Βαρθολομαίος: "Προσεύχομαι για τη φιλία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα"

ImageΈνθερμος υποστηρικτής της Ελληνοτουρκικής φιλίας, δήλωσε από την Άγκυρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ταξίδεψε αυθημερόν για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Τα παιδιά της Λωζάννης».

Η έκθεση με τίτλο «Τα παιδιά της Λωζάννης», παρουσιάζει πορτρέτα προσφύγων και ανταλλαγέντων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και στην Τουρκία,  με φωτογραφίες που έβγαλε τόσο στην Isparta, στο Egirdir (Ακρωτήρι) και στη Τσατάλτζα της Τουρκίας, όσο και σε προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, καθώς και στο Τσοτύλι Κοζάνης.

«Προσεύχομαι για τη φιλία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Είμαι ο ποιο ένθερμος υποστηρικτής της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας του Έλληνα Διπλωμάτη Ευστράτιου Ευθυμίου.

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογράμμισε ότι «όπως οι γέφυρες του Βοσπόρου συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία, έτσι και «τα παιδιά της Λωζάννης» συνδέουν τους δύο λαούς».

Παράγοντας του Πατριαρχείου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, ανέφερε ότι «οι παρατηρήσεις του Πατριάρχη αντανακλούν την ευλογία του για αυτή την έκθεση».

Τέλος αναλυτές ανέφεραν ότι ο Πατριάρχης με τις δηλώσεις του, υπερασπίστηκε τον κ. Ευθυμίου και την Ελληνική Πρεσβεία, ενάντια σε πιθανή κριτική από κύκλους στην Ελλάδα, όπου ο απόηχος της ανταλλαγής πληθυσμών κατά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο είναι ένα ευαίσθητο και επίμαχο θέμα.

Φώτο: Selahattin SÖNMEZ
Εμφανίσεις: 97621
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!