Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κληρικολαϊκή Σικάγου μέσω Skype

skipe-barthΗ Μητρόπολη Σικάγου έγραψε ιστορία στην πρόσφατη τοπική Κληρικολαϊκή της Συνέλευση, καθότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαιρέτησε ζωντανά την ομήγυρη μέσω του συστήματος Σκάιπ (Skype) του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι σύνεδροι κληρικοί και λαϊκοί προερχόμενοι από 59 κοινότητες της Μητρόπολης άκουγαν και έβλεπαν ζωντανά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, όπως κι εκείνος έβλεπε και άκουγε τα λεγόμενα και γενόμενα στη Συνέλευση στο Σικάγο.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα στατιστικά στοιχεία της Μητρόπολης Σικάγου τα οποία προκύπτουν από Ληξιαρχείο της σχετικά με τις βαφτίσεις, γάμους και θανάτους για το έτος 2010. Αυτά έχουν ως εξής: Εγιναν συνολικά 853 βαφτίσεις εκ των οποίων 460 αγοριών και 395 κοριτσιών.

Προσήλθαν συνολικά 89 άτομα στην Ορθοδοξία, 39 άνδρες και 50 γυναίκες.

Εγιναν 404 γάμοι εκ των οποίων οι 157 ήταν ανάμεσα σε Ορθόδοξα μέλη, ενώ οι 247 ήταν λεγόμενοι μεικτοί γάμοι δηλαδή ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν ήταν Ορθόδοξος. Επίσης, υπήρξαν 448 θάνατοι εκ των οποίων 211 άνδρες και 237 γυναίκες.

Εκδόθηκαν 78 διαζύγια, εκ των οποίων τα 36 αμφότεροι οι σύζυγοι ήταν Ορθόδοξοι, δηλαδή το 46% και 42% μεικτών γάμων.

Αναφορικά με την επικοινωνία του Πατριάρχη με το Skype υπογραμμίζεται πως κάτι τέτοιο έγινε για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά, πράγμα το οποίο εγκαινιάζει έναν καινούργιο τρόπο επικοινωνίας και παρουσίας στα εκκλησιαστικά πράγματα της Αρχιεπισκοπής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το θέμα της Κληρικολαϊκής ήταν «ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός μέσα σ’ ένα σύγχρονο κόσμο».

Την έκπληξη της ηλεκτρονικής σύνδεσης και επικοινωνίας ανακοίνωσε ο Πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Σικάγου, Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, ο οποίος τόνισε πως αυτή η προηγμένη τεχνολογία επικοινωνιών είναι άλλη μία πρωτοβουλία και ευκαιρία για να προαγάγει η Εκκλησία τη διακονία της.

Ο Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος επισκέφθηκε πριν μερικές εβδομάδες τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και του μίλησε για την ιδέα της επικοινωνίας μέσω του Σκάιπ στην Κληρικολαϊκή του Σικάγου, την οποία και υιοθέτησε ο Πατριάρχης, έγινε η κατάλληλη προετοιμασία σύνδεσης στην αίθουσα της Κληρικολαϊκής στο ξενοδοχείο «Χίλτον Γκάρντεν» στην πόλη Champaign του Ιλινόις.

Ο Πατριάρχης μίλησε πρώτα στην ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια έκανε μία περίληψη στην Αγγλική, γύρω από το θέμα «ο Κύριος εν τω μέσω ημών» και τόνισε πως «πράγματι ο Χριστός είναι και θα είναι πάντοτε ανάμεσά μας».

Πρόσθεσε πως «στα πρόσωπα των μελών της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης βλέπουμε την παρουσία του Χριστού και ψηλαφούμε τα ίχνη του Χριστού σε ολόκληρη τη δημιουργία» και τόνισε πως «ο Χριστός είναι, πράγματι, παρών στο σύγχρονο κόσμο και ανάμεσα μας».

Ευχήθηκε στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση και στη Συνέλευση της Φιλοπτώχου κάθε επιτυχία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε την ανάγκη «να μην λησμονείτε να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του πλησίον, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς σ’ όλο τον κόσμο».

Και τόνισε, πως «η Εκκλησία γίνεται πάντοτε η Εκκλησία όταν ταυτίζεται με τους έχοντας ανάγκη».

Επίσης, ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του που επικοινωνούσε ζωντανά μέσω του Σκάιπ με τους Ελληνορθόδοξους πιστούς του Σικάγου, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη αρκετών αξιωματούχων της Αρχιεπισκοπής στην Κωνσταντινούπολη για τους εορτασμούς της εικοστής επετείου από την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο.

Οπως είχε γράψει πριν από εβδομάδες ο «Εθνικός Κήρυξ» η ιεραρχία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, καθώς επίσης αξιωματούχοι της «Ηγεσίας των 100», του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, θα μεταβούν στο Φανάρι για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, στα δείπνα και την μουσική συναυλία της τραγουδίστριας Αλκηστις Πρωτοψάλτη από την Αθήνα.

Οι περισσότεροι αναμένεται να αναχωρήσουν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος δήλωσε πως «είμαστε εκστατικοί και ευλογημένοι με αυτή την ευκαιρία επικοινωνίας με τον Πατριάρχη, κι ως μία συνέλευση πιστών κληρικών και λαϊκών επιδιώκουμε να μειώσουμε την απόσταση ανάμεσα στα πρόσωπα, ανάμεσα στην Εκκλησία και στην ευρύτερη κοινότητα και ανά τον κόσμο» και υπογράμμισε πως «τώρα ακόμα και η φυσική απόσταση ανάμεσα στην Ιερή μας Μητρόπολη και την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως έχει μειωθεί χάρη στις εφευρέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας».

Κεντρικός ομιλητής της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης ήταν ο Διάκονος Ιωάννης Χρυσαυγής.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

{youtube width="600" height="400"}0eiU-YsZB0A{/youtube}

Εμφανίσεις: 78446
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!