Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος «Η Ελλάδα είναι ο άμβωνας των θρησκειών»
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 01:32
-
Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο Χαλέπι, ο οποίος συνεχίζει την τέταρτη ημέρα της επισκέψεως του στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έγινε δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλο, αλλά και από εκατοντάδες πιστούς ανέμεσα τους πολλοί νέοι παρόλο την δυνατή βροχή.
Εν συνεχεία παρουσία κληρικών της Μητροπόλεως και εκπροσώπων άλλων θρησκειών, στον Καθεδρικό Ναό του Προφήτη Ηλία τελέστηκε επίσημη Δοξολογία.
Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Μακαριώτατε, Σας καλωσορίζω στη Μητρόπολη μας. Η Ελλάς είναι η πηγή της ανθρώπινης δημιουργικής σκέψης και του πολιτισμού, είναι η Χώρα της μυθολογίας και της φαντασίας, όπου οι Θεοί προκάλεσαν τους ανθρώπους στον Έρωτα, το Πάθος, το θαυμασμό του κάλλους, την δημιουργία και τον πολιτισμό, ως ένα θαύμα της Ελληνικής σκέψης. Κατά τον Περικλή Η Ελλάς είναι σχολείο του ανθρωπίνου Πνεύματος, για αυτό και ο Γκαίτε, μεγάλος γερμανός ποιητής του 19αι, θα συμπληρώσει « Έλλην γεννηθήτω ο καθείς ».
«Με τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και μετέπειτα τον Αριστοτέλη, η ανθρωπότητα προχώρησε περισσότερο στην κατανόηση του Σύμπαντος και του κόσμου, υλικού και πνευματικού, και έμαθε την τέχνη του Διαλόγου. Η γόνιμη ελληνική σκέψη γέννησε θαυματουργικά την φιλοσοφία, όπου η Αλήθεια και το Δίκαιο είναι το μοναδικό κίνητρο της έρευνας και της ανθρώπινης αναζήτησης», πρόσθεσε επίσης ο κ. Παύλος.
Εν συνεχεία, αναφερόμενος στον Ελληνικό Πολιτισμό υπογράμμισε, ότι «ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι μια επανάσταση του πνεύματος, προήγαγε το ανθρώπινο πνεύμα από την δουλεία της άγνοιας στην ελευθερία της Γνώσης, από το σκότος της μοίρας στο φώς της έρευνας και της επιστήμης. «Γνώθι σαυτόν», έλεγε ο Σωκράτης. Ο Άνθρωπος είναι πια το αντικείμενο της έρευνας και ο σκοπός της.»
«Σε όποιο πολιτισμό εισέβαλλε η ελληνική σκέψη, προσέδωσε λάμψη και ακτινοβολία. Έτσι μεταφράζοντας οι Άραβες τα ελληνικά συγγράμματα δημιούργησαν την φιλοσοφία του Ισλάμ, και μετέφεραν μετέπειτα το φώς στην τότε βυθισμένη στο σκότος του μεσαίωνα Ευρώπη», σημείωσε ο φιλέλληνας Μητροπολίτης Χαλεπίου.
1Εν συνεχεία ανέφερε: «Και στη χριστιανική οικουμένη, μέσω των Πατέρων, ο Ελληνισμός εξελίχθητε σε Ορθοδοξία. Τώρα δε, μέσω της Ορθοδοξίας παραμένει ο Ελληνισμός παγκοσμίως κτήμα της ανθρωπότητας. Εδώ, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο το αντικείμενο και ο σκοπός της ανθρώπινης αναζήτησης , αλλά και της ιδίας της Θείας Προνοίας. Ενσαρκώνεται και σταυρώνεται ο ίδιος ο Θεός αφού «μείζονα ταύτης αγάπης ουδείς έχει, ίνα τις την ψυχήν αυτού θή υπέρ των φίλων αυτού» (Ιω 15:13).»
Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην Ελληνική γλώσσα, αλλά και στους κληρικούς της Μητροπόλεως του, τονίζοντας ότι «η Ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου και της πλούσιας και μακραίωνης Ορθόδοξης Παράδοσής μας. Για αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, ότι σε ποσοστό 90% οι κληρικοί μας είναι γνώστες της Ελληνικής, και απόφοιτοι των ελληνικών Θεολογικών Σχολών, Χάλκης , Θεσσαλονίκης και Αθηνών.»
«Είναι υποχρέωση εδώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς την Εκκλησία της Ελλάδος, την οποία εκπροσωπεί η Μακαριότητά Σας, και προς το Ελληνικό κράτος, δια τις υποτροφίες που χαρίζονται κάθε χρόνο για την κατάρτιση των κληρικών της Εκκλησίας μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Παύλος.
Επίσης, τόνισε πως «οι Έλληνες ποτέ δεν προτίμησαν το φθηνό συμφέρον πάνω από το Δίκαιο και τη Αλήθεια. Τούτο είναι έκδηλο τόσο από την θέση του Ελληνικού Κράτους, όσο και από την ιδική Σας Μακαριώτατε, σχετικά με τα αραβικά, Παλαιστινιακά, Ιρακινά, και ειδικότερα τα Συριακά δικαιώματα.»
Ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, υπογράμμισε: «Όλοι οι λαοί μας στη Μέση Ανατολή και ιδικά στη Συρία, εμπιστεύονται την αδελφική σχέση τους με τον Ελληνικό λαό, ο οποίος δεν αλλάζει στάση απέναντι στα δικαιώματα των χωρών μας».
«Η Ελλάδα είναι η «Πτωχή Μάνα». Μικρή χώρα μεν όμως με μεγάλες Αρχές. Είναι ο σπόρος σιναπιού (Ματθ. 13: 31-32) και το καλό προζύμι (Ματθ. 13: 33). Η αλληλεγγύη, μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Συρία, αποτελεί γέφυρα που θα μεταβιβάζει όφελος σ’ ολόκληρη την χώρα», είπε ο κ. Παύλος.
Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί, και στο Πρόεδρο της Συρίας κ. Αλ-άσαντ, τονίζοντας: «Μακαριώτατε, ψηλαφίσατε από κοντά την σοφία του Πρόεδρου μας κ. Μπασάρ Αλ-άσαντ, ο οποίος κατόρθωσε να κάνει όλους τους πολίτας «μέλη ενός σώματος», όπως και ανέφερε στη Μακαριότητά Σας χθες. Οι πάντες είναι συνάδελφοι, και ο πολίτης στηρίζει τον πολίτη, και το καλό του ενός δεν επιτυγχάνεται χωρίς το καλό του άλλου.»
«Εδώ στη Συρία, είμαστε υπερήφανοι για τους σοφούς κυβερνήτες μας, οι οποίοι μετατρέπουν την πολλαπλότητα σε πλούτο, και δημιουργούν από τον διάλογο την φιλοσοφία και την αλήθεια, και διδάσκουν ότι ο συνάνθρωπος είναι πάνω από οτιδήποτε διαφορά», πρόσθεσε ακόμη ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλεπίου.
Σε άλλο σημείο επεσήμανε: «Ο Πρόεδρος κ. Μπασάρ Αλ-άσαντ δηλώνει ότι η Συρία είναι κοιτίδα των θρησκειών και του Χριστιανισμού. Εμείς δηλώνουμε ότι η Ελλάδα είναι ο άμβωνας των θρησκειών.»
Τέλος, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου αναφέρθηκε και στη συμβολή της Ελλαδικής Εκκλησία, για το χτίσιμο του σχολείου το οποίου θεμελιώθηκε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
«Κλείνοντας, αισθάνομαι βαθειά την υποχρέωση, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου, για το σχολείο το οποίο με την πολύτιμη συμπαράστασή Σας κτίσαμε, και για τα φιλανθρωπικά προγράμματα που απλόχερα μας προσφέρετε».
Τέλος, ο κ. Παύλος, πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ένα συμβολικό ταπεινό ενθύμιο, αλλά πνευματικό, ένα κανδήλι τοπικής και Χαλεπιανής τέχνης, με την ευχή «να είναι πάντα έχετε στις άγιες ευχές Σας μπροστά του.»
Εν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στο σχολείο της μητρόπολης Χαλεπίου, στο οποίο φοιτούν περίπου 300 παιδιά.
- Εμφανίσεις: 87535