Με επιτυχία η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως Βοστώνης
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 23.14
-
Στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, η ετήσια Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως Βοστώνης.
Οι εργασίες της συνέλευσης ξεκίνησαν με την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Μεθοδίου, ο οποίος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως πηγή έμπνευσης για όλα τα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου.
Η εισήγηση περιελάμβανε μία κοινωνιολογική προσέγγιση φαινομένων που σχετίζονται με τον εκκλησιαστικό βίο, όπως η διατήρηση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία, η βαθμιαία αποχριστιανοποίηση του αμερικανικού δημόσιου βίου, η ιδεολογία του ηθικού σχετικισμού κ.α.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας της Εκκλησίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στον Θεό, χωρίς να εγκαταλείψει τα δόγματα και τις αξίες της.
Τελειώνοντας την εισήγηση του ζήτησε απο τους συμμετέχοντες να ενημερωθούν σε βάθος για τα προγράμματα της Εκκλησίας, προκειμένου με τη σειρά τους να ενημερώσουν τα μέλη των ενοριών, τα οποία κάποιες φορές παραπλανούνται από όσους (ελάχιστους), για λόγους ευτελείς και ιδιοτελείς, επιδίδονται σε συστηματική αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα.
Την ομιλία του Σεβασμιωτάτου ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής, με εκλεκτούς ομιλητές, ορισμένοι εκ των οποίων ήρθαν από τη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Θεόδωρος Νικολάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που η Αρχιεπισκοπή προσφέρει στις ενορίες να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για βελτίωση της ποιμαντικής τους διακονίας.
Εκτός από την τεχνική υποστήριξη όσων κοινοτήτων επιθυμούν να έχουν δική τους ιστοσελίδα και να εκτυπώνουν μηνιαία και εβδομαδιαία ενημερωτικά δελτία, η Αρχιεπισκοπή προσφέρει την δυνατότητα στα παιδιά να μελετήσουν την Αγία Γραφή στο ίντερνετ και επίσης παρέχει την δυνατότητα αναζήτησης ή προσφοράς εργασίας (ειδικοτήτων που ασφαλώς σχετίζονται με την κοινοτική ζωή και δραστηριότητα).
Ευχάριστη εντύπωση έκανε, η προσωπική αναφορά του κ. Νικολάκη στα χρόνια που εργαζόταν στα γραφεία της Μητροπόλεως, η οποία. προκάλεσε το παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο π. Δημήτριος Κορδάρης, διευθυντής του Γραφείου Ευαγγελισμού της Αρχιεπισκοπής.
Ο π. Κορδάρης παρουσίασε τις βασικές χριστιανικές αρχές διακονίας και ευαγγελισμού της κοινωνίας, τονίζοντας την ανάγκη εκ μέρους των εκκλησιαστικών στελεχών να ακούνε τις αγωνίες των συνανθρώπων και να αναπτύσσουν το όραμα τους για πνευματική προκοπή κατά τρόπο που θα επιτρέπει στον κάθε έναν να ξεδιπλώνει τα ιδιαίτερα χαρίσματα και ταλέντα του.
Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο ομιλητής σχετικά με τους επιτρόπους που υποδέχονται το εκκλησίασμα στην είσοδο του ναού.
Η φιλική τους συμπεριφορά είναι η αρχή του ευαγγελισμού και αποτελεί ένα καλωσόρισμα εκείνων που έρχονται στην εκκλησία για να πλησιάσουν τον Θεό, να νοηματοδοτήσουν τη ζωή τους και να αναπτύξουν αδελφικές σχέσεις με τους άλλους ενορίτες.
Πέρα των επισημάνσεων αυτών, ο π. Δημήτριος αναφέρθηκε στα Ενημερωτικά Δελτία για τις θρησκευτικές εορτές που η Αρχιεπισκοπή διανέμει στις ενορίες, στα προγράμματα για τον ευαγγελισμό της οικογένειας και στην εξυπηρέτηση των αναγκών κάποιων ενοριών που στερούνται εκκλησιαστικών σκευών.
Ο Δρ. Αντώνιος Βρέιμ, διευθυντής του Γραφείου Θρησκευτικής Παιδείας, μίλησε για την ανάγκη μίας Χριστοκεντρικής παιδείας, που θα αγκαλιάζει όχι μόνο τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου αλλά και τους ενήλικες της εκκλησίας.
Ανέφερε στη συνέχεια μία σειρά προγραμμάτων θρησκευτικής εκπαίδευσης, όπως τα σεμινάρια για τους κατηχητές της κάθε μητροπόλεως, το φεστιβάλ χριστιανικής ομιλητικής, το φεστιβάλ γνώσης του Ορθοδόξου αγιολογίου, την έκδοση του περιοδικού ΠΡΑΞΙΣ και τις οικογενειακές κατηχητικές συνάξεις, οι οποίες –σε ότι αφορά τη Μητρόπολη Βοστώνης- πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Μεθοδίου στο Νιου Χαμσάϊρ.
Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, σε παρέμβαση του, συνεχάρη το Γραφείο Παιδείας για την έκδοση περιοδικών που με περιεκτικό τρόπο αναφέρονται στη διδασκαλία της Εκκλησίας (για διάφορα θέματα) και προέτρυνε τους κατηχητές να συμμετέχουν πιο ενεργά στα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνει κατά καιρούς η Μητρόπολη.
Ο καθηγητής Φίλιππος Μαμαλάκης αναφέρθηκε στα προγράμματα υποστήριξης της οικογένειας.
Συγκεκριμένα παρουσίασε το σεμινάριο προετοιμασίας για τους μελλονύμφους (το οποίο πρώτη η Μητρόπολη Βοστώνης εδώ και δεκαετίες υϊοθέτησε), το πρόγραμμα συμβουλευτικής και αλληλουποστήριξης για παντρεμένους, και τις οικογενειακές συνάξεις που πραγματοποιούνται είτε σε επίπεδο ενορίας, είτε σε επίπεδο μητροπόλεως.
Τα προγράμματα αυτά έχουν καταρτισθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Οικογενειακής Φροντίδας και το Γραφείο Διαχριστιανικής Διακονίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου κ. Αφροδίτη Σκιαδά , αφού αναφέρθηκε για αρκετή ώρα στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως Βοστώνης, μέσω του οίκου Φιλοξενία, της κατασκήνωσης-πνευματικό κέντρο Αγ. Μεθοδίου και του συνδέσμου υποστηρικτών της (ΦΟΣ), μίλησε στη συνέχεια για τα νέα προγράμματα της Φιλοπτώχου (για όσους υποφέρουν από αυτισμό, για τα θύματα επιδημιών, φυσικών καταστροφών κ.λ.π.).
Με ιδιαίτερο θαυμασμό άκουσαν οι σύνεδροι, ότι η Φιλόπτωχος τα τελευταία 10 χρόνια διέθεσε το ποσό των 13 εκατομμυρίων δολαρίων για φιλανθρωπίες.
Τέλος η κ. Σκιαδά ανακοίνωσε την πρόθεση της Εθνικής Φιλοπτώχου να αποκτήσει ιδιόκτητα γραφεία στη Νέα Υόρκη. Η κ. Φίλιππα Κοντάκη, εκ μέρους της Φιλοπτώχου της Μητροπόλεως Βοστώνης, αναφέρθηκε επίσης στο πολυδιάστατο έργο της Φιλοπτώχου, ανακοίνωσε ότι στις 19 Νοεμβρίου η Φιλόπτωχος της Μητροπόλεως οργανώνει Ημερίδα και πληροφόρησε τους συνέδρους για τη σχεδιαζόμενη ιστοσελίδα, που θα ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για το έργο της Φιλοπτώχου της Μητροπόλεως.
Στη συνέχεια η Συνέλευση επικέντρωσε το ενδιαφέρον της σε θέματα που αφορούν την διαχείρηση των ενοριών, την ενεργοποίηση των ενοριτών για την υποστήριξη των κοινοτικών προγραμμάτων, με ομιλίες των κ. Γεράσιμου Μινέτου και Νικολάου Σιαλμά.
Μεταξύ των διαφόρων πρακτικών συμβουλών και παραδειγμάτων, αξιοσημείωτη υπήρξε και η αναφορά στις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις που διαμορφώνουν το προφίλ των ενοριών και των ενοριτών.
Ο κ. Αντώνιος Στεφανής και ο κ. Γεράσιμος Δημητρίου αναφέρθηκαν στις εθνικές διακονίες της Αρχιεπισκοπής και στον οικονομικό απολογισμό περί των εσόδων και εξόδων της Αρχιεπισκοπής.
Οι εθνικές διακονίες αφορούν την θρησκευτική παιδεία, το γραφείο ενοριακής ανάπτυξης, το γραφείο για τους νέους ενήλικες, την διακονία για την οικογένεια, το γραφείο ευαγγελισμού, τον τομέα φιλανθρωπίας, την ελληνική παιδεία, το γραφείο επικοινωνίας, το Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή.
Την διακονία μέσω ίντερνετ, το γραφείο βιντεοπαραγωγών, την εφημερίδα Ορθόδοξος Παρατηρητής κ.α. Σχετικά με τον οικονομικό απολογισμό της αρχιεπισκοπής, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα τα προβαλλόμενα διαγράμματα, τα οποία παρουσίασαν με απλό και κατανοητό τρόπο ποιά είναι τα έσοδα της Αρχιεπισκοπής και πως κατανέμονται για τις δαπάνες των εθνικών διακονιών και των μητροπόλεων της Εκκλησίας.
Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους συνέδρους ότι όλα τα στοιχεία των οικονομικών δραστηριοτήτων της Αρχιεπισκοπής παρουσιάστηκαν με τρόπο ανοικτό και διαφωτιστικό.
Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με αναφορές στις διακονίες της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες αντιστοιχούν με τις προαναφερόμενες διακονίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η Μητρόπολη Βοστώνης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην φροντίδα της νεολαίας και έχει αναπτύξει σειρά προγραμμάτων κατηχητικού, αθλητικού και κοινωνικού περιεχομένου προς όφελος των νέων.
Διευθυντής της Κατασκήνωσης και του Μητροπολιτικού Πνευματικού κέντρου «Αγιος Μεθόδιος» είναι ο απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής κ. Μιχάλης Σίντρος. Η κατασκήνωση προσφέρει την ευκαιρία κάθε καλοκαίρι σε εκατοντάδες παιδιά των κοινοτήτων της Νέας Αγγλίας να δυναμώσουν την πίστη τους σε ένα περιβάλλον χριστιανικής αγάπης και ψυχαγωγίας.
Το πνευματικό κέντρο, που βρίσκεται στην ίδια με την κατασκήνωση τοποθεσία, λειτουργεί καθ όλη τη διάρκεια του έτους και φιλοξενεί σεμινάρια, εκδηλώσεις και πνευματικές συνάξεις διαφόρων εκκλησιαστικών οργανώσεων, τόσο της Μητροπόλεως όσο και ευρύτερα. Την δραστηριότητα αυτή του Κέντρου –όπως σωστά επισημάνθηκε- πρέπει να την εκμεταλλευτούν όλες οι κοινότητες για την πνευματική οφέλεια των διαφόρων ενοριακών ομάδων.
Οι αναφορές στο έργο της Μητροπόλεως αφορούσαν βεβαίως και τον οίκο της Φιλοξενίας, ένα έργο με διεθνή αναγνώριση (στο οποίο θα εξακολουθεί να βοηθά η αφυπηρετούσα από γραμματέας της Μητροπόλεως κ. Σοφία Νίμπι) και σε άλλες διαστάσεις της Μητροπολιτικής διακονίας.
Μετά το τέλος των ψηφισμάτων (των αφορώντων και τους ομοιόμορφους κανονισμούς των κοινοτήτων), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, αφού ευχαρίστησε τους συνέδρους, τον πρωτοσύγκελο π. Θεόδωρο Μπάρμπα και τα στελέχη της Μητροπόλεως, κήρυξε τη λήξη της Συνέλευσης.
Ακολούθησε δεξίωση στους χώρους του Μαλιωτείου Κέντρου και η ακολουθία του Εσπερινού στο παρεκκλήσιο της Θεολογικής Σχολής.
- Εμφανίσεις: 52578