Ιερατική Σύναξη με θέμα "ο Ορθόδοξος κληρικός στην Ιταλική κοινωνία"
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 04 Μαΐου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Μητρόπολη Ιταλίας 18:30
-
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Γ κατά σειρά Ετήσια Ιερατική Σύναξη της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, στο Πράτο και τη Φλωρεντία, από 29 Απριλίου έως 1η Μαίου, η οποία είχε ως γενικό θέμα τον Ορθόδοξο κληρικό στην Ιταλική κοινωνία και την οποία χαιρέτισε με εμπνευσμένο μήνυμά του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.
Παρόντες ήταν οι περισσότεροι από τους 51 ιερείς της Μητροπόλεως, ορισμένοι μάλιστα με τις οικογένειές τους, οι 2 Ηγουμένες των Γυναικείων Μονών στο Μοντανέρ και στη Σεμινάρα με τις συνοδείες τους, καθώς και υποψήφιοι κληρικοί.
Κεντρικοί ομιλητές, κατά τη Συνεδρίαση της 30ης Απριλίου, ήταν ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Γεννάδιος, με θέμα «Η σημασία του ρόλου και της αποστολής του κληρικού στην Εκκλησία και τη σύγχρονη κοινωνία», καθώς και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Κυριακός Τσουρός, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα «Νέες αιρεσίες και ψευδείς θρησκείες (ένα πρόβλημα ποιμαντικό και κοινωνικό)».
Την ίδια ημέρα, και μέχρι αργά το απόγευμα, ανέπτυξαν δεκάλεπτες εισηγήσεις ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως αρχιμ. Ευάγγελος Υφαντίδης (Στη διακονία των ενοριτών), ο αρχιμ. Εφραίμ Ανθίμου (Ο εφημέριος ως πνευματικός πατήρ), ο αρχιμ. Στέφαν Popa (Ορθοδοξία και εθνικισμός), ο αρχιμ. Διονύσιος Παπαβασιλείου (Η τέχνη του προεξάρχειν), ο αρχιμ. Νεκτάριος Moioli (Πράξη, δυσκολίες και προοπτικές κατά την ποιμαντική διακονία των Ορθόδοξων φυλακισμένων), ο αρχιμ. Αρσένιος (Η ευθύνη του ιερέα κατά τη διακονία των πιστών), ο πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Festa (Η πανορθόδοξη διακονία μιας ιταλόφωνης ενορίας μεταξύ μαρτυρίας και οικουμενισμού), ο πρωτοπρεσβ. Σεραφείμ Corallo (Διακονία της Αρχιαρετικής Περιφέρειας), ο πρωτοπρεσβ. Ανατόλιος Grytskiv (Πνευματικότητα, ιεροσύνη και ο ρόλος της στην καθημερινή ζωή), ο πρωτοπρεσβ. Δημήτριος Doleanschii (Η οργάνωση μιας ενορίας), οικονόμος Αθανάσιος (Η Θεοτόκος στη ζωή του ιερέως), οικονόμος Γεώργιος Khachidze (Σκέψεις ενός εγγάμου κληρικού στην Ιταλία) και πρεσβ. Βίκτωρ Ciloci (Η θεώρηση των ιερών εικόνων στην πνευματικότητα του Ορθόδοξου ιερέα).
Έπειτα από κάθε εισήγηση ακολουθούσε συζήτηση, κατά την οποία οι ιερείς ανέπτυσσαν τους προβληματισμούς τους για τα θέματα που αναπτύσσονταν κάθε φορά, λαμβάνοντας τις κατάλληλες κατευθύνσεις από τον Σεβ. Μητροπολίτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε η Παράκληση της Θεοτόκου στο Παρεκκλήσιο της Cattedrale του Πράτο, όπου φυλάσσεται μέρος της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ρ.καθολικό Επίσκοπο του Πράτο, με τον οποία συζήτησε διάφορα θέματα σχετικά με τη ζωή, την εργασία και την παραμονή των Ορθοδόξων μεταναστών στην περιοχή της Τοσκάνης, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Φλωρεντία.
Η Ιερατική Σύναξη ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα, με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στη Φλωρεντία, κατά την οποία συλλειτούργησαν όλοι σχεδόν οι ιερείς, με την παρουσία των χαριτόβρυτων ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τα οποία φυλάσσονται στην Cattedrale της Φλωρεντίας και τα οποία μετάφερθηκαν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία με αφορμή την Ιερατική Σύναξη.
Τον πανηγυρικό της ημέρας κήρυξε ο Ι. Προϊστάμενος της εκκλησίας Μιλάνου, αρχιμ. Θεοφύλακτος Βίτσος, ενώ παρούσα ήταν η Πρόξενος της Ελλάδος στη Φλωρεντία, εκπρόσωπος της Ρ.καθολικής Αρχιεπισκοπής και πλήθος ενοριτών.
Οι ιερείς της Μητροπόλεως, θέλοντας να τιμήσουν τον Σεβ. Ποιμενάρχη τους κ. Γεννάδιο για τη συμπλήρωση πεντηκονταετίας από της εις διάκονο χειροτονίας του, προσέφεραν, κατά το επίσημο γεύμα, τούρτα, εορτάζοντας έτσι όλοι μαζί την ευλογημένη επέτειο και ευχόμενοι στο Μητροπολίτη τους να ζήσει για πάρα πολλά ακόμη χρόνια, ώστε η Ορθοδοξία στην Ιταλία να συνεχίσει να γράφει χρυσές σελίδες μαρτυρίας και προσφοράς προς τον άνθρωπο, για τον οποίο ο Αναστάς Κύριός μας, κατά την έκφραση του Μητροπολίτη, εγεννήθη, εσταυρώθη και ανέστη. Μάλιστα, για την πεντηκονταετία του Σεβασμιωτάτου κ. Γενναδίου αναγνώσθηκε ευχετήριο Γράμμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.
Και στη Βενετία, κατά την πανηγυρική ημέρα της 23ης Απριλίου, κλήρος και λαός της ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων συνέδεσε και εόρτασε τον προστάτη τους Άγιο Γεώργιο με την πεντηκοστή επέτειο από την είσοδο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου στον ιερό κλήρο.
Παρόντες κατά την διπλή εορτή ήταν οι Έλληνες και λοιποί Ορθόδοξοι ενορίτες του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς κι πολλοί προσκυνητές, ο εκπρόσωπος του Καρδιναλίου της Βενετίας, η Πρόξενος της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Κοινότητος των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας με μέλη της ιστορικής Κοινότητος, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Ενορίας Βενετίας, οι Ιερατικώς Προϊστάμενοι των Ενοριών της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης στις πόλεις Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία, Τεργέστη, Ρίμινι, Βερτσέλι, Ουρμπίνο, μαζί με τους κληρικούς της Βενετίας, η Ηγουμένη και σύσσωμη η Αδελφότητα της Γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Μοντανέρ Βένετου, εκπρόσωποι Αρχών και Συλλόγων της Γαληνοτάτης και της Ιταλίας, ενώ, με μηνύματά τους, προσευχόμενοι, συμμετείχαν στη χαρά της ημέρας η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, καθώς και οι Καρδινάλιοι Κάσπερ και Σάντρι και η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων της Ιταλίας.
Στο τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Λιτανείας του Ιερού Λειψάνου και της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, προσφωνώντας τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Γεννάδιο ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού και Πρωτοσύγκελλος της Ορθοδόξου Μητροπόλεως, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έκαστος εξ ημών, Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, καθώς και οι χιλιάδες των ανθρώπων που κατά τα τελευταία πεντήκοντα έτη συναναστράφηκαν την Υμετέραν Σεβασμιότητα, Έλληνες, Ιταλοί, αλλά και άλλων εθνικοτήτων, Ορθόδοξοι και μη, γνωρίζουν την προσφορά και το έργο Αυτής από την ημέρα της εισόδου Αυτής εις τας τάξεις του ιερού κλήρου μέχρι σήμερον. Κυρίως, όμως, την διακονίαν της Υμετέρας Σεβασμιότητος γνωρίζει, προστατεύει, κατευθύνει και ευλογεί ο ιδρυτής της Εκκλησίας μας, ο Αναστάς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, εις τον οποίον και παραθέτουμε την Υμετέραν Γεραράν Σεβασμιότητα, ευχόμενοι όπως, δια πρεσβειών του προστάτου ημών Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, διαφυλάσση Υμάς «εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα, και ορθοτομούντα τον λόγον της Αυτού αληθείας», ώστε να συνεχίζη τους ωραίους, αθορύβους, αλλά δυναμικούς και δημιουργικούς, αγώνας δια την διαιώνισιν της Ελληνικής Ορθοδοξίας εις την ιστορικήν ταύτην Επαρχίαν της Μητρός Εκκλησίας, σε μίαν δε περίπου δεκαετίαν να εορτάση και την πεντηκονταετίαν από την εις Επίσκοπον χειροτονίαν Αυτής».
Αντιφωνώντας ο Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος, αφού σημείωσε ότι ποτέ του μέχρι σήμερα δε θέλησε να εορτάσει τις επετείους του, τις οποίες ζούσε πάντοτε ως ημέρες προσευχής και δοξολογίας προς τον Ύψιστο, ευχαρίστησε τους ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού για την απρόσμενη στιγμή, την οποία του επιφύλαξαν, ζήτησε δε την ευλογία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου και τις προσευχές των παρευρισκομένων ώστε να συνεχίσει να διακονεί την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία στο σημαντικό προπύργιο της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης.
Κατά την στιγμή που ο χορός έψαλε τον Πολυχρονισμό του Σεβ. Ποιμενάρχη, δύο μαθητές - παιδιά του ιερού Βήματος, προσέφεραν ανθοδέσμη στο Μητροπολίτη, ο οποίος συγκινημένος τους ευχαρίστησε.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της δεξίωσης που ακολούθησε στον κήπο του Μητροπολιτικού Ναού, έγινε, στην Αίθουσα της Ορθοδόξου Μητροπόλεως, η παρουσίαση του Τόμου που ο πολύ δραστήριος Σύλλογος στην Ιταλία «Ορθόδοξη Μαρτυρία» εξέδωσε στην ιταλική γλώσσα προς τιμή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γενναδίου, για την επέτειο της πεντηκονταετίας του, με τίτλο «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μεταξύ μαρτυρίας και μαρτυρίου».
Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι Αρχές και πολλοί προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Βενετίας προσέφερε εορταστικό γεύμα σε όλους τους ενορίτες και προσκυνητές, ενώ το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, προσκεκλημένο της Κοινότητος για την εορτή, τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια, δημιουργώντας ένα κλίμα εορταστικό, ελληνικού πανηγυριού.
- Εμφανίσεις: 56884