Βαρθολομαίος: «Ας μην δειλιάσουμε να αντισταθώμεν εις το ρεύμα της προκλητικής εποχής» (ΦΩΤΟ)

kozani1

Ρεπορτάζ, Αιμίλιος Πολυγένης - (Φώτο: Γιώργος Φερδής)

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης, επί τη εορτή των Αγίων ενδόξων και πανευφήμων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Να αναφερθεί ότι σήμερα άγει τα ονομαστήρια του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Κοζάνης Παύλο, Καρπενησίου Νικόλαο, Περγάμου Ιωάννη, Δωδώνης Χρυσόστομο, Μιλήτου Απόστολο, Σασίμων Γεννάδιο, Καστορίας Σεραφείμ, Ελασσώνος Βασίλειο, Φλωρίνης Θεόκλητο, Εδέσσης Ιωήλ, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Σιατίστης Παύλο, Κηφισίας Κύριλλο, Κιλκισίου Εμμανουήλ και Ζακύνθου Διονύσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών.

Ο εορτάζων Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος στην προσφώνησή του, αναφέρθηκε στη προσωπικότητα του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Παύλου, καθώς και στη ζωή του.

Απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: "Παναγιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα, χαιρόμεθα και αγαλλόμεθα διότι σ’ αυτήν την πανεπίσημον ημέραν και λαμπράν εορτήν, έχομεν την μεγάλην και ιδιαιτέραν τιμήν και ευλογίαν κλήρος, άρχοντες και ο θεοφιλής λαός της Κοζάνης να απολαμβάνομεν πνευματικά την τέλεσιν και προσφοράν του Μυστηρίου της Ζωής και Σωτηρίας από τας ιδικάς Σας τιμίας χείρας. Να συνεορτάζωμεν τους Μεγάλους Αποστόλους αλλά και διδασκάλους, οι οποίοι μας διδάσκουν ότι ουδείς σώζεται άνευ μετανοίας και εξομολογήσεως".

"Παναγιώτατε, ως αντίδωρο της ειδικής Σας πνευματικής προσφοράς οι πατέρες αυτού του Πανιέρου και περικαλούς ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Σας προσφέρουν ένα αρχιερατικό εγκόλπιο και την ταπεινή παράκληση να τους θυμάστε στας Πατριαρχικάς ευχάς και προσευχάς", πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κοζάνης.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην ζωή του Απόστολου Παύλου, στην οικονομική κρίση καθώς και στο πνευματικό έργο της Εκκλησίας.

"Μακρά απόσταση μας χωρίζει σωματικώς, αλλά πνευματικώς είμεθα πλησίον σας, με αγάπη και στοργήν", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος.

Ενώ πρόσθεσε: "Προσευχόμεθα καθημερινά εις τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, για εσάς και για όλα τα τέκνα της Εκκλησίας".

"Ευχαριστούμε τον Κύριον διότι έφερε τα βήματα μας εδώ σήμερον, όπου άγει τα ονομαστήρια του ο αγαπητός αδελφός Μητροπολίτης Παύλος, τον οποίο θερμώς συγχαίρω και ευχόμεθα τα έτη αυτού να είναι πολλά", συνέχισε ο Πατριάρχης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε και σε εκείνους που λόγω των οικονομικών δυσκολιών, βάζουν τέρμα στη ζωή τους με την αυτοκτονία τονίζοντας: «Είναι γνωστόν, ότι κατά την περίοδο αυτήν της κρίσεως πολλοί των συνανθρώπων μας μη δυνάμενοι να ανθέξουν τας δυσκολίας και τας καταπιέσεις της ζωής θέτουν εκουσίως τέρμα εις την φυσικήν ζωήν τους και τοιουτρόπως χάνουν και την παρούσα ζωήν και την μέλλουσαν».

«Δια τούτο πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκην ορθής αντιμετωπίσεως της καταστάσεως, ώστε και η ζωή των ευαισθητοτέρων συνανθρώπων μας να διασωθεί και ο ρυθμός εργασίας, παραγωγής και καταναλώσεως να αποκατασταθεί και τελικώς η ανάγκη να είναι κίνητρο δραστηριοποιήσεως και παραγωγής αγαθών και όχι αιτία καταθλίψεως και απελπισίας και απογνώσεως», πρόσθεε ο κ. Βαρθολομαίος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης ανέφερε ότι οι "αποστολικές παραινέσεις" είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και στη σημερινή «περίοδο της παγκοσμίου οικονομικής και ηθικής κρίσεως» καθώς «τα αίτια της είναι δυνατόν να ανευρεθούν» στο ότι «μέγα μέρος της ανθρωπότητος» τις είχε αγνοήσει «και είχε προβεί εις κατανάλωσιν προϊόντος εργασίας μη προσφερθείσης, επί τη ελπίδει ότι αύτη θα προσφερθεί και θα προσπορίσει τα αναγκαία έσοδα για την εξόφληση των προσφερομένων δανείων».

«Αλλά όπως συνήθως συμβαίνει εις τοιαύτας περιπτώσεις οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις δεν επαληθεύθησαν δια σύνολο σχεδόν την ανθρωπότητα με αποτέλεσμα να έρθει η ώρα της πληρωμής, των εν αναπαύσει προ καταναλωθέντων, χωρίς να υπάρχουν τα προς τούτον διαθέσιμα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Οι κανόνες βεβαίως της οικονομίας δεν είναι αντίθετοι προς έναν λογικό δανεισμό, περί του οποίου υπάρχει βάσιμος ανθρωπίνει πρόβλεψις ότι θα υπάρχουν τα αναγκαία έσοδα δια την εξόφλησιν του.»

Ενώ πρόσθεσε: «Αλλά, οι καταστροφικές συνέπειες του δανεισμού έρχονται όταν υπερβαίνει τα όρια, τα κάθε είδους όρια αναπαύσεως, αλλά και απληστίας και αδικίας και έχθρας και τας δυνατότητας του δανειζομένου - όχι μόνον υλικά αλλά και πνευματικά αγαθά - προς εξυπηρέτηση του κάθε είδους δανείου».

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης τόνισε: «Ας μην δειλιάσουμε να αντισταθώμεν εις το ρεύμα της προκλητικής εποχής, για να αξιωθώμε και κατά την παρούσα ζωήν των ευλογιών και της προστασίας του Κυρίου μας και να υπερβούμε με την χάρην Του και την παρούσα κρίση και όλας τας κρίσεις …»

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος εκπροσώπησε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι "μετά πολλής χαράς προσβλέπουμε προς την επανασυνάντηση μας, μετά του Μακαριωτάτου αδελφού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εις την Καστορία".

Τέλος ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε για ακόμη μια φορά στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, προσφέροντας του μια ποιμαντορική ράβδο για να ποιμαίνει τον ευλογημένο λαό της Κοζάνης.

kozani2

kozani3

kozani4

kozani5

kozani6

kozani7

kozani8

kozani9

kozani10

kozani11

kozani-iol

kozani12

kozani13

Εμφανίσεις: 77128
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!