Ο Οικουμενικός για ανάγκη ενότητας των εκκλησιών

Image«Βαθύ αίσθημα ταπεινότητας και όχι υπερήφανη επιμονή απαιτεί η ενότητα, ο δικός μας συνεχιζόμενος και επίμονος σκοπός», τόνισε απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,

κηρύσσοντας την έναρξη της Ολομέλειας της Επιτροπής «Πίστης και Τάξης» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που διεξάγεται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι.

 

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας των εκκλησιών και εξήγησε ότι, «ταπεινότητα σημαίνει ότι είμαστε ταγμένοι να μαθαίνουμε από τους άλλους, καθώς και να μαθαίνουμε από διαπιστώσεις που έχουν ήδη δοκιμαστεί μέσα στον χρόνο». Επιπλέον, πρόσθεσε, «εννοείται ότι το να επιβάλλουμε τον τρόπο μας -είτε "συντηρητικά" είτε "φιλελεύθερα"- πάνω σε άλλους, είναι αλαζονικό και υποκριτικό! Αντίθετα, η ειλικρινής ταπείνωση απαιτεί από όλους μας να είμαστε ανοιχτοί να δεχθούμε τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον, με άλλα λόγια, όπως περίπου και ο αρχαίος θεός Ιανός, καλούμαστε να δηλώσουμε τον σεβασμό μας στους μέσα στα χρόνια δοκιμασμένους τρόπους του παρελθόντος με προσοχή για την επουράνια ζωή που επιθυμούμε.

 

Αυτή η "στροφή" προς το παρελθόν και το μέλλον είναι σίγουρα είναι ένα σημείο της προσπάθειας για μετατροπή του θρησκεύματος», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε, ακόμη, ότι «η αίσθηση της κλήσης και του επείγοντα χαρακτήρα της μετατροπής μάς επιτρέπουν να διακρίνουμε τα πεδία της κοινής μας υπηρεσίας και της κοινής μας αποστολής.

 

Ως ξεχωριστές κοινωνίες - Εκκλησίες είμαστε "εύθραυστα κλαδιά"...  Μαζί, ωστόσο, μπορούμε να γίνουμε ένας άνθρωπος υπό τη σκέπη ενός Θεού, δίχως να χωριζόμαστε μεταξύ μας, ούτε να βεβηλώνουμε τη διαθήκη του Κυρίου μας! Πράγματι οι συνθήκες γι' αυτόν το νέο τρόπο είναι να αποφεύγουμε την ειδωλολατρία και τη συμφιλίωση».

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «η ενότητα την οποία επιζητούμε είναι ένα άνωθεν δώρο, το οποίο εμείς οφείλουμε να επιδιώξουμε με επιμονή αλλά και με υπομονή, δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς, αλλά αρχικά από την κρίση του Θεού και από τον "καιρό", όπως ονομάζεται η διάρκεια στην αρχαία ελληνική.

 

Παρόλο' αυτά, αυτό το ιερό δώρο της Ενότητας είναι κάτι το οποίο απαιτεί από εμάς δραστικές μετατροπές και αναπροσανατολισμό, ούτως ώστε με ταπεινότητα να επιστρέψουμε στις κοινές μας ρίζες της Αποστολικής Εκκλησίας και στη θρησκευτική κοινότητα των Αγίων, αλλά επίσης να εμπιστευθούμε εαυτούς και να αφεθούμε στην Ουράνια Βασιλεία και Εξουσία του Θεού».

 

Στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ολομέλεια της Επιτροπής «Πίστης και Τάξης» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στάθηκε ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, πρόεδρος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι δύναται να εκληφθεί «ως έμμεση και άμεση απάντηση προς όλους εκείνους, οι οποίοι απορρίπτουν τον διάλογο, αγνοώντας την ευθύνη της Εκκλησίας έναντι των διηρημένων χριστιανών και Εκκλησιών και έναντι του σύγχρονου κόσμου που απαιτεί τον διάλογο».

 

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Νομό Χανίων, λέγοντας ότι «είναι όντως μεγάλη η χαρά και η τιμή για τον τόπο μας, για το Νομό μας, γιατί η παρουσία του Παναγιωτάτου διατρανώνει για μία ακόμη φορά τους δεσμούς που διαχρονικά ενώνουν την Κρήτη, την Εκκλησία της Κρήτης, με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

 

«Το Πατριαρχείο είναι ο τόπος της αναφοράς μας, είναι το κέντρο όχι μόνο της Ορθοδοξίας αλλά και της Ρωμιοσύνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λοιπόν, βρίσκεται ανάμεσά μας, ευλογεί τον τόπο και τους ανθρώπους του», κατέληξε.

Εμφανίσεις: 48389
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!