Δημητριάδος "Ο κατακτητής θέλησε να λεηλατήσει και την ψυχή των Κυπρίων"
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την εκ της Ιεράς Μητροπόλεως 13:51
-
Μια σπουδαία Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο: Όψεις και Πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής», εγκαινιάστηκε (12/3/2011) στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία του Πρέσβυ της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πολλών επισκεπτών. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, η Ιερά Μονή Κύκκου και η Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας.
Η Έκθεση αποτελείται από 80 φωτογραφικά εκθέματα στα οποία αποκαλύπτεται ο βανδαλισμός που υπέστησαν τα Χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την επέλαση του Αττίλα το 1974, αλλά και η εκτεταμένη αρχαιοκαπηλεία σπουδαίων έργων Εκκλησιαστικής τέχνης, που έχει προκαλέσει την διεθνή αποδοκιμασία και καταδίκη.
Την Έκθεση χαιρέτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «Σ’ αυτή την έκθεση ήλθαμε σήμερα για να κλάψουμε. Να γεμίσουν τα μάτια μας καταστροφή. Να δούμε τί μπορεί να κάνει το μίσος, η βαρβαρότητα και η απανθρωπιά. Η αγαπημένη μας Μεγαλόνησος πληγώθηκε. Μαζί της πληγωθήκαμε όλοι οι Έλληνες… Ο κατακτητής δεν αρκέστηκε στην κατοχή. Θέλησε να λεηλατήσει και την ψυχή των Κυπρίων. Την ψυχή ενός λαού την οργώνεις συθέμελα, όταν του γκρεμίσεις και του καταστρέψεις τα μνημεία. Κάθε μνημείο μιλάει τη γλώσσα του λαού που το δημιούργησε. Ένας λαός χωρίς μνημεία παθαίνει ό,τι και ένας λαός χωρίς γλώσσα: εξαφανίζεται! Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος των κατακτητών και των ισχυρών υποστηρικτών τους. Αυτόν το στόχο ήλθαμε απόψε να τον αναιρέσουμε…»
Σε άλλο σημείο του Χαιρετισμού του ο κ. Ιγνάτιος τόνισε: «Στους νέους που ανερμάτιστοι χειροκροτούν τη βία και φλερτάρουν με τη μοναξιά, ας δώσουμε το μήνυμα πως χωρίς πολιτισμό ο άνθρωπος γίνεται θηρίο. Ένα θηρίο που, όταν εξαντλήσει τους ζωντανούς, ρίχνεται στα απομεινάρια τους και ξεκοιλιάζει Αγίους, τυφλώνει Παναγιές, διότι δεν αντέχει να τον κοιτάζουν στη βάρβαρη ψυχή του, ξεριζώνει αριστουργήματα, για να τα πουλήσει σε άλλους βαρβάρους, που θα στολίσουν τα σαλόνια τους, βόσκει τα ζώα του και τα πάθη του εκεί που ο ουρανός άγγιζε τη γη και το άγιο καθάριζε τη βρωμιά. Χωρίς πολιτισμό ο άνθρωπος γίνεται ένα θηρίο ανασφαλές και ανάπηρο, διότι χωρίς σεβασμό στους άλλους ποτέ κανένα έθνος δεν περπάτησε για πολύ. Όταν πέσουν τα δεκανίκια, αλίμονο στο έθνος που στηρίχθηκε σ’ αυτά…». Κατέληξε δε, ευχόμενος «Καλή Ανάσταση στην Κύπρο μας»
Ακολούθησε Χαιρετισμός από τον Κύπριο Πρέσβυ κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της εισβολής και, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η τουρκική εισβολή του 1974 είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου στην Κύπρο. Νεκροί, πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι, στρατιωτική κατοχή, απώλεια πόρων, οικονομική αιμορραγία, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήταν ένας τραγικός απολογισμός… Η Κύπρος άντεξε, ξαναβρήκε τα πόδια της και συνέχισε τη δημιουργική της πορεία. Δύναμή μας οι άνθρωποι, η ιστορία, ο πολιτισμός, το πείσμα για προκοπή. Και η στήριξη από το εξωτερικό με πρώτη, υποδειγματική και ανυπέρβλητη τη στήριξη της Ελλάδας, σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα: πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, κοινωνικά…»
Στη συνέχεια ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στο όραμα και την ελπίδα του Κυπριακού Ελληνισμού για την επανένωση της Μεγαλονήσου: «Διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα, την προσμονή, το πείσμα και την προσήλωση στην ανάγκη και το στόχο επανένωσης του νησιού και απαλλαγής του από τον αναχρονισμό της μοιρασμένης πατρίδας. Η επανένωση της Κύπρου δεν ήταν εύκολος στόχος μέχρι σήμερα, λόγω της σκληρής και αδιάλλακτης τουρκικής στάσης. Εμείς, όμως, πρέπει να είμαστε – και είμαστε – οι πρώτοι που τον θεωρούμε εφικτό και πραγματοποιήσιμο. Γιατί έχουμε καθήκον να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα τόπο καλύτερο, απαλλαγμένο από κατοχή, φόβο, διαιρέσεις και διχασμούς. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να παραμείνει μοιρασμένη, είναι, όμως, αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Το ζητούμενο είναι ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί του θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ατομικής και συλλογικής προκοπής και καταξίωσης…»
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Κύκκου, Αρχιμ. Χρυσόστομος, απηύθυνε Χαιρετισμό εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου & Τυλληρίας κ. Νικηφόρου και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει τον εφησυχασμό της μπροστά στην τραγωδία αυτή που συντελείται καθημερινά. Δεν είναι δυνατόν, πλέον, να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πολιτιστική αιμορραγία στο σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Χριστιανικά μνημεία πολιτισμού στην κατεστραμμένη από τα τουρκικά στρατεύματα Βόρεια Κύπρο, όσο δεν θα αποκαθίστανται, θα στέκουν εκεί ακρωτηριασμένα, βεβηλωμένα και κατεστραμμένα, για να καταγγέλλουν τους μισαλλόδοξους κατακτητές που τα τραυμάτισαν και να ζητούν δικαίωση από όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Ας γίνει η παρούσα φωτογραφική έκθεση εγερτήριο σάλπισμα για όλη την Ε.Ε. ώστε ν’ αφήσει την εκνευριστική αδιαφορία της και να μετασχηματίσει τον εφησυχασμό της σε ενέργεια και δράση προς προστασία της κοινής μας Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς…»
Στον Χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Μαγνησίας κ. Αδάμος Μουζουρής αναφέρθηκε στον βανδαλισμό και την βαρβαρότητα που υπέστησαν τα Χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο από του τούρκους εισβολείς και κατακτητές και απαίτησε την άμεση επάνοδο των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.
Ακολούθησε η προβολή σύντομης ταινίας με θέμα «Στο πέρασμα των βαρβάρων» και παρουσίαση από το βυζαντινολόγο Χαράλαμπο Χοτζάκογλου με θέμα «Περιδιαβαίνοντας τα θρησκευτικά μνημεία στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο»
Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Απριλίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά, από Δευτέρα έως Κυριακή 9 π.μ. έως 10 μ.μ. και για μαθητικές επισκέψεις από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. έως 1 μ.μ.
- Εμφανίσεις: 71077