Συμπόσιο για τον Κεφαλλονίτη διαφωτιστή και εκκλησιαστικό ρήτορα Ηλία Μηνιάτη

ImageΤο Σαββάτο, 6 Μαρτίου 2010, στις 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο με αφορμή την συμπλήρωση 340 ετών από την γέννηση του μεγάλου Κεφαλλονίτη διαφωτιστή του 17ου αι, λόγιου και εκκλησιαστικού ρήτορα Ηλία Μηνιάτη.

Και την επομένη, Κυριακή, 7 Μαρτίου, θα τελεσθεί Aρχιερατικό συλλείτουργο κ μνημόσυνο με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Κεφαλληνίας, κ. Σπυρίδωνα και   Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Αμβρόσιο  στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μηνιατών στο Ληξούρι.

Στις εκδηλώσεις αυτές, που πραγματοποιούνται κατόπιν προτάσεως του Προέδρου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης κ. Βασ. Ρουχωτά, συνδιοργανωτές -εκτός από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου- είναι οι :

- Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας

- Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης

- «Οδύσσεια» Πολιτιστική Επετηρίδα Κεφαλληνίας και Ιθάκης

- Πολιτιστικό Σωματείο για την διάσωση της Κληρονομιάς της Παλικής «Ο Πάλιος».

Ομιλητές στο Συμπόσιο είναι οι:

  • Δέσποινα Βλάσση- Ανακοίνωση σχετικά με τον Ηλία Μηνιάτη - αποτέλεσμα έρευνας των εκεί αρχείων (Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας)
  • Ευγενία Λιοσάτου -(Έρευνα στα Κρατικά Αρχεία Βενετίας) - Αρχεία Βενετών Πρεσβευτών στα Ιόνια Νησιά και στην Πελοπόννησο.
  • Πρωτ. Γ. Μεταλληνός - Εκκλησιολογική και θεολογική σημασία του έργου του Η. Μηνιάτη
  • Δώρα Ζαφειράτου - Η Κεφαλληνία τον καιρό του Ηλία Μηνιάτη
  • Θεόδωρος Κοζύρης  - Παρουσίαση μονογραφίας του για τον Ηλία Μηνιάτη βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών
  • Ηλίας Τουμασάτος - Ο Ηλίας Μηνιάτης και το έργο του από ρητορικής σκοπιάς
  • Αντώνης Λουβερδής -Ερμηνεία κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική κατά την πορεία του Ηλία Μηνιάτη από τις εκκλησιαστικές του σπουδές στην Βενετία, στην συντηρητική Ελλάδα
  • Γεράσιμος Γαλανός - Οπτικό υλικό για τον Ηλία Μηνιάτη.

Ο Ηλίας Μηνιάτης, ο οποίος, κατά τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του, διετέλεσε Επίσκοπος Κερνίτζης και Καλαβρύτων γεννήθηκε στο Ληξούρι το 1669.

Γιος του ιερωμένου Φραγκίσκου Μηνιάτη και της Μορεζίνας Περιστιάνου, μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του στο Ληξούρι, παρακολούθησε, υπό την προστασία του ιεροκήρυκα και δασκάλου Μελέτιου Τυπάλδου, επί οκτώ χρόνια στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο στην Βενετία αρχαία ελληνική φιλολογία, μαθηματικά και λατινικά.

Όταν ο Μ. Τυπάλδος έγινε μητροπολίτης Φιλαδελφείας, ο Η. Μηνιάτης τον ακολούθησε ως γραμματέας. Παράλληλα έγινε διάκονος στην Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Βενετία, ενώ δίδασκε στην Φλαγγίνειο Σχολή (1688-1690 και 1698-1699).

Μεταξύ των ετών 1691 και 1698 έζησε στην Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλλονιά και εργάσθηκε ως δάσκαλος και ιεροκήρυκας, ενώ στο διάστημα από 1699 έως 1707 παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη όπου, επί Πατριάρχη Γαβριήλ, προσέφερε τις υπηρεσίες του ως ιεροκήρυκας με απονομή μάλιστα ειδική τίτλου σε πατριαρχικό σιγίλλιο.

Το 1710 εξελέγη Επίσκοπος Κερνίτσης και Καλαβρύτων. Στην θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του που επήλθε την 1η Αυγούστου 1714 στην Πάτρα και ενεταφιάσθη από τον πατέρα του στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μηνιατών στο Ληξούρι.

Μεταξύ των έργων του Μηνιάτη -τα οποία σημειωτέον τυπώθηκαν μετά τον θάνατό του- είναι οι «Διδαχές» και η «Πέτρα Σκανδάλου». Και τα δυο αυτά ήταν δημοφιλέστατα, το δε δεύτερο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Εμφανίσεις: 91766
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!