Βαρθολομαίος "Αναχωρούμε δια την Μητέρα Κων/πολη πλήρεις ιερών βιωμάτων"

ImageΟλοκληρώθηκε σήμερα η δεκαήμερη επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχωρεί σε λίγη ώρα από το αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Βαρθολομαίος σε δηλώσεις του στον τύπο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ολοκληρωθείσης  αισίως, με τήν χάριν του Θεού, τής επισήμου επισκέψεως ημών εις  τήν αγιοτόκον Ρωσσίαν, την οποίαν επραγματοποιήσαμεν ανταποδίδοντες την ειρηνικήν και  αδελφικήν επίσκεψιν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κ. Κυρίλλου εις την έδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά το παρελθόν έτος, αναχωρούμεν ήδη δια την Μητέρα Κωνσταντινούπολιν, πλήρεις αγαθών αναμνήσεων και ιερών βιωμάτων».

«Μας εδόθη η ευκαιρία να διατρανώσωμεν  δια πολλοστήν φοράν τήν  αρραγή ενότητα και εκτενή αγάπην μεταξύ τών δύο Εκκλησιών, αλλά και τών Προκαθημένων των. Τον Μακαριώτατον γνωρίζομεν εκ νεότητός του και εκτιμώμεν τα πολλά χαρίσματα, με τα οποία τον έχει προικίσει ο Θεός, και την αγάπην και αφοσίωσίν του εις την Εκκλησίαν και τον ευσεβή ρωσσικόν λαόν», πρόσθεσε ο Παναγιώτατος.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε συνεργασία των δύο Εκκλησιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, υπογραμμίζοντας ότι «Έχομεν ακράδαντον την βεβαιότητα ότι θα συνεργασθώμεν αρμονικώτατα δια την υπέρβασιν των υφισταμένων εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία προβλημάτων, εις τα πλαίσια της μελλούσης να συνέλθη Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου, ώστε αι επί μέρους Αυτοκέφαλοι Εκκλησίαι να δύνανται να δώσουν μίαν πειστικήν απάντησιν εις την αγωνίαν της εν πολυτρόπω κρίσει ευρισκομένης ανθρωπότητος, απάντησιν εδραζομένην επί της ευαγγελικής αγάπης, της εν Χριστώ ταπεινώσεως, της εν Αγίω Πνεύματι ενότητος και της εις τον Θεόν Πατέρα ελπίδος».

Επίσης, τόνισε ότι «Η Ρωσσία, αφ’ ότου εδέχθη παρά τής  Κωνσταντινουπόλεως το άγιον Βάπτισμα και το Ευαγγέλιον, έχει προσφέρει εις την Εκκλησίαν πολλούς Αγίους, Μάρτυρας, Οσίους, Ομολογητάς, θεοσόφους Ιεράρχας και Νεομάρτυρας, οι οποίοι αποτελούν τον καλλιανθή στέφανον και την αιωνίαν δόξαν της!»

«Δια των ευχών των ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Κύριλλος και η περί αυτόν σεπτή Ιεραρχία συνεχίζουν να παιδαγωγούν άριστα τον λαόν εις Χριστόν, ο Μοναχισμός ανθεί, οι Ναοί υπερπληρούνται από πιστούς, ο λόγος του Θεού τρέχει δια πολλών οδών μέχρι τα πλέον απομεμακρυσμένα σημεία της Χώρας, αι πληγαί τας οποίας είχεν ανοίξει η μακρά νύκτα της μαχητικής αθεΐας επουλώθησαν, ο Σταυρός λάμπει πλέον ολόφωτος, όχι μόνον εις τους Ναούς και τας οικίας, αλλά και εις αυτούς τους θώκους της κοσμικής εξουσίας, και, το και σπουδαιότερον, εις τας καρδίας και την καθημερινήν ζωήν της μεγάλης πλειονότητος του λαού. Τούτο διεπιστώσαμεν ιδίοις όμμασι και δοξάζομεν από καρδίας το όνομα του Θεού. Όντως, «αύτη η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου»!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους, που συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της επισκέψεως, τονίζοντας ότι «Θεωρούμεν χρέος ημών να ευχαριστήσωμεν θερμότατα, πέραν του Μακαριωτάτου και πολυφιλήτου ημίν αδελφού Πατριάρχου κ. Κυρίλλου, της σεβασμίας Ιεραρχίας και των επιτελικών στελεχών της εκκλησιαστικής διοικήσεως, τας Κρατικάς Αρχάς της Ρωσσίας δια τας πληθωρικάς εκδηλώσεις σεβασμού και τιμής προς το πρόσωπον της ημετέρας Μετριότητος και την Πατριαρχικήν ημών Συνοδείαν, αι οποίαι, βεβαίως, αντανακλούν εις τον Αγιώτατον Αποστολικόν και Οικουμενικόν Θρόνον της Κωνσταντινουπόλεως, όστις είναι η κοινή πνευματική Μήτηρ και Τροφός πάντων ημών. Αναλόγους ευχαριστίας απευθύνομεν προς τα πλήθη των πιστών, οι οποίοι έσπευσαν με συγκινητικήν σπουδήν να εκδηλώσουν την ευλάβειάν των και να δεχθούν την στοργήν και ευλογίαν του Οικουμενικού Πατριάρχου».

Απευθυνόμενος, στον Ρωσικό λαό, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μεταξύ άλλων τόνισε: «Πατρικώς  συνιστώμεν εις όλον τόν αξιονόμαστον ρωσσικόν λαόν να αξιοποιήση εις  τέλος τήν μεγάλην παράδοσιν  τής ευσεβείας των πατέρων του, την ιεράν κληρονομίαν της αγίας Ρωσσίας, τον πλούτον των δωρεών, τας οποίας αφειδώς εσκόρπισεν η χάρις του Θεού εις την Ρωσσίαν. Να ενθυμήσθε πάντοτε, αγαπητοί, την διδασκαλίαν και το παράδειγμα των Αγίων σας, την υπομονήν, την ομολογίαν και τα αίματα των Μαρτύρων σας, τας προσευχάς των Οσίων σας, την αγάπην των ποιμένων σας, το μεγαλείον του Σταυρού του Χριστού και της Ορθοδοξίας, αλλά και την δόξαν της Αναστάσεως!

«Μείνατε εν τη αγάπη του Αγίου Τριαδικού Θεού, καλυμμένοι υπό την αγίαν σκέπην της Θεοτόκου, ενωμένοι εις το Σώμα του Χριστού δια των αγίων Μυστηρίων και των θεοειδών αρετών! Μη πλανάσθε από φωνάς ξένας προς την φωνήν του Ευαγγελίου, κυκλώσατε τον Πατριάρχην και τους Ποιμένας σας εν υπακοή πίστεως, και ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μετά πάντων των ειλικρινώς αγαπώντων τον Κύριον Ιησούν! Εις την μαρτυρικήν και αγίαν Σκηνήν του Φαναρίου θα συνεχίσωμεν να αναπέμπωμεν πάντοτε θερμάς προσευχάς υπέρ υμών! Σας αγαπώμεν!... Ειλικρινώς και εκτενώς σας αγαπώμεν!... Από κέντρου ψυχής και καρδίας σας αγαπώμεν, κλήρον, άρχοντας και λαόν!... Είσθε οστούν εκ των οστέων ημών και σαρξ εκ της σαρκός ημών! Και σεις να προσεύχεσθε υπέρ ημών, και ο ουρανός θα ανταποκρίνεται εν ευλογία πολλή εις τας ικετηρίους φωνάς  μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

Τέλος, δήλωσε: «Και τα νυν, αναχωρούντες, σώματι μόνον, αλλ’ όχι και πνεύματι, σας εμπιστευόμεθα εις τας χείρας της Θείας Αγάπης και Φιλανθρωπίας. Χαίρετε, αδελφοί! Χαίρετε, τέκνα! Χαίρετε, φίλοι! Χαίρετε πάντες! Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε! Πάλιν ερώ, χαίρετε! «Χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε∙ και ο Θεός της αγάπης και ειρήνης έσται μεθ’ υμών! (Β  Κορ. 13: 11).

Εμφανίσεις: 45110
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!