Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μοναστήρι της Οσίας Σοφίας (Φώτο)

0-klis

Καστοριά, Αιμίλιος Πολυγένης (Φώτο: Γιώργος Φερδής)

Την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, επισκέφθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 1 Ιουλίου 2012 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Εκεί λίγο πριν φτάσει στην είσοδο της Μονής έτυχε θερμής υποδοχής από άγημα στρατιωτών, καθώς και από 5 καβαλάρηδες οι οποίο τον συνόδευσαν μέχρι τον τάφο της Οσίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος περπαντώντας έφτασε και προσκύνησε με ευλάβεια τον τάφο της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, όπου τέλεσε και τον καθαγιασμό του Ιερού Κιβωρίου του τάφου.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος και οι Αρχιερείς, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο της Γερόντισσας Ανυσίας (παραπλεύρως του τάφου της Οσίας).

Αμέσως μετά έγινε η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη στην κεντρική είσοδο του Μοναστηριού, από την Καθηγουμένη Εφραιμία και την Αδελφότητα της Κλεισούρας.

Ακολούθως στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία επί τη επισκέψη του κ. Βαρθολομαίου.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας καλωσορίζοντας ως οικείος Μητροπολίτης για ακόμη μια φορά την Α.Θ.Π., μεταξύ άλλων τόνισε: «Το καστρομονάστηρο της μαρτυρικής Κλεισούρας και το θεομητορικό ενδιαίτημα της παναχράντου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας άνοιξε, σήμερα, πανηγυρικά τις πύλες του για να υποδεχθεί, όχι οιονδήποτε Αρχιερέα, αλλά την Υμετέρα Παναγιότητα την σεπτή κορυφή της Ορθοδοξίας».

Η Καθηγουμένη Εφραιμία στην προσφώνησή της, καλωσόρισε τον Πατριάρχη του Γένους στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, ενώ τον ευχαρίστησε θερμά για την αγιοκατάταξη της αγαπημενής Ασκήτριας Οσίας Σοφίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για ακόμη μια φορά, στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Οσίας, τονίζοντας ότι με την άσκησή και τους αγώνες της είλκυσε την Χάριν του Κυρίου.

"Ιδιαιτέρως χαίρομεν και δοξάζομεν τον Θεόν, διότι ηξίωσε ημάς, μετά την τέλεσιν της ακολουθίας της αγιοκατατάξεως της οσίας μητρός ημών Σοφίας, της εν τη καθ΄υμάς Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας ασκησάσης, να έλθωμεν προσκυνηταί εις τον τόπον της ασκήσεως αυτής, ένθα εποίησε πνευματικούς αγώνας της δια την αγάπην του Νυμφίου Χριστού", ανέφερε ο Πατριάρχης.

Επίσης πρόσθεσε: "Ασφαλώς την στιγμήν αυτήν συγχαίρει μετά πάντων ημών η αγία, βλέπουσα την Ιερά Μονή της λελαμπρυσμένην και κεκοσμημένην δια να τιμήση αυτήν την οποίαν μόνη της επί μακρόν ηγωνίσθη δια την διατήρησιν της κανδήλας της Θεοτόκου ανημμένης".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε: "Η παρουσία της Αγίας Σοφίας ήτο και είναι μια ευλογία δι΄ ολόκληρον την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, αλλά και τας πέριξ περιοχάς. Διότι η αγιότης του βίου της, ως λύχνος επί την λυχνίαν, λάμπει και φωτίζει τας εσκοτισμένας ψυχάς των ανθρώπων".

"Συγχαίρομεν την αδελφότητα δια την αγάπην και την τιμήν που έχει προς την οσίαν, δια την αγιοφιλή πρωτοβουλία της συλλογής των θαυμαστών περιστατικών του βίου της, των του επιγείου βίου και των μετά την οσιακήν κοίμησίν της", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τέλος ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον τόπο ασκήσεως της Οσίας Σοφίας, όπου βρίσκεται εντός της Ιεράς Μονής Γενεθλίου Κλεισούρας.

klis3

klis1

kllis9

klis

klis2

klis4

klis8

klis5

klis6

klis7

0-klis1

0-klis2

0-klis4

0-klis5

0-klis6

0-klis7

0-klis8

0-klis9

0-klis12

Εμφανίσεις: 117761
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!