Χαιρετισμός του Σερρών Θεολόγου στο Συνέδριο για τον Ευαγγελιστή Ιωάννη

ImageΠαρακάτω ακολουθεί ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, στο 12ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ιωάννης: θέματα εισαγωγικά, φιλολογικά, ερμηνευτικά και θεολογικά του Ευαγγελίου του».

Ο χαιρετισμός έχει ως εξής:

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Εκπρόσωπε της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Τίμιον Πρεσβυτέριον,

Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,

Εντιμότατοι κ. Βουλευτές,

Αξιότιμε κ. Νομάρχα,

κ. Δήμαρχε Σερραίων και λοιποί Δήμαρχοι των Δήμων της περιοχής μας,

λοιποί εκλεκτοί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών,

Ελλογιμώτατοι κ. Κοσμήτορες, Καθηγηταί και Πανεπιστημιακοί Διδάσκαλοι,

Αγαπητοί κ. Σύνεδροι,

Ως Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών, με αισθήματα ιδιαιτέρας τιμής αλλά και πνευματικής χαράς, σας καλωσορίζομεν άπαντας στην αγγελοφρούρητο πόλη των Σερρών, την θεόλεκτο δηλονότι χορεία των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, τους διακεκριμμένους Πανεπιστημιακούς Διδασκάλους και το επίλεκτο ακροατήριο, του επιστημονικού αυτού Συνεδρίου, που μας τιμάτε με την υψηλή παρουσία σας.

Ευχαριστούμεν όλως ιδιαιτέρως τον Ελλογιμώτατο Πρόεδρο, Ομότιμο Καθηγητή κ. Ιωάννη Γαλάνη και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών, ήτοι του Επιστημονικού φορέως των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Βιβλικών Θεολόγων, οι οποίοι απευθύνθησαν στην τοπική μας Εκκλησία για την φιλοξενία του παρόντος θεολογικού Συνεδρίου, με θέμα τον Ευαγγελιστή και θεόλογο άγιο Ιωάννη και το Ευαγγέλιόν του.

Θα άξιζε να αναφερθεί εκ προοιμίου ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος τιμάται ως σωτήρας και προστάτης της πόλεως των Σερρών, καθώς την 8η Μαΐου του 1821, κατόπιν θαυματουργικής επεμβάσεώς του, διασώθησαν οι χριστιανοί κάτοικοί της από την βεβαία σφαγή που είχε διατάξει, ως αντίποινα για την επανάσταση της Μακεδονίας ο Τούρκος διοικητής της πόλεως των Σερρών. Εις ανάμνησιν αυτού του θαυμαστού γεγονότος και ως έκφρασιν ευγνωμοσύνης προν τον άγιον ανηγέρθη ο ομώνυμος Ναός στην πόλη μας.

Το παρόν Συνέδριο είναι κεφαλαιώδους σημασίας γ ιά τα χρονικά της τοπικής μας Εκκλησίας, αφού ως αντικείμενο μελέτης και ερεύνης δεν έχει κάποιο ιστορικό γεγονός, η κάποιο διακεκριμμένο πρόσωπο, αλλά αυτήν την αγιωτάτη μορφή του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου μας, τον απόστολον και ευαγγελιστήν Ιωάννην τον Θεολόγο και το θεόπνευστο Ευαγγέλιόν του.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με το ποιός υπήρξε ο ιερός άνδρας που πρωταγωνιστεί σεμνοπρεπώς εις το Συνέδριο αυτό. Το Ευαγγέλιο, οι Επιστολές του και η Αποκάλυψη που εμπεριέχονται στον κανόνα της Καινής Διαθήκης αποτελούν κτήμα και καύχημα όλου του χριστιανικού κόσμου.

Σκοπός του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου δεν είναι να περιγράψει την ιστορική πορεία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η κάποια γεγονότα της επιγείου ζωής του Κυρίου μας, αλλά όπως ο ίδιος ο Ιωάννης λέγει χαρακτηριστικώς, σκοπός του είναι να  καταθέσει την ιδική του μαρτυρία που είναι ταυτοχρόνως και μαρτυρία του ιερού συλλόγου των μαθητών και εμπειρία σύνολης της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας, περί του Θεανδρικού προσώπου του Κυρίου μας.

Ο Θεολόγος μαθητής, «ο μαρτυρών περί τούτων και γράψας ταύτα» επιθυμεί πρωτίστως δια του Ευαγγελίου του να δείξει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού και να ομολογήσει την Θεότητά Του, γεγονός που χαρίζει στον άνθρωπο δια της πίστεως την πλησμονή της ζωής. «Ταύτα δε γέγραπται, λέγει ο Θεολόγος μαθητής, ίνα πιστεύσητε ότι Ιησούς εστιν ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, και ίνα πιστεύοντες ζωήν έχητε εν τω ονόματι αυτού» (Ιω. 20, 31). Με την μεγάλη όμως αυτή μορφή της Εκκλησίας μας θα ασχοληθούν διεξοδικώς οι έξοχοι εισηγηταί με τις θαυμάσιες ανακοινώσεις τους, τις οποίες με ενδιαφέρον αναμένομεν.

Η επί το αυτό σύναξις τόσων διακεκριμένων μορφών της θεολογικής επιστήμης και σκέψεως, έχομεν την αίσθησιν ότι θα φωτίσει έτι περαιτέρω την πάνσεπτη μορφή του κατά χάριν θεαδέλφου, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, θα προσφέρει ευκαιρίες γόνιμου προβληματισμού και κυρίως θα μας καταστήσει κοινωνούς του αυθεντικού βιώματος και της πίστεως της αρχεγόνου Εκκλησίας του Χριστού.

Από του βήματος τούτου επιθυμούμεν ευγνωμόνως να ευχαριστήσωμεν τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι, τον γεραρόν Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Βαρθολομαίον ως και τον Μακαριώτατον Πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον, οι οποίοι απηύθυναν εγκαρδίους χαιρετισμούς και την πατρική τους ευλογία προς ευόδωσιν των εργασιών του παρόντος Θεολογικού Συνεδρίου.

Όλως ιδιαιτέρως ευχαριστούμεν τον Σεβασμιώτατον εκπρόσωπον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της καθ’ Ελλάδα αγιωτάτης Εκκλησίας, Μητροπολίτην Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, λίαν αγαπητό εν Χριστώ αδελφον, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του σεπτού Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου, ως επίσης και τους εκλεκτούς επισήμους οι οποίοι απηυθύναν ενθέρμους χαιρετισμούς, τους διακεκριμένους καθηγητάς και ιδιαιτέρως την Ελληνικήν Εταιρείαν Βιβλικών Σπουδών δια την ενταύθα διοργάνωσιν του περιφήμου Θεολογικού της Συνεδρίου.

Εκλεκτή ομήγυρις,

Εκ των μυχιαιτάτων κέντρων της ψυχής μου δέομαι εκτενώς του εν Τριάδι Θεού, υπέρ της ευοδώσεως και επιτυχίας των εργασιών του παρόντος Συνεδρίου, την έναρξη των οποίων, με την ευχή σας, Σεβασμιώτατοι πατέρες, κηρύσσω.

Και πάλιν καλώς ήλθατε. Είθε, ο Κύριος της δόξης και Σωτήρ του κόσμου, Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου, του ηγαπημένου, φίλου επιστηθίου και παρθένου μαθητού να ευλογήσει δαψιλώς εκ του ακενώτου πλούτου της χρηστότητός Του τις εργασίες του παρόντος Συνεδρίου και άπαντας ημάς. Αμήν.

Σας Ευχαριστώ.

Μετ' ευχών ολοθύμων

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Image

Εμφανίσεις: 68592
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!