Επέστρεψε απο το Παρίσι ο Οικουμενικός Πατριάρχης

ImageΕπέστρεψε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Παρίσι από 8 εως 11 Απριλίου 2009,

με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης «Άθως και Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Θησαυροί του Αγίου Όρους» στο Διεθνής φήμης μουσείο «Petit Palais».

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Παρίσι, συνάντησε το Γάλλο Πρωθυπουργό κ.Φιγιόν, την Γαλλίδα Υπουργό Εσωτερικών κα Αλιό-Μαρί, τον Πρόεδρο της Γερουσίας  Gérard Larchet καθώς και τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Jean-Louis Borloo.

 

Ακόμη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, ο Mgr André Vingt-Trois, Καρδινάλιος Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού και Πρόεδρος της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων της Γαλλίας.

 

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χθες Παρασκευή 10 Απριλίου συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και τον Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, πραγματοποίησαν ιδιωτική επίσκεψη στο παλάτι των Βερσαλλίων, όπου είχε συνάντηση με τους Πρέσβεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Γαλλία.

 

Τέλος να αναφερθεί πως ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της έκθεσης για την τέχνη και για την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας.

 

 

Η ΕΚΘΕΣΗ:

 

Στην έκθεση αυτή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι στις 5 Ιουλίου, εκτίθενται 181 κειμήλια. Το σύνολο αυτών των αντικειμένων παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος.

 

Τα κειμήλια που επιλέχθηκαν να εκτεθούν, προέρχονται από εννέα Μονές του Αγίου Όρους: Βατοπεδίου, Ιβήρων, Διονυσίου, Παντοκράτορος, Καρακάλλου, Σίμωνος Πέτρας, Άγιου Παύλου, Ξενοφώντος, Γρηγορίου καθώς και από το Πρωτάτο.

 

ΕΚΘΕΜΑΤΑ:

 

Τα Πάτρια από τη Μονή Παντοκράτορος (κωδ. 135), καθώς και την εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας από τη Μονή Ιβήρων.

 

- Ο Βίος του Αγίου Αθανασίου, χειρόγραφο του Πρωτάτου (κωδ. 40, 13ος αι.) καθώς η θέσπιση του πρώτου γενικού κανονισμού του Αγίου Όρους, με τον οποίο εγκαθιδρύεται η κοινή διοίκηση του Άθωνα, είναι γνωστός ως Τράγος του Ιωάννη Τσιμισκή (972).

 

Το έγγραφο αυτό εκτίθεται σε αντίγραφο του 1096 από τη Μονή Ιβήρων, πάνω στο οποίο υπάρχει και το Τυπικό του Κωνσταντίνου Μονομάχου (1048).

 

-Το ψαλτήρι (κωδ. 61) του 9ου αιώνα από τη Μονή Παντοκράτορος, μια σειρά χειρογράφων του 10ου αι. από τη Μονή Ιβήρων, όπως οι Λόγοι του Γρηγορίου Θεολόγου (κωδ. 27) και τα τετραευάγγελα κωδ. 56 και κωδ. 1387 καθώς και από τη Μονή Διονυσίου το τετραευάγγελο κωδ. 588 και το Ευαγγελιστάριο κωδ. 21 αποτελούν σημαντικά εκθέματα της συγκεκριμένης ενότητας αλλά και γενικότερα της βυζαντινής τέχνης.

 

-Το Χρυσόβουλο του Ανδρονίκου Β´ Παλαιολόγου (1301) από τη Μονή Βατοπεδίου, ο επιτάφιος του 14ου αιώνα δωρεά του Ιωάννη Στ´ Καντακουζηνού στη Μονή Βατοπεδίου.

 

 

Δύο εικόνες που αποδίδονται στον Θεσσαλονικέα ζωγράφο Μανουήλ Πανσέληνο, η τέχνη του οποίου επηρέασε σύγχρονους και μεταγενέστερους ζωγράφους, μέχρι τον 18ο αιώνα. Ο ίδιος ζωγράφισε και την κοινή εκκλησία όλων των μοναχών, το Πρωτάτο στις Καρυές, το διοικητικό κέντρο της μοναστικής κοινότητας.

 

-Η εικόνα του Αποστόλου Πέτρου (12ος αι.) από το Πρωτάτο, το σπάραγμα της τοιχογραφίας με τον «Ασπασμό Πέτρου και Παύλου» (12ος αι.)

 

-Δύο σημαντικά έγγραφα: το ένα, του 1451 του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή, γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, που διασφαλίζει προνόμια της Μονής Αγίου Παύλου και το άλλο, το Ψήφισμα της Ιεράς Σύναξης των αγιορειτών το 1913 στο Πρωτάτο, που σηματοδοτεί την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος. 
Εμφανίσεις: 38636
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!