληνικών ναών.

 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οικογένειας Ευστρατίου Ρεπάνη από την Μυτιλήνη που έχει κτίσει ένα μεγάλο ναό του Αγίου Ευστρατίου στην πόλη Σάαρ του νότιου Τσαντ (που ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Καμερούν), ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες, όπως ο Ανέστης Αρνόπουλος από την παραθαλάσσια Ντουάλα του Καμερούν που έχει κτίσει ιδίοις εξόδοις έναν μεγάλο ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην περιοχή Μποναμπέρι.

 

Παράλληλα, μεγάλος ήταν και ο αγώνας και του σημερινού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου για την αν άπτυξη της ιεραποστολής στην άγονη αυτή περιοχή, από την εποχή που ως Μητροπολίτης Καμερούν (1997 - 2002), επισκέφθηκε εκατοντάδες φορές το βόρειο Καμερούν, συμβάλλοντας στην δημιουργία επί των ημερών του ενός ιεραποστολικού κέντρου, τριών ναών, ενός σχολείου, αγροτικών ιατρείων, αλλά και πραγματοποιώντας και πολλές γεωτρήσεις για να μπορέσουν οι ντόπιοι να απολαμβάνουν το νερό ως ένα αγαθό που βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη στην περιοχή αυτή, όπου συχνά οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 45ο C και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα κατά την διάρκεια της εξάμηνης ξηρασίας (από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο).

 

Ο κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναχωρεί σήμερα από την πρωτεύουσα Γιαουντέ, επιστρέφοντας μέσω Ναϊρόμπι αύριο στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Εμφανίσεις: 85025
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!