Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας ο Οικουμενικός Πατριάρχης

ImageΕπίτιμος Δημότης της πόλεως της Καλαμάτας, ανακηρύχθηκε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, από τον Δήμαρχο Καλαμάτας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Αποδεχόμεθα μετά πολλής ευχαριστήσεως την τιμήν, την οποίαν επιγράφομεν εις τον ον ηλεήθημεν παρά Θεού να οιακοστροφώμεν άγιον Αποστολικόν και Πατριαρχικόν Οικουμενικόν Θρόνον της Κωνσταντινουπόλεως!», τόνισε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας απευθυνόμενος στον Πατριάρχη κατά την τελετή αναγόρευσης, μεταξύ των άλλων σημείωσε, "σας ευγνωμονούμε για όλες τις προσπάθειές σας, για την ενίσχυση της θέσης και της φλόγας του πατριαρχείου μας. Για την προστασία της εκκλησίας μας, για την προστασία και διατήρηση των μνημείων μας και των πατρογονικών εστιών του γένους στην Μικρά Ασία και την προστασία των Ρωμιών της Πόλης", προσθέτοντας, "στον αγώνα σας συμπαραστάτης είναι ο λαός του Θεού και σύσσωμο το γένος".

Τέλος, να σημειωθεί, ότι επίτιμος δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την ανακήρυξη:

Με χαράν και αγαλλίασιν ευρισκόμεθα ανάμεσά σας, εις τον επίσημον Οίκον της πόλεως, το Δημαρχείον σας, και από καρδίας λέγομεν: Ειρήνη και φως Χριστού εις εσάς! Ειρήνη Χριστού και ευλογία εις την ωραίαν Καλαμάταν και εις πάντας τους δημότας του Δήμου σας!

Παρά το ότι είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμεθα προσωπικώς την Μεσσηνίαν, σας διαβεβαιούμεν ότι και περί της ιστορίας της γνωρίζομεν, και την σύγχρονον πραγματικότητα δεν αγνοούμεν, και τα εκκλησιαστικά και πνευματικά της πράγματα μας είναι γνωστά, και εις τας προσευχάς μας συχνάκις μνείαν ποιούμεθα του ευσεβούς και φιλοπροόδου λαού της, εν αγάπη πάντοτε βαθυτάτη.

Αλλ’ από σήμερον, αι σχέσεις μας με την Καλαμάταν λαμβάνουν οικειότερον και θερμότερον χαρακτήρα! Τούτο οφείλεται τόσον εις τον Ιερώτατον Μητροπολίτην σας κύριον Χρυσόστομον, ο οποίος εν επιμονή ευλαβούς αγάπης μας προσεκάλεσε να έλθωμεν και να ευλογήσωμεν τον αξιονόμαστον μεσσηνιακόν λαόν επί τη ευκαιρία της μεγάλης εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, όσον και εις υμάς τους άρχοντας της Πρωτοβαθμίου Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, οι οποίοι προφρόνως απεφασίσατε να κάμετε τον Οικουμενικόν Πατριάρχην συμπολίτην σας, επιφυλάξαντες εις αυτόν την τιμήν της αναγορεύσεως εις Επίτιμον Δημότην Καλαμάτας!

Αποδεχόμεθα μετά πολλής ευχαριστήσεως την τιμήν, την οποίαν επιγράφομεν εις τον ον ηλεήθημεν παρά Θεού να οιακοστροφώμεν άγιον Αποστολικόν και Πατριαρχικόν Οικουμενικόν Θρόνον της Κωνσταντινουπόλεως!

Αναμφιβόλως, οι λόγοι του Αποστόλου Παύλου: «ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. 13: 14) έχουν, εις την απόλυτον αυτών έννοιαν, καθολικήν ισχύν δια τους πιστούς, και βεβαίως και δια τον ομιλούντα. Όμως, όσον και αν το βλέμμα είναι ατενώς εστραμμένον προς την ουρανίαν πόλιν «ης τεχνίτης και δημιουργός ο Θεός» (Εβρ. 11: 10), το ανθρώπινον συναίσθημα δεν παύει ποτέ να μας συνδέη με πατρίδας επιγείους όπου εγεννήθημεν η εζήσαμεν, και με πόλεις όπου επίσης εζήσαμεν, εμορφώθημεν, ειργάσθημεν, εύρομεν αποδοχήν και αγάπην, η ετάχθημεν υπό του Θεού εις εργασίαν του Ευαγγελίου Του.

Υπ’ αυτήν την έννοιαν η νήσος του Αιγαίου Ίμβρος και η πόλις των πόλεων Κωνσταντινούπολις έχουν εις την καρδίαν μας πάντοτε πρωτεύουσαν θέσιν και δεν διστάζομεν να ομολογήσωμεν ότι δι’ αυτάς λέγομεν ο,τι και ο παλαιός Ισραήλ δια την Ιερουσαλήμ του: «Εάν επιλάθωμαί σου, Ιερουσαλήμ, επιλησθείη η δεξιά μου! Κολληθείη η γλώσσα μου τω λάρυγγί μου, εάν μη σου μνησθώ»! (Ψαλμ. 136: 5-6).

Πέριξ όμως αυτών των δύο συνυπάρχουν εις την καρδίαν ημών και άλλαι πόλεις, αι οποίαι επέδειξαν βαθύν σεβασμόν και αφοσίωσιν προς την μαρτυρικήν αγιωτάτην Μητέρα Εκκλησίαν του Γένους και εξιδιασμένην τιμήν και αγάπην προς το πρόσωπον ημών. Μεταξύ τούτων από σήμερον, από απόψε, συγκαταλέγεται και η Καλαμάτα.

Η πόλις σας!... Η πόλις μας! Η Καλαμάτα μας, η οποία σήμερον γίνεται, δια της αυτής τιμητικής οδού, και πόλις του Εξοχωτάτου και φιλτάτου Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Γεωργίου Παπανδρέου, γεγονός, το οποίον αυξάνει κατακορύφως την χαράν μας!

Λοιπόν, ως εις εξ υμών του λοιπού, παρακαλούμεν και προτρεπόμεθα πάντας υμάς, φίλτατοι Δημοτικοί Άρχοντές μας, το παν να πράσσετε και ουδέν να παραλείψετε εκ των αναγκαιούντων δια την πρόοδον της Καλαμάτας, δια την ευημερίαν των προσφιλών συνδημοτών μας και προπαντός δια το καλόν των νέων, που είναι το καμάρι μας σήμερα και η ελπίδα μας δια το αύριον.

Εν αγαστή συνεργασία μετά της Ιεράς Μητροπόλεως και του καλού και φωτισμένου Ποιμενάρχου σας και πάντων των φορέων ευθύνης και εξουσίας, ας φιλοτιμείσθε περισσεύοντες καθημερινώς εις παν έργον αγαθομνημόνευτον και θεάρεστον, έργον καλόν, δημοτελές, ανυψωτικόν του γενικωτέρου επιπέδου της πόλεως, των δημοτών και των παρεπιδημούντων.

Ως Οικουμενικός Πατριάρχης σας παρέχομεν προς τούτο από καρδίας την πνευματικήν ημών υποστήριξιν και ολοκάρδιον την πατρικήν μας ευχήν και ευλογίαν!

Ευχαριστούντες και πάλιν δια την τιμήν και δια το ωραίον αναμνηστικόν δώρον σας, παρακαλούμεν δεχθήτε και σεις το ιδικόν μας ως ευλογίαν της Μητρός Εκκλησίας προς τον Δήμον.

Η χάρις του Θεού, δια πρεσβειών της Παναγίας της «Καλομάτας», ας σκεπάζη την πόλιν, τους άρχοντας και τον λαόν της ωραίας, ιστορικής, καλλιγόνου και ευάνδρου Καλαμάτας!

Εμφανίσεις: 95153
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!