Οικουμενικός Πατριάρχης: "Ως 'Εθνος, ζήσαμε και χειρότερα"

ImageΕπίτιμος Δημότης του Δήμου Αμαρουσίου ανακηρύχθηκε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε μια σεμνή τελετή στο Δημαρχείο Αμαρουσίου όπου ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε πεζός μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, παρουσία Μητροπολιτών, του Δημοτικού Συμβουλίου και Αρχών του Τόπου.

Στην είσοδο του δημαρχείου τον υποδέχθηκε με θερμά λόγια ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης .

Ο Οικουμενικός πατριάρχης, απαντώντας αναφέρθηκε στις «δοκιμασίες» που περνά ο ελληνικός λαός λέγοντας ότι ήρθε στην Αθήνα σε δύσκολες ημέρες.

«Θέλουμε να σας πούμε θαρσείτε και μη καταβάλλεσθε από την κρίση» είπε και πρόσθεσε:

«Από την εμπειρία μας, κάθε καταιγίδα κάποτε τελειώνει, ενώ ,ως έθνος, ζήσαμε και χειρότερα και τα αντιμετωπίσαμε».

Στη προσφώνησή του ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων τόνισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που ως Δήμαρχος Αμαρουσίου έχω την ευκαιρία να καλωσορίσω στην πόλη μας την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, κύριο κύριο Βαρθολομαίο.

«Παναγιώτατε, η παρουσία  σας στην πατρίδα μας αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους τους Έλληνες, μας δίνει δύναμη και ελπίδα. Γνωρίζετε καλά ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε σύγχυση, αφού βιώνει έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η Ορθόδοξη Εκκλησία όμως έχει τη δύναμη να προσφέρει διέξοδο», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου.

Εν συνεχεία υπογράμμισε: «Όπως έχει αποδειχθεί από την μακραίωνη πορεία της, μπορεί να πλησιάσει το σύγχρονο άνθρωπο, να του προσφέρει κοινωνία σχέσεων με αγάπη, ταπεινοφροσύνη και σεβασμό προς την ταυτότητα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.»

«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προσβλέπουμε ως λαός στις πρωτοβουλίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το πρεσβυτέριο και η ιεραρχία της οποίας υπήρξε ανά τους αιώνες σάρκα εκ της σάρκας του λαϊκού σώματος. Ιδιαίτερα προσβλέπουμε στην πνευματική δύναμη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ακόμη και σε πιο χαλεπούς καιρούς, υπήρξε φάρος ελπίδας και στήριγμα του γένους, διασώζοντας μαζί με την πίστη και την ελληνική γλώσσα και την ξεχωριστή πολιτισμική μας ταυτότητα», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Επίσης πρόσθεσε τα εξής:

Παναγιώτατε,

Το γεγονός ότι προσβλέπουμε στην στήριξη σας, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζετε ως πνευματικός και θρησκευτικός ηγέτης όλων των Ορθοδόξων.

Γνωρίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζει εδώ και πολλά χρόνια, όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.Image

Λειτουργεί κάτω από ένα ασφυκτικό και απαράδεκτο καθεστώς. Το πρόβλημα της στελεχώσεως του Οικουμενικού Θρόνου παραμένει οξύ, παρά τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει προκειμένου να ξεπεραστεί.

Γνωρίζουμε καλά ότι έχει υποστεί πολλές αδικίες και πολλούς κατατρεγμούς, αποτέλεσμα των οποίων είναι η συρρίκνωση του ποιμνίου του, η απώλεια σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, των κοινοτήτων μας, της Ομογένειας.

Αυτό όμως  το κατά κόσμον αδύνατον Πατριαρχείον έχει καταφέρει να διατηρεί την  αίγλη και την ακτινοβολία του ανά τον κόσμο.

Ίσως αυτό σε κάποιους να φαντάζει αντιφατικό, αλλά μήπως δεν είναι φαινομενικώς αντιφατικά αυτά που διαβάζουμε στην Αγία Γραφή, «Η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται. Όταν ασθενώ τότε δυνατός ημί».

Αυτά είναι τα μυστήρια του Θεού τα οποία βιώνει καθημερινά το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εις το οποίο εφαρμόζονται οι λόγοι του Απολυτίκιου του Αγίου Νικολάου:

«Τη ταπεινώσι τα υψηλά».

Χάρη όμως στη δύναμη του Θεού και την καθοδήγηση φωτισμένων ανθρώπων όπως η Θειοτάτη Παναγιότητά σας, επιτυγχάνει με την κατά κόσμον αδυναμίαν του, ασθένειαν του, ταπείνωσίν του, τα υψηλά, τα οποία το καθιστούν θεσμόν σεβαστόν, μοναδικόν και αναντικατάστατον.

Και μάλιστα όχι μόνον για εμάς τους Ορθοδόξους, αλλά για όλη την Οικουμένη.

Παναγιώτατε,

Με αφορμή την επίσκεψη σας στην πόλη μας εισηγήθηκα και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου αποφάσισε στις 20 Μαΐου να προχωρήσει κατά την επίσημη υποδοχή σας στην πόλη μας, στην Απόδοση τιμών στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την ανακήρυξη Αυτού σε ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ της πόλης του Αμαρουσίου.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου αλλά και όλους τους συμπολίτες μου, να ανακηρύσσω την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, Κορυφαίο Πνευματικό και Θρησκευτικό Ηγέτη, Προκαθήμενο των Αγιοτάτων Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ της ΠΟΛΗΣ του Αμαρουσίου, ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και έπαινο για:

• Το πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο παγκοσμίως έργο του. 
• Την ενωτική, μεταξύ των λαών, λειτουργία και δράση του ιδίου και του Πατριαρχείου Αυτού. 
• Τη διαφύλαξη της Ορθόδοξης παράδοσης και την προάσπιση των δικαιωμάτων της απανταχού Ομογένειας. 
• Τη σεμνή πορεία του ως οραματιστή και ειρηνοφόρο Πατριάρχη του διαλόγου και της καταλλαγής. 
• Τον άοκνο αγώνα του, σχετικά με την αρμονική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκεύματος, χρώματος και φύλου. 
• Την περιβαλλοντική του ευαισθησία και τους αγώνες του για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος ως κυρίαρχου προβλήματος.

Παναγιώτατε,

Το Μαρούσι σας υποδέχεται με βαθιά αισθήματα χαράς, σεβασμού και αγάπης.

Προσβλέπουμε σε σας και στην Ορθοδοξία, ως σταθερά βάθρα από όπου αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και έχω την βεβαιότητα ότι η παρουσία σας σήμερα εδώ δεν είναι μόνο έντονα συγκινησιακή, αλλά θα αποβεί δημιουργική και γόνιμη για όλους μας.

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 89548
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!