Βαρθολομαίος "Κάθε φορά που μεταβαίνω στη Καππαδοκία νιώθω την ίδια συγκίνηση"

ImageΓια το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στην Καππαδοκία και στην Παναγία Σουμελά αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καλωσορίζοντας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου μια ομάδα προσκυνητών από τον Λαγκαδά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην αρχή ανέφερε, ότι ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης είναι παλαιός του φίλος από την εποχή που υπηρετούσε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, και του ευχήθηκε από το Φανάρι να έχει μια καρποφόρο και ευλογημένη ποιμαντορία.

Εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στη Καππαδοκία τονίζοντας, ότι «Προετοιμαζόμαστε να επισκεφθούμε την Καππαδοκία, μαζί με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, καθώς και πλήθος προσκυνητών από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Επίσης, θα είναι μαζί μας, ο Καθηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αγ. Όρους και η Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγ. Ιωάννη από το Ακριτοχώρι Σιδηροκάστρου, όπου είχαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν ένα προσκύνημα με τρία λεωφορεία».

«Κάθε φορά που μεταβαίνω στη Καππαδοκία, δέκα και περισσότερα χρόνια είναι σαν να πηγαίνω για πρώτη φορά νιώθοντας την ίδια συγκίνηση και την ίδια δοξολογία στον Θεό που αναβλύζει μέσα από την ψυχή μου, διότι η γη της Καππαδοκίας δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέρος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης του Γένους.

Επίσης, τόνισε: «Φυσικά όλα τα μέρη της Μικράς Ασίας είναι ποτισμένα με αίμα μαρτύρων και ομολογητών της Πίστεως. Πανταχόθεν ανεδείχθησαν μεγάλα στοιχεία, μεγάλα αναστήματα της Ορθοδοξίας και τους γένους μας».

«Γι΄ αυτό και είμεθα ευτυχείς που αυτά τα τελευταία χρόνια που πηγαίνουμε εκεί και λειτουργούμε, όπως έχω αξιωθεί να τελέσω εσπερινούς, λειτουργίες και τρισάγια σε πολλά μέρη όπως την Έφεσο, την Πέργαμο, την Νικομήδεια την Πισιδία (σημερινή Αντάλεια) και πάντα δοξάζουμε τον Θεό γι΄ αυτό», συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε και για την Παναγία Σουμελά, τονίζοντας ότι «Τον δοξάζουμε ακόμα περισσότερο διότι φέτος άνοιξε μια πόρτα ακόμα για εμάς τους Ρωμιούς Ορθοδόξους, να πάμε και να λειτουργήσουμε στην Παναγία Σουμελά ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ημέρα κατά την οποία επανηγύριζε αυτό το ιστορικό μοναστήρι μας».

«Είναι πολύ φυσικό ιδιαιτέρως να χαίρονται, να συγκινούνται και να ευφραίνονται οι Πόντιοι αδελφοί μας, αυτοί των οποίων οι πατέρες και οι πρόγονοι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, δραστηριοποιήθηκαν και πολλοί εξ΄ αυτών εμαρτύρησαν στα μέρη της Ανατολικής Μαύρης Θαλάσσης, στα μέρη του Πόντου, διότι θα επιστρέψουν ως προσκυνητές στη Παναγία Σουμελά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε, ότι «Δοξάζουμε λοιπόν γι΄ όλα αυτά τον Πανάγαθο Θεό, ο οποίος γνωρίζει να μετατρέπει το πικρό σε γλυκύ, γνωρίζει να μας δίνει ελπίδες εκεί που ανθρωπίνως υπάρχει μόνο απόγνωση, απογοήτευση και απελπισία. Γι΄ αυτό και στο εξής μόνο θα αισιοδοξούμε, στο εξής θα εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες στον Κύριο. Ο οποίος μέσα στη πρόνοια, στην φιλανθρωπία και την αγάπη του για εμάς, το γένος μας και την ορθοδοξία μας, ανοίγει πόρτες εκεί που δεν φανταζόμαστε». 

Εμφανίσεις: 36958
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!