Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, o Βαρθολομαίος

ImageΟ Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σήμερα το πρωί, αμέσως μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Lublin  και την υποδοχή που του επεφύλαξε ο επιχώριος επίσκοπος Αρχιεπίσκοπος Λουβλίνου και Χέλμ κ. Άβελ, μετέβη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Majdanku όπου κατέθεσε στεφάνι στην μνήμη των χιλιάδων και εκεί θυμάτων του Ναζισμού.

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, Ιεράρχες της Πολωνικής Εκκλησίας και τα μέλη της συνοδείας του έφτασε στην έδρα του Καθολικού Πανεπιστημίου του Lublin «Ιωάννης Παύλος ΙΙ» όπου και αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του.

Ανάμεσά στους παρισταμένους, στην τελετή εκτός του Μητροπολίτου κ. Σάββα παραβρέθηκαν ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Gniezno και Πριμάτος της Πολωνίας κ. Jozef Kowalczyk, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης,  του διπλωματικού σώματος και άλλων Χριστιανικών Δογμάτων.

Κατά την υποδοχή και μετά από ένα ύμνο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Fr. Stanislaw Wilk καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους λοιπούς προσκεκλημένους.

Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος της Γερουσίας του Πανεπιστημίου, ο εκ των καθηγητών του, Ρωμαιοκαθολικός Μητροπολίτης και Αρχιεπίσκοπος του Λουβλίνου κ. Jozef Zycinski μιλώντας στα αγγλικά, επισήμανε ότι η ζωή του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου από τα μικρά του χρόνια είναι συνυφασμένη με την δύσκολη ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνέχεια, ο πρύτανης του Καθολικού Πανεπιστημίου, ανέγνωσε και παρέδωσε το Διδακτορικό Δίπλωμα στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Αμέσως μετά μίλησε ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας, ο οποίος ευχαρίστησε την Γερουσία για την επίδοση του Διδακτορικού στον πρώτο μεταξύ ίσων των Ορθοδόξων Επισκόπων της Οικουμένης, και συνεχάρη τον Ρωμαιοκαθολικό Πολωνό Πρωθιεράρχη κ. Jozef Kowalczyk, για τη συμβολή του στην οικοδόμηση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του στα Αγγλικά, επεσήμανε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης, της αρμονίας μεταξύ των Χριστιανών και των εκπροσώπων των διαφόρων θρησκειών. Αναφέρθηκε ακόμα στον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, και στην διοργάνωση από εκείνον, των προσευχών για την παγκόσμια ειρήνη στην Ασίζη το 1987.

Η τελετή έκλεισε με χορωδίες αρρένων που απέδωσαν ύμνους και τραγούδια, από διαφορετικές παραδόσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η συνοδεία του, θα επιστρέψει το απόγευμα  στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα τον υποδεχθούν ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σημείωση: Η ROMFEA.gr είχε γράψει αποκλειστικά για την αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη 15 μέρες πριν την επίσκεψή του στην Πολωνία.

Εμφανίσεις: 78762
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!