Μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνσιν έστειλε ο Οικουμενικός

ImageΜεγαλόφωνο μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνσιν ότι δεν απεκάμαμεν, ότι δεν εκάμφθημεν, ότι δεν απηλπίσθημεν, ότι δεν εσκέφθημεν ουδέ πόρρωθεν να εγκαταλείψωμεν τας Θερμοπύλας μας", έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

από τον Ιερό Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Πασάμπαχτσε στην Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, στα χθεσινά θυρανοίξια της εκκλησίας που πρόσφατα αναστηλώθηκε.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Ιερώτατε Μητροπολίτα Χαλκηδόνος κύριε Αθανάσιε και λοιποί Ιερώτατοι Αδελφοί, Εντιμολογιώτατε Άρχον Πριμηκήριε και Πρόεδρε της Κοινότητος ταύτης κύριε

Αγγελίδη,

 

Τέκνα της Εκκλησίας αγαπητά και επιπόθητα,

 

Η σημερινή Κυριακή των αγίων Προπατόρων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ανέτειλεν ιδιαιτέρως ευφρόσυνος και χαροποιός δια την θεόσωστον Μητρόπολιν Χαλκηδόνος και την ευλογημένην ταύτην Κοινότητα.

 

Ο Ναός των Αγίων θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Πασάμπαχτσε, ο ακολουθήσας τας περιπετείας της συρρικνωθείσης Ομογενείας και εις αξιολύπητον κατάστασιν τέως ευρεθείς, κατόπιν μακρών, επιπόνων, πολυδαπάνων και προσεκτικών εις τας λεπτομερείας αναστηλωτικών εργασιών, αποκατεστάθη ήδη εις την παλαιάν ευπρέπειαν και λαμπρότητά του, και ιδού, αξιούμεθα σήμερον να τελέσωμεν τα Θυρανοίξιά του και να τον παραδώσωμεν εκ νέου εις λειτουργίαν.

 

Δεν ταιριάζει, αγαπητοί, εις την ευγένειαν του Γένους, δεν ταιριάζει εις την αξιοπρέπειαν της Ρωμιοσύνης, δεν ταιριάζει εις την ευσέβειάν μας η εγκατάλειψις των ιερών σεβασμάτων μας εις την καταλυτικήν επίδρασιν του πανδαμάτορος χρόνου και εις την ποικίλην φθοράν. Γνωρίζοντες ότι η Εκκλησία προσεύχεται λέγουσα: «αγίασον, Κύριε, τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οικου Σου», εφιλοτιμούμεθα ανέκαθεν, παρά τας κατά καιρούς δυσκολίας, να έχωμεν τους ιερούς μας Ναούς καλώς συντηρημένους, ευπρεπείς, αρχοντικώς και σεμνοπρεπώς καλλωπισμένους και αρτίως εξωπλισμένους δια πάντων των τη λογική ημών λατρεία αναγκαίων, ως πράγματι Οίκους του Θεού.

 

Σαφώς επιστάμενοι επίσης ότι τα επίγεια της Εκκλησίας είναι αντίτυπα των επουρανίων, και τα κάτω θυσιαστηρια του εν ουρανοίς αιωνίου θυσιαστηρίου, φροντίζομεν, όπως και οι πατέρες μας, να είναι οι Ναοί μας εις τοιαύτην κατάστασιν, περιωπήν και εμφάνισιν, ώστε εισερχόμενοι εις αυτούς δια να προσευχηθώμεν να δυνάμεθα να λέγωμεν: «Εν τω Ναώ εστώτες της δόξης Σου, εν ουρανώ εστάναι νομίζομεν»!

 

Ο Ναός αυτός, εις τον οποίον ευρισκόμεθα σήμερον, τη ευλογία και ανυστάκτω μερίμνη και φροντίδι του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Χαλκηδόνος και αγαπητού αδελφού κυρίου Αθανασίου και τη αόκνω εργασία, συστηματική επιστασία και πολυειδεί φιλοτίμω προσφορά του Εντιμολογιωτάτου κυρίου Αθανασίου Αγγελίδου, Προέδρου της Κοινότητος και Άρχοντος Πριμηκηρίου της καθ' ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ανεστηλώθη, ηυπρεπίσθη, ελαμπρύνθη, ανεδείχθη εις το αρχαίον κάλλος του και προσφέρεται ήδη ως γενέθλιον δώρον εις τον επειγόμενον να σαρκωθή δι' ημάς Μονογενή Υιόν και Λόγον του Θεού, τον Λυτρωτήν ημών και Σωτήρα Ιησούν Χριστόν, με την ευλαβή παράκλησιν όπως τον αποδεχθή ευμενώς, όπως προσεδέχθη τον χρυσόν, τον λίβανον και την σμύρναν, τα ευσεβή δώρα των Μάγων.

 

Προσφέρεται εις τους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνον και Ελένην, ως δίκαιον όφλημα αντί των όσων αγαθών εις την Εκκλησίαν, το Γένος ημών, την Πόλιν και την ευρυτέραν αυτής περιοχήν ειργάσαντο, και της διαχρονικής εις ημάς προστασίας των. Προσφέρεται ως ευώδες θυμίαμα υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των αειμνήστων κτητόρων, εφημερίων και ενοριτών του παρελθόντος, συνδρομητών και αφιερωτών, διδασκάλων και λοιπών εργατών των επί μέρους τομέων του εκκλησιαστικού, κοινοτικού και κοινωνικού έργου.

 

Προσφέρεται, τέλος, ως ευλογία εις το μικρόν ποίμνιον της σήμερον, όχι απλώς της Κοινότητος ταύτης, αλλά όλης της Πόλεως, καταφύγιον ελπίδος, οίκος παρακλήσεως και στηριγμού, τόπος αγιασμού και σωτηρίας.

 

Αλλ' η αναστήλωσις, ο ευπρεπισμός και η αποκατάστασις του Ναού του Πασάμπαχτσε είναι ταυτοχρόνως, αγαπητοί, και ένα μεγαλόφωνον μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνσιν ότι δεν απεκάμαμεν, ότι δεν εκάμφθημεν, ότι δεν απηλπίσθημεν, ότι δεν εσκέφθημεν ουδέ πόρρωθεν να εγκαταλείψωμεν τας Θερμοπύλας μας, ότι δεν προτιθέμεθα να αφήσωμεν ουδέ κατ' ελάχιστον τας ιδιοτροπίας της Ιστορίας να μας αφανίσουν εις τέλος.

 

Αυτή είναι η επίγειος πατρίς μας, εδώ έχομεν τας ρίζας μας, εδώ είναι η ιστορία μας, εδώ είναι οι τάφοι και τα ιερά οστά των πατέρων μας, εδώ είναι η καρδία μας και εδώ θα μείνωμεν! Είμεθα ολίγοι, αλλά ταυτοχρόνως και πολλοί.

 

Ο μαρτυρικός Οικουμενικός Θρόνος έχει πολλά τέκνα ανά πάσαν την υφήλιον. Είμεθα αδύναμοι, αλλά ταυτοχρόνως και ισχυροί εν τω δικαίω μας και εν τη ισχύϊ την οποίαν μας δαψιλεύει εξ ουρανού ο Θεός της δικαιοσύνης.

 

Είμεθα πτωχοί αλλά και πλούσιοι εις αξιοπρέπειαν, εις πίστιν, εις ευσέβειαν, εις ελπίδα, εις αγάπην, εις υπομονήν, εις εγκαρτέρησιν και θείαν συναντίληψιν. Είμεθα πλήρως παραδεδομένοι εις την αγάπην και την πρόνοιαν του Θεού, ταις πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων!

 

Αλλά κατά την εύσημον και ιστορικήν αυτήν ώραν, αφού συγχαρώμεν εγκαρδίως τον Ιερώτατον Ποιμενάρχην άγιον Χαλκηδόνος δια το μέγα επίτευγμα, επιθυμούμεν να εκφράσωμεν τον δίκαιον έπαινον και τας θερμάς ημών ευχαριστίας προς όλους όσοι συνέβαλον εις την πραγματοποίησιν του έργου τούτου.

 

Επίσης να απονείμωμεν ολόθυμον την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν προς τον ακαταπόνητον Εντιμολογιώτατον κύριον Αγγελίδην, ο οποίος δεν έδωκεν ύπνον τοις οφθαλμοίς του ουδέ τοις βλεφάροις του νυσταγμόν, έως ότου αχθή εις πέρας το ιερόν και θεάρεστον έργον της αναστηλώσεως του Ναού.

 

Είμεθα μάρτυρες της αγωνίας του και της αδημονίας του όλα αυτά τα χρόνια και αποδέκται των παρακλήσεών του να τελειώση επί τέλους το έργον, να ξαναλειτουργήση η Εκκλησία του!

 

Μνημονεύομεν εν συγκινήσει τον αυτάδελφόν του αείμνηστον Ευάγγελον Αγγελίδην, ο οποίος επίσης αγαπούσε περιπαθώς το χωριό του τούτο και ο οποίος δεν ηξιώθη να ζήση την σημερινήν ευφρόσυνον και ιστορικήν δια το Πασάμπαχτσε ημέραν.

 

Αιωνία αυτού η μνήμη! Είθε το παράδειγμά των να μιμηθούν και άλλοι, ώστε, τον ένα μετά τον άλλον, όλους τους Ναούς μας, τόσον της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, όσον και των λοιπών εν τη Χώρα Μητροπόλεων, να δυνηθώμεν να αναστηλώσωμεν και συντηρήσωμεν κατ'αξίαν.

 

Ευλογούντες, τέλος, ένα έκαστον των παρισταμένων, ευχόμεθα ολοψύχως να διέλθωμεν όλοι εν υγιεία και χάριτι τας επί θύραις μεγάλας εορτάς της θείας Σαρκώσεως και Επιφανείας και ο ερχόμενος Λυτρωτής να στερεώση τον Ναόν τούτον εις αιώνα αιώνος.

 

Αμήν!
Εμφανίσεις: 53007
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!