Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ιστορική κοινότητα του Νυμφαίου

nimfaios

Καστοριά, Αιμίλιος Πολυγένης (Φώτο: Γιώργος Φερδής)

Την ιστορική κοινότητα του Νυμφαίου επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στην κεντρικη πλατεία του Νυμφαίου ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ιερό Κλήρο της Αρχιερατικής Περιφερείας Αετού, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Καστορίας, μετέβη εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εκεί τέλεστηκε δοξολογία με αφορμή την επίσκεψη του Πατριάρχη στον Νυμφαίο.

Τον κ. Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Ιωακείμ Ιωσηφίδης, καθώς και ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

«Χαράς ευαγγέλια για τους κατοίκους της ιστορικής κοινότητο του Νυμφαίου, τους απανταχού Νυμφαιώτες και όλους εκείνους που ανέβηκαν στο μέγα όρος του άγιο τούτο βράδυ, μέσα στα δάση και τις λογγιές, για να υποδεχθούν το σεπτό πρόσωπό Σας, να αποδώσουν τον οφειλόμενο σεβασμό και υιική αφοσίωση στον πατέρα της οικουμένης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σεραφείμ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μητροπολίτης Καστορίας τόνισε: «Για όλα αυτά τα δώρα, τα οποία μας προσφέρατε από την αγαπώσα καρδιά Σας, Σας εκφράζουμε την ισόβια ευγνωμοσύνη μας και Σας υποβάλλουμε τον βαθύτατο σεβασμό μας και την ειλικρινή αφοσίωσή μας».

Τέλος ο κ. Σεραφείμ προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος των Αγίων Αναργύρων και του Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, που φυλάσσεται στον Ναό του Αγίου Νικολάου.

«Να θυμάστε στις προσευχές Σας τους ευγενείς Νυμφαιώτες με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό τον οποίο διαθέτουν, με την ευγένια και την φιλοξενία που τους διακρίνει, με τον σεβασμό και την αγάπη προς την Εκκλησία και την Πατρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σεραφείμ.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων τόνισε: "Για πρώτη φορά επισκεπτόμεθα την περίπυστον ταύτην Κοινότητα του Νυμφαίου του ακριτικού νομού Φλωρίνης, εκκλησιαστικώς όμως ανήκουσαν εις την Ιεράν Μητρόπολιν Καστορίας".

Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορία του Νυμφαίου, τονίζοντας ότι "πλέον ο Νυμφαίος αναγεννήθει και εξήλθε της παρακμής, που περιήλθε τα πρώτας δεκαετίας του 20ου αιώνα. Σήμερον γνωρίζει νέα περίοδον ακμής, η οποία ευχόμεθα όπως παραμείνη απαραμείωτος εις το διηνεκές".

Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης επισκέφθηκε αμέσως μετά το Λαογραφικό Μουσείο Νυμφαίου, καθώς και τους χώρους του προγράμματος «Αρκτούρος».

0-nim2

0-nim1

0-nim

0-nim3

0-nim4

0-nim5

0-nim6

0-nim7

0-nim8

0-nim9

0-nim10

0-nim11

0-nim12

IMG 0015

IMG 9979

IMG 9990

Εμφανίσεις: 63037
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!