H ''μπάλα'' για τη Χάλκη είναι πλέον στον Σαμαρά

sxoli-halkis

του Ντενίζ Ζεϊρέκ, Άγκυρα | Μετάφραση από την Εφημερίδα Radikal

Την εβδομάδα που στην Ελλάδα αναμένεται να γίνουν οι διορισμοί ιμάμηδων και ιεροδιδασκάλων, ήρθε στην Τουρκία ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της Θεολογικής Σχολής.

Ενώ, συγχρόνως, η συνάντηση του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, γέννησε την προσδοκία ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Τα τελευταία δέκα χρόνια συζητήθηκαν δεκάδες τρόποι για το πώς θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή, αλλά η οποιαδήποτε λύση εξαρτάται από την πολιτική βούληση, δηλαδή από την εντολή που θα βγει από το στόμα του Πρωθυπουργού Ερντογάν "δώστε λύση". 

Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει μονομερώς βήματα, όσο η Ελλάδα δεν σταματάει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των τούρκων της δυτικής Θράκης.

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, στην ανακοίνωση που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Σαμαρά στο Κατάρ, τόνισε ότι η Τουρκία θα μπορούσε, αν το επέτρεπε η Ελλάδα, να αναλάβει την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα. «Είπα [στον Σαμαρά], αρκεί όλοι αυτοί οι μουσουλμάνοι που έρχονται στην Αθήνα για τουρισμό κλπ, να βρίσκουν εκεί ένα χώρο για τη λατρεία τους.

Ο κ. Σαμαράς το αντιμετώπισε θετικά. Το έχουν εξάλλου ψηφίσει στην ελληνική Βουλή.

Δηλαδή, συμφωνήσαμε στο σημείο ότι τέτοια θέματα θα μπορούσαν να λυθούν με αμοιβαία καλή θέληση», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε, εν συνεχεία, ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να έχει σχέση και με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η συνάντηση κορυφής Ερντογάν-Σαμαρά γέννησε ελπίδα

Κατά τη συνάντηση των Ερντογάν και Σαμαρά, τέθηκε επίσης το πρόβλημα στο θέμα του διορισμού ιεροδιδασκάλων στη δυτική Θράκη.

Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον διορισμό ιεροδιδασκάλων, αλλά έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έδειξε μια στάση που θα προοιώνιζε ένα ‘άνοιγμα’ στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, στην Άγκυρα έχει αρχίσει να συζητείται ότι ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς να μελετήσει το θέμα αυτό, και ότι μετά την οικοδόμηση τεμένους στην Αθήνα, η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της Θεολογικής Σχολής.

«Αρκεί μια πολιτική απόφαση»

Το πρόβλημα της Θεολογικής Σχολής, συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις «Εκθέσεις Προόδου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία από το 1999. Οι εκφράσεις «Η Θεολογική Σχολή Χάλκης δεν έχει ανοίξει ακόμη», «Η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη εξακολουθεί να είναι κλειστή» ή «Η Ρωμιορθόδοξη Θεολογική Σχολή Χάλκης παραμένει κλειστή», χρησιμοποιήθηκαν στις Εκθέσεις Προόδου. 

Παρόμοια στο θέμα αυτό είναι η κατάσταση  τόσο στην Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που συντάσσουν κάθε χρόνο οι ΗΠΑ όσο και σε όλες τις συναντήσεις/συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ ηγετικών στελεχών της Τουρκίας με ηγετικά στελέχη της ΕΕ και των ΗΠΑ, στις οποίες το θέμα βρίσκεται σε πρώτη σειρά. 

Η τουρκική πλευρά, αν και εδώ και δέκα χρόνια, ανακοινώνει ότι «θεωρεί το ζήτημα ως θέμα που αφορά τούρκους υπηκόους», ή ότι «μελετάει το θέμα της εύρεσης λύσης», δεν έχει κάνει κανένα βήμα. Ούτε έχει δείξει καμιά  σαφή στάση όσον αφορά το θέμα αυτό από νομική άποψη ή από την άποψη του συντάγματος.

Έχει ειπωθεί κατά καιρούς πως χρειάζεται τροποποίηση του συντάγματος ή, άλλοτε, ότι η Σχολή θα μπορούσε να ανοίξει με μια τροποποίηση στον νόμο του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας, ή ακόμη ότι η Σχολή θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει χωρίς να χρειάζεται να γίνει καμιά τροποποίηση. 

Αν και οι δηλώσεις σχετικά με την Θεολογική Σχολή των εκπροσώπων του τ/ΥΠΕΞ και άλλων αρμοδίων υπουργών, που αναρτήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην ιστοσελίδα του τ/Υπουργείου Εξωτερικών, διατείνονται ότι η Τουρκία δεν συνδέει άμεσα τη λύση ενός προβλήματος που αφορά πολίτες της με την αρνητική στάση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη, διπλωματικές πηγές λένε ότι στην κορυφή του κράτους κυριάρχησε πάντοτε η άποψη «τίποτα δεν γίνεται αν η Ελλάδα δεν κάνει ένα βήμα». 

Ένα ανώτερο στέλεχος του τ/ΥΠΕΞ, παρότι υποστηρίζει ότι αν η Τουρκία κάνει κάποιο βήμα όσο συνεχίζεται η συμπεριφορά διακρίσεων της Ελλάδας απέναντι στους τούρκους της δυτικής Θράκης, αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη απογοήτευση στην τουρκική κοινότητα της δυτικής Θράκης,  λέει ταυτόχρονα  ότι «στην Τουρκία, αν η πολιτική εξουσία το αποφασίσει, η Θεολογική Σχολή θα ανοίξει μέσα σε μια-δυο εβδομάδες.

Όμως, τόσο η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία όσο και η ενδεχόμενη αντίδραση των τούρκων της δυτικής Θράκης, θα έβαζε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. 

Η Ελλάδα πρέπει να δώσει ένα σημάδι ότι θα συμπράξει. Η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα είναι σημαντική, ωστόσο η πολιτική στο θέμα του διορισμού μουφτήδων πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει».

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η άποψη που γενικά επικρατεί στην Άγκυρα είναι ότι, μετά την εντολή του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν «βρείτε λύση στο πρόβλημα», το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, με οδηγό τις εργασίες που έχουν κάνει μέχρι τώρα, θα μπορούσαν να ετοιμάσουν σε σύντομο χρόνο ένα νομοσχέδιο, το οποίο αφού ψηφιζόταν από την Εθνοσυνέλευση θα επέτρεπε ώστε η Σχολή να λειτουργήσει ως Ανώτατη Σχολή.

Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν θα δώσει αυτή την εντολή πριν η Ελλάδα κάνει κάποιο βήμα.

Εμφανίσεις: 109780
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!