Καστορίας Σεραφείμ: «Στο πρόσωπό Σας βλέπουμε τον Πατριάρχη της ειρήνης» (ΦΩΤΟ)

ast

Καστοριά - Αιμίλιος Πολυγένης (Φώτο: Γιώργος Φερδής)

Με χειροκροτήματα και αναφωνώντας Άξιος, υποδέχθηκαν στην Κεντρική Πλατεία Ομονοίας της Καστοριάς, κλήρος και λαός τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Νωρίτερα τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν στην είσοδο της πόλης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και Τοπικοί Άρχοντες.

Από την ειδική εξέδρα που στήθηκε στην κεντρική Πλατεία Ομονοίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης.

«Είναι μεγάλη ευλογία για εμάς, η επίσκεψη του Πατριάρχη του Γένους στην πόλη μας», ανέφερε ο κ. Δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης τόνισε: "Μετά ανεκφράστου χαράς και μεγίστης συγκινήσεως, επισκεπτόμεθα σήμερον μετά της τιμίας Συνοδείας την πόλη της Καστοριάς".

"Χαιρόμεθα χαρά μεγάλη ευρισκόμενοι εις ταύτη την λαμπρά πόλη, της οποίας το βυζαντινόν παρελθόν παραμένει έντονο και το οποίο, δια των πολλών σωζομένων μνημείων της ενδόξου εκείνης εποχής, ανακαλείται αμέσως εις την μνήμη πάντων των επισκεπτών αυτήν", πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

Σε άλλο σημείο της προσφώνησής του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε: "Σήμερον ευρισκόμεθα εδώ, ανάμεσα Σας, αγαπητοί επισκεπτόμενοι την πόλη της Καστοριάς δια να εορτάσουμε εν ιδιαιτέρας θρησκευτικής σπουδαιότητος και σημασίας γεγονός, το οποίον ευφραίνει τας καρδίας ημών και μας ανυψώνει και γεμίζει τας ψυχάς μας θείας αγαλλιάσεως. Πρόκειται περί του εορτασμού της κατατάξεως της Οσίας Σοφίας, της και Χοτοκουρίδου προσφωνουμένης".

Κλείνοντας ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε: "Καλείσθε να αντλήσετε εκ του πλουσίου παρελθόντος δύναμη και παραδείγματα ώστε να διαχειρισθείτε σύγχρονους καταστάσεις".

Στη συνέχεια εν πομπή ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στον περικαλλή, Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πλειάδα Αρχιερέων και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δάκης, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του κ. Βαρθολομαίου.

Στη συνέχεια τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ,  τονίζοντας ότι «καλώς ήλθατε, Παναγιώτατε Πάτερ, από την βασιλίδα πόλη «την μεγάλιν πόλιν, την πρώτην μετά την πρώτην».

«Αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη την ώρα αυτή «εν αυχένος και γονάτων κλίσεσιν» να ευχαριστήσω το υπερύμνητο όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού, όχι μόνο για τις πολλές φανερές και αφανείς ευεργεσίες, που χάρισε στον ελάχιστο μειρακίσκο αυτής της τοπικής Εκκλησίας, αλλά συγχρόνως, και γι΄αυτό το μεγάλο γεγονός της αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας και της ευλογημένης παρουσίας Σας στο μετερίζι αυτό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού», πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.

Ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γι΄ αυτό και από καρδίας αναφωνώ: Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ τόνισε: «Έρχεσθε, Παναγιώτατε Πάτερ και σεπτέ Καθηγούμενε του Γένους των Ορθοδόξων, από την «πόλιν την αγίαν και την μητρόπολιν την πιστήν», από την Νέα Ρώμη που είναι κατά τον Ιωσήφ τον Βρυέννιο η Νέα Ιερουσαλήμ, από την Χριστούπολη, την Θεοτοκούπολη και Αγιούπολη στην πόλη αυτή, που φιλοξενεί αιώνες τώρα, παναγιοσκέπαστους τόπους και ιερά θεομητορικά  εκτυπώματα».

«Σας βλέπουμε, απόψε, να φέρετε στους ώμους Σας τα στίγματα του Ιησού Χριστού και Σας ακούμε να επαναλαμβάνετε την μαρτυρία του θεηγόρου Αποστόλου των Εθνών Παύλου «Χριστώ συνεσταύρωμαι. Συνεχίζετε Παναγιώτατε, ως γνήσιος φορέας αυτής της μακραίωνης παραδόσεως, συνεχίζετε αθόρυβα απέναντι σε εκείνους τους επωνύμους και ανωνύμους, που καθημερινά σταυρώνουν το πάντιμο σώμα της Αγία του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας», πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας φανερά συγκινημένος, έκανε αναφορά στους μάρτυρες και ήρωες του τόπου, τονίζοντας: «Απόψε, μπροστά από το Θρόνο Σας, τον οποίον κοσμείτε με την αγία παρουσία Σας, περνούν πνεύματα και ψυχές δικαιών, μαρτύρων και ηρώων της πίστεως μας, που έδωσσαν για την  οικουμενική καθέδρα την μαρτυρία του σεβασμού και της υιϊκής αφοσιώσεως, Ιεράρχες σαν τον Εθνεγέρτη Γερμανό Καραβαγγέλη, που σαν βιγλάτορας στέκεται πίσω από το Ιερό Βήμα αυτού του Μητροπολιτικού Ναού, ήρωες σαν τον πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνους Παύλου Μελά, μαζί με όλη εκείνη τη χορεία των Μακεδονομάχων, ηγέμονες, πρόκριτοι και λογάδες του Γένους».

«Όλοι αυτοί, με πρώτο τον Μανωλάκη τον Καστοριανό, Σας ευγνωμονούν για την εδώ παρουσία Σας, καθώς αύριο θα τους θυμηθείτε στην Αγία Αναφορά μετά των απ’ αιώνος κοιμηθέντων», πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Καστορίας τόνισε: «Η επίσκεψή Σας αυτή, επαναλαμβάνω, αποτελεί σταθμό για την πόλη της Καστοριάς, ιερό μνημόσυνο, γι΄ αυτούς που έμειναν πιστοί στο χρέος τους απέναντι στην πατρίδα, στο γένος γενικότερα, και στον καθαγιασμένο θεσμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».

«Στο πρόσωπό Σας βλέπουμε τον Πατριάρχη της ειρήνης, της αγάπης, της προσφοράς και της θυσίας, τον άνθρωπο που αγωνιά για την ανθρωπότητα, που δοκιμάζεται, τον οικολόγο και υποστηρικτή που αγωνιά για την ανθρωπότητα, που δοκιμάζεται, τον οικολόγο και υποστηρικτή της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της ακεραιότητας της δημιουργίας του Θεού», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Σεραφείμ τόνισε: «Θέλησα απόψε να πιω όχι όλο το Βόσπορο, παρά μόνο λίγες σταγόνες. Γι΄αυτό εμάκρυνα το λόγο και Σας ζητώ συγγνώμη. Θέλησα κι εγώ, μαζί με τον Γέροντα Δοσίθεο, να μετρήσω πόσα κοκκάλα μαρτύρων πόσα βασανισμένα σώματα Ρωμηών κρύβει ζηλότυπα στην υγρή και σκοτεινή αγκαλιά του».

«Θέλησα εκ μέρους αυτού του λαού να Σας εκφράσω τον σεβασμό μας και την υιική μας αφοσίωση στη Μητέρα Εκκλησία, στον θεσμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και στο σεπτό πρόσωπό Σας. Αφοσίωση υιική, γιατί ο σύνδεσμος αυτής της εκκλησιαστικής επαρχίας και αυτού του λαού με τη Μητέρα Εκκλησία είναι σύνδεσμος αίματος», σημείωσε ο κ. Σεραφείμ.

Τέλος ο Μητροπολίτης Καστορίας προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια λειψανοθήκη η οποία περιείχε τμήμα λειψάνου της Αγίας Ασκήτριας Σοφίας της Κλεισούρας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του, αναφερόμενος στην Οσία Σοφία μεταξύ άλλων τόνισε: "Η περιοχή της Καστοριάς έχουν την Αγίαν προστάτιδα και πρέσβειρα προς Κύριον, αλλά και κάθε πιστός χριστιανός δύναται πλέον να την επικαλείται εις βοήθεια και μεσιτεία".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι "δεν ήτο λοιπόν δυνατόν η ημετέρα Μετριότης να αρνηθή την πρόσκληση του αγαπητού αδελφού και συλλειτουργού κυρίου Σεραφείμ να προστή των πανηγυρικών τελετών, καθ΄ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί σήμερον τον εκφραστήν της οικουμενικής διαστάσεως της Εκκλησίας μας, ως σώμα κρατούν την αλήθεια του σώματος του ζώντος Χριστού".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε με πολύ συγκινητικά λόγια για την Οσία Σοφία της Κλεισούρας, τονίζοντας ότι "εμιμείτο την προστάτιδα αυτής Παναγία".

Τέλος ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε: "Ευχαριστούμε και πάλιν πάντας τους κοπιάσαντας δια την οργάνωσιν των πανηγυρισμών υπό την άγρυπνον επίβλεψιν του πρωτοστατήσταντος και πλέον πάντων μοχθήσαντος Μητροπολίτου Καστορίας, ως και τον πιστόν λαόν της πόλεως, όστις προσήλθε δια να τιμήση με την παρουσία του την αγίαν".

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

16

15

18

17

19

IMG 9527

IMG 9541

IMG 9506

Εμφανίσεις: 102570
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!