Αιτωλίας Κοσμάς: "Η έλευση του Αγίου αποτελεί κήρυγμα μετανοίας για όλους μας"
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 02:01
-
Την Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος υποδέχθηκε, σήμερα το απόγευμα, η πόλη του Αγρινίου.
Την Τιμία Κάρα που μαζί με τα χαριτόβρυτα λείψανα του αγίου, φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Προυσσού Ευρυτανίας μετέφεραν ο π. Ιλαρίων και ο π. Γεράσιμος.
Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε μπροστά στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Στην υποδοχή παρέστησαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, πολιτευτές, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της περιοχής και πλήθος πιστών.
Μετά το πέρας της δοξολογίας, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή που κατευθύνθηκε δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο χώρο όπου μαρτύρησε ο άγιος το 1814 και όπου έχει ανεγερθεί παρεκκλήσιο.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς κατά την προσφώνησή του, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικόλαο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Προυσσού αρχιμ. Χρυσόστομο για την παραχώρηση της άδειας για την μεταφορά της Τιμίας Κάρας, καθώς και τον εφημέριο του Ναού π. Κωνσταντίνο Καντάνη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την ευλογημένη πρωτοβουλία τους.
Στην ομιλία του ο κ. Κοσμάς ανέφερε, ότι αποτελεί μεγάλη χαρά και συγκίνηση για τους Αγρινιώτες, η έλευση του αγίου στον τόπο όπου, πριν από 196 χρόνια, έχυσε το τίμιο αίμα του.
Επίσης, συνέχισε λέγοντας, ότι η έλευση του Αγίου αποτελεί κήρυγμα ταπεινοφροσύνης και μετανοίας για όλους μας και ιδιαίτερα για τους νέους δίνει μια άλλη προοπτική για τη ζωή τους.
Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό για προσκύνημα μέχρι και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μεταφερθεί πάλι στην Ιερά Μονή Προυσσού.
Λίγα λόγια για τον Άγιο Ιωάννη
Ο Άγιος Ιωάννης ο εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω μαρτυρήσας (ο εξ Οθωμανών) γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, το έτος 1785 από μουσουλμάνους γονείς. Ο πατέρας του ήταν ξακουστός Δερβίσης (ιερέας των Μουσουλμάνων) στην περιοχή.
Το αρχικό του όνομα ήταν Χασάν. Σε ηλικία 20 ετών ο πατέρας του, τον έστειλε στα Ιωάννινα για να ενταχθεί στο τάγμα των Δερβίσηδων. Όταν έγινε και αυτός Δερβίσης στάλθηκε στο Βραχώρι της Αιτωλίας (σημερινό Αγρίνιο).
Στο Βραχώρι άρχισε να έρχεται σε επαφή με το χριστιανισμό και σιγά – σιγά να αποκαλύπτει τα χριστιανικά του αισθήματα. Πέταξε τα ενδύματα του μουσουλμάνου και φόρεσε τα ενδύματα του χριστιανού. Μετέβη στην Ιθάκη, όπου βαπτίστηκε χριστιανός και έλαβε το όνομα Ιωάννης.
Κατόπιν αναχωρώντας από την Ιθάκη, δεν επιστρέφει στο Βραχώρι – γιατί κινδύνευε η ζωή του – αλλά εγκαθίσταται στο χωριό Μαχαλάς (σημερινές Φυτείες), όπου νυμφεύεται μια χριστιανή νέα και εργάζεται ως αγροφύλακας, ζώντας μια ήρεμη, χριστιανική ζωή.
Εν τω μεταξύ ο πατέρας του πληροφορείται για τη νέα του ζωή και στέλνει αντιπροσώπους να τον πείσουν να αλλαξοπιστήσει.
Ο Ιωάννης αρνείται και τους διώχνει. Στη συνέχεια συλλαμβάνεται από τους Τούρκους και οδηγείται στον Μουσελίμη της περιοχής, όπου ομολογεί την πίστη του στον Χριστό.
Μετά από αρκετά βασανιστήρια οι Τούρκοι τον αποκεφάλισαν δίπλα στον πλάτανο που σώζεται μέχρι σήμερα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.
Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του έτους 1814. Δίπλα από τον πλάτανο αυτό οι Αγρινιώτες ανέγειραν ένα μικρό παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου, όπου κάθε χρόνο με ιδιαίτερη ευλάβεια τιμάται η μνήμη του στις 23 Σεπτεμβρίου.
- Εμφανίσεις: 85938