Γαλλίας: «Το Οικ. Πατριαρχείο δεν έχει σχέση με σχισματικούς»

galliasΓράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Γεωργίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, εν Αμερική αφίχθησαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της εικοσαετούς διακονίας του Μακαριωτάτου Βλαδιμήρου ως Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Κίεβο ορισμένοι εκ των αντιπροσώπων των κατά τόπους Εκκλησιών τοποθετήθηκαν επί του θέματος του  εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο «Pravoslavie v Oukraine».

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ είναι βέβαιος ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την εκκλησιαστικής ενότητας είναι «η επαναφορά των σχισματικών στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας» με Επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βλαδίμηρο.

«Πιστεύουμε ότι η μορφή και η προσωπικότητα και το έργο του Μητροπολίτη Βλαδιμήρου ως Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, την τελευταία εικοσαετία ήταν και είναι κύριος παράγων για τη σταθερότητα του εκκλησιαστικού βίου στην Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γαλλίας.

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ υπενθύμισε ότι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει σχέσεις με τους σχισματικούς, δεν τους αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να τους αναγνωρίσει.

«Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν ακολουθεί καμία άλλη γραμμή από εκείνη, την οποία ακολουθούν όλοι οι Ορθόδοξοι. Ούτε καν τίθεται θέμα της μονομερούς αναγνωρίσεως των σχισματικών», ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ.

Ενώ πρόσθεσε: «Οι ισχυρισμοί, που ακούγονται κατά καιρούς για το ενδεχόμενο αυτής της αναγνωρίσεως μακράν απέχουν της πραγματικότητας και θυμίζουν το περίφημο «Όνειρο θερινής νυκτός» του Σαίξπηρ. Όπως ο Σαίξπηρ συνέγραψε το «Όνειρο θερινής νυκτός», έτσι και ο Φιλάρετος επιχειρεί τη συγγραφή του δικού του «ονείρου θερινής νυκτός».

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας αναφέρθηκε και στις σχέσεις μεταξύ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ οι σχέσεις σήμερα μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας έχουν βελτιωθεί, ενώ ανέφερε ότι «το καθήκον μας να διαφυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού  τις σχέσεις αυτές μεταξύ των Εκκλησιών μας, τις οποίες καλλιεργούσαμε επιμελώς κατά τη διάρκεια πολλών ετών.»

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι διατεθειμένος να επιλύσει θέματα της ημερήσιας διατάξεως», ανέφερε κλείνοντας ο Ιεράρχης του Οικουμενικού  Θρόνου.

Εμφανίσεις: 60253
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!