Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο Φανάρι
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών - 12.52
-
Επίσημη επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και τον Συντονιστή της Ακαδημίας Δρ Παντελή Καλαϊτζίδη.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν:
α) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας: π. Γρηγόριος Παπαθωμάς (Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών), π. Δημήτριος Μπαθρέλλος (Επισκέπτης Καθηγητής του Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Cambridge και Διδάσκων στο ΕΑΠ, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής), π. Χρήστος Χαχαμίδης (Δρ Θεολογίας, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος), κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης (Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»)
β) μέλη της επιστημονικής και επιμορφωτικής ομάδας της Ακαδημίας: Δρ Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη (Διδάσκουσα στο ΕΑΠ), Δρ Χαράλαμπος Βέντης, Απόστολος Μπάρλος, Βάσω Γώγου, Νικόλαος Ασπρούλης, Αναστασία Γκίτση· και γ) το μέλος της γραμματείας κ. Βαλίλα Γιαννουτάκη.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του πολύ ενδιαφέροντος και επίκαιρου συνεδρίου, το οποίο συνδιοργάνωσαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών στο Βόλο, από 19-23 Ιουνίου 2011, και το οποίο μελέτησε με αξιόλογες εισηγήσεις το θέμα της παρουσίας και μαρτυρίας των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
Η επίσκεψη συνέπεσε με την έναρξη των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ όπως σημείωνε ο Παναγιώτατος στην απαντητική προς τον Σεβ. Δημητριάδος επιστολή του, η ημερομηνία της επισκέψεως επελέγη «επί τω τέλει της αναστροφής υμών και μετά των Ιερωτάτων Συνοδικών παρέδρων».
Την Κυριακή 3 Ιουλίου η αντιπροσωπεία της Ακαδημίας εκκλησιάστηκε στον Ι. Ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας Νιχωρίου στο Βόσπορο, όπου και έγινε εγκάρδια δεκτή από τα μέλη της εκεί εκκλησιαστικής κοινότητας, ενώ την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011, η αντιπροσωπεία της Ακαδημίας επισκέφτηκε το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο της Πόλης, όπου έγινε δεκτή και ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου.
Ο Συντονιστής της Ακαδημίας Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης πρόσφερε εξ ονόματος της Ακαδημίας μία πλήρη σειρά με τις εκδόσεις της για τη βιβλιοθήκη του Ζωγραφείου, ενώ μαζί με τον Διευθυντή του Ζωγράφειου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, παραχώρησαν τηλεφωνική συνέντευξη στο Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μ. Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία» Δημοσιογράφο κ. Νίκο Βαραλή.
Στη συνέντευξη ο Διευθυντής του Ζωγραφείου παρουσίασε τα προβλήματα και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να διατηρηθεί η παρουσία της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας στην Πόλη, ενώ υπογράμμισε το συνεχές και άγρυπνο ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου για την παιδεία των Ομογενών που παραμένουν εκεί.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου έγιναν δεκτά από τους εκεί υπευθύνους.
Το γνωστό πρόβλημα της επαναλειτουργίας της Σχολής, συζητήθηκε ευρύτερα, δεδομένης της ύπαρξης συνεχών υποσχέσεων από την πλευρά της Τουρκίας και των ελάχιστων βημάτων που έχουν γίνει για την υλοποίηση και πραγμάτωση του οράματος αυτού.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Συντονιστής της Ακαδημίας, τα μέλη του Δ.Σ. και οι συνεργάτες της Ακαδημίας, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους της Σχολής και στο καθολικό της Ι. Μονής, προσέφεραν στη βιβλιοθήκη της μια σειρά των εκδόσεων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών κι ευχήθηκαν ολόψυχα να αποφέρουν σύντομα καρπούς οι προσπάθειες για την επαναλειτουργία της Σχολής.
Το μεσημέρι της Τρίτης 5 Ιουλίου 2011 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και ο π. Γρηγόριος Παπαθωμάς παρακάθησαν στην πατριαρχική τράπεζα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας η αντιπροσωπεία της Ακαδημίας, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, έγινε δεκτή από την ΑΘΠ, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. κ. Βαρθολομαίο, παρουσία μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στην προσφώνησή του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, αφού υπογράμμισε τον στενότατο σύνδεσμο Εκκλησίας και θεολογίας και επισήμανε την ανάγκη υπάρξεως ενός ζωντανού και ανοικτού θεολογικού εργαστηρίου, που, χωρίς να είναι ο άμβωνας της Εκκλησίας, θα θέτει το στοχασμό, τα πορίσματα και την εν γένει διαλογική του δραστηριότητα υπ’ όψιν της ποιμαίνουσας Εκκλησίας προκειμένου αυτά να συμβάλουν στην επικαιροποίηση του ευαγγελικού μηνύματος, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η παρουσία αντιπροσωπείας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών σήμερον ενταύθα, εις το ιερόν, και εν ταυτώ σταυρικόν κέντρον της Ορθοδοξίας, περιποιεί μεγάλη τιμή και ενέχει ιδιαιτέραν σημασίαν, αφενός μεν διότι όχι μόνον η Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και η καθ΄ όλου Ορθόδοξος Εκκλησία δρέπει τους καρπούς της επιστημονικής δραστηριότητος της Ακαδημίας, ως και Υμείς Παναγιώτατε επισημαίνετε τούτο το γεγονός εις το αποσταλέν μήνυμά Σας επί τη ενάρξει του προσφάτου Διεθνούς συνεδρίου της Ακαδημίας δια τους χριστιανούς εις την Μέσην Ανατολήν· και αφετέρου, διότι και η καθ΄ ημάς Ακαδημία διακονεί τον διάλογον και την εν Χριστώ καταλλαγήν, εις τα οποία το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον πρωτοστατεί υπό την πεπνυμένην ηγεσίαν της Υμετέρας χαρισματικής Παναγιότητος».
Στη συνέχεια ο Συντονιστής της Ακαδημίας Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, αφού παρουσίασε εν συντομία το επιτελεσθέν έργο, τους στόχους και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Ακαδημίας, μίλησε για το πρόσφατο συνέδριο για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής αναφέροντας ότι οι 30 περίπου εισηγητές (θεολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες, πολιτικοί και εκπρόσωποι Εκκλησιών) που συγκεντρώθηκαν στο Βόλο από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου 2011, παρακάλεσαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και τα στελέχη της Ακαδημίας κατά την επίσκεψή τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεταφέρουν στον Παναγιώτατο τα πορίσματα και τις συζητήσεις του συνεδρίου, καθώς και την προθυμία και διαθεσιμότητα των εισηγητών και των ειδικών επιστημόνων να βοηθήσουν με όποιον τρόπο κρίνει το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας καταλληλότερο στην αρτιότερη και επιτυχέστερη διοργάνωση της επικείμενης Συνάξεως των Ορθοδόξων Πατριαρχών και Προκαθημένων της Ανατολής στο Φανάρι.
n
- Εμφανίσεις: 61816