Τη λύπη του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ματαίωση της επίσκεψης

ImageΤα δώρα που επρόκειτο να προσφέρει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομο Β’ προσέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη.

«Εύχομαι να έρθει και να μου τα δώσει ο ίδιος», είπε στον Μητροπολίτη Πάφου ο Πατριάρχης για να του ανακοινώσει ο Μητροπολίτης Πάφου ότι «αύριο δεν θα έρθει, μόλις μιλήσαμε».

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Χωρεπίσκοπος Χύτρων, Λεόντιος και ο Διάκονος Κυπριανός Κουντούρης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη του για την ανέλπιστη και ξαφνική ατυχία της ακύρωσης του ταξιδιού του Μακαριωτάτου και ευχήθηκε όπως αυτό πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζω να περάσετε καλά έστω και χωρίς τον Μακαριώτατο και να μιλήσει η Πόλη στην ψυχή σας, ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζητώντας από τον Αγιο Πάφου να μεταφέρει σε όλο τον κυπριακό λαό τις ευχές και τις ευλογίες της μητρός εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως «και την ιδιαίτερη ευχή μας για το πρόβλημα που ταλανίζει και ταλαιπωρεί επι αρκετά χρόνια την Μεγαλόννησο και την Εκκλησία της, την καλύτερη, δυνατή λύση, λειτουργική και βιώσιμη».

Αυτό ευχόμεθα πάντοτε, πρόσθεσε, για την αρμονική συνύπαρξη των Ε/κ και των Τ/κ, όπως και στο παρελθόν και η Εκκλησία της Κύπρου να είναι πάντοτε φορέας ειρηνικών μηνυμάτων και διαγγελμάτων, να γεφυρώνει τα χάσματα. «Εμείς από εδώ με την προσευχή μας και την αγάπη μας θα είμαστε πάντοτε κοντά σας», είπε.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη του για την ξαφνική και ανέλπιστη ατυχία να μην έχουμε τον Μακαριώτατο αυτές τις ημέρες μαζί μας.

Έχει έρθει και άλλες φορές αλλά αυτή θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Πρωθιεράρχου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και από αυτή την άποψη θα είχε μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία, πρόσθεσε, ευχόμενος να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Ευχαρίστησε τους παρόντες δημοσιογράφους και άλλα μέλη της αποστολής για το ενδιαφέρον για την επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Φανάρι αλλά και για το σεβασμό και την αγάπη που έχουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχειο.


Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Κύπρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι περιμένει πάντοτε τους Κύπριους με ανοικτές αγκάλες «να έρχονται και να επανέρχονται. Το γνωρίζω εκ πείρας και βλέπω το σεβασμό, την αγάπη και την ευλάβεια των Κυπρίων αδερφών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αυτό μας συγκινεί πολύ, σημείωσε.

Ανέφερε ότι πρόσφατα τον επισκέφθηκε ο Πατήρ Ευέλθων από το Παραλίμνι αλλά και τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στις εργασίες της Επιτροπής Πίστης και Τάξης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, της οποίας προεδρεύει ο Πατριάρχης, σε ένα συνέδριο που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στην Κρήτη.


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, είπε, παρευρέθηκε στη σύναξη των Προκαθημένων των Εκκλησιών τον Οκτώβριο του 2008 και η στάση του και συμπεριφορά του ήταν εποικοδομητική ενώ για τη σύναξη ανέφερε ότι ήταν μια ευλογημένη συνάντηση, πήραν ομόφωνες αποφάσεις και ξανάνοιξαν το δρόμο για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η αντιπροσωπεία της Κύπρου ήταν και στις δύο συνόδους τω Ορθοδόξων Εκκλησιών πέρυσι στην Ελβετία και συνέβαλε στη διεκπεραίωση των εργασιών.

Τα δώρα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ήταν ασημένια ομοίωμα αρχαίου δισκοπότηρου με λαβίδα και λόγχη, ο τόμος «Στα βήματα του Αποστόλου Βαρνάβα» και δύο τόμοι με συγγράμματα του Αγίου Νεοφύτου.

Οι Κύπριοι Αρχιερείς θα παρευρεθούν αύριο στη λειτουργία της Κυριακής των Μυροφόρων στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλή, όπου βρίσκονται οι τάφοι όλων των Οικουμενικών Πατριαρχών.

Image

Image

Εμφανίσεις: 68736
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!