H πρώτη συνέντευξη του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 10.01
-
Συνέντευξη στον Παντελή Φύκαρη για τον "Πολίτη" της Χίου και τη Romfea.gr -
Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τις προτεραιότητές του, το παρασκήνιο της εκλογής του, τη διαθήκη του μακαριστού Διονυσίου αλλά και τη νέα εποχή μεταξύ συνδέσμου κληρικών και Μητρόπολης μας παραχώρησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.
Η σημασία της εκλογής
Σεμνός και ταπεινός όπως αρμόζει στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που διάγει η χώρα μας, ο νέος Μητροπολίτης κ. Μάρκος, αναφέρθηκε στη σημασία της ενθρόνισής του σε ένα νησί που αποτελεί και τη γενέτειρά του.
«Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι Μητροπολίτες της Ιεραρχίας, κλήθηκαν να εκλέξουν για νέο Μητροπολίτη Χίου αφενός έναν άνθρωπο που έζησε και μεγάλωσε σε αυτό μαρτυρικό νησί αφετέρου είχε τη γνώση της διοίκησης από την ανώτατη βαθμίδα της Εκκλησίας που είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος», είπε ο ίδιος τονίζοντας παράλληλα ότι εξέλαβε την απόφαση της εκλογής του, ως απόφαση του θελήματος του Θεού.
«Για εμένα προσωπικά σημαίνει, ότι αναλαμβάνω στους ώμους μου τις ψυχές των κατοίκων της Χίου, για να τις οδηγήσω στον Αγιασμό και στα χέρια του Κυρίου μας. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της διακονίας μου. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και έτσι έχω αποφασίσει, να βρίσκομαι διαρκώς στο πλευρό του λαού μου. Να δίνω είτε έναν λόγο παρηγοριάς και ελπίδας είτε να βοηθάω σε επίπεδο ηθικό αλλά και υλικό».
Η σχέση του με τον Μακαριστό Διονύσιο
Πνευματικό τέκνο του κυρού Διονυσίου, ο νέος Μητροπολίτης της Χίου, αναφέρθηκε με συγκίνηση στη σχέση του με τον γέροντά του αλλά και στη σύνδεση του ονόματός του με τον προκάτοχό του.
«Δεν με ενοχλεί η ταύτιση του ονόματός μου με τον Μακαριστό Διονύσιο. Με συνδέουν τόσα πολλά αλλά θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Εγώ ότι κάνω κοιτάω να συνδέεται άμεσα με τον λόγου του Θεού. Πάντα ρωτάω τον εαυτό μου αν οι πράξεις μου συμφωνούν με το θέλημά Του».
Οι προτεραιότητες
Την ίδια ώρα, ο νέος Μητροπολίτης, στη συνέντευξή του στον «π», δήλωσε αποφασιστικός αναφορικά με την εφαρμογή των προτεραιοτήτων του πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η λειτουργία της Ι.Μ. Χίου.
«Το βασικότερο όλων είναι να παραμείνει ζωντανή η λατρευτική και πνευματική ζωή των πιστών μας. Πρέπει να οργανώσουμε, σαφώς, καλύτερα το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Μέσα στα ίδια πλαίσια είναι και η άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία», σημείωσε ο ίδιος.
Η στελέχωση των γραφείων
Μεγάλο στοίχημα για το ποίμνιο, από την πρώτη ώρα της ανάδειξης του Μητροπολίτη Μάρκου, ήταν η ειρήνη στους κόλπους της Χιακής Εκκλησίας. Η γνωστή κόντρα μεταξύ Συνδέσμου Κληρικών και Μητρόπολης ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα ησύχαζε μόνο με την αλλαγή στην ηγεσία της τοπικής εκκλησίας.
Ο νέος Μητροπολίτης αναγνώρισε το πρόβλημα που υπήρχε αλλά εξήγγειλε με τον τρόπο του, την αλλαγή σελίδας στη Μητρόπολη.
«Ο ιδανικός τρόπος για να ασκήσει κανένας διοίκηση είναι να συνδυάσει την εμπειρία ανθρώπων που έχουν δουλέψει πάνω σε ένα αντικείμενο επί σειρά ετών με την επιθυμία για δημιουργικότητα και δράση νέων (όχι απαραίτητα ηλικιακά) προσώπων» είπε ο ίδιος ενώ με μία φράση που είχε πολλαπλούς αποδέκτες ανέφερε:
«Μέσα στην καρδιά του επισκόπου άρα και μέσα στα γραφεία της Μητρόπολης, χωράνε όλοι. Θα διαλέξω κληρικούς της Ιεράς Μητρόπολης Χίου. Ούτε του Συνδέσμου, ούτε της Μητρόπολης. Κάθε μέρα προσεύχομαι να είναι όλοι ενωμένοι στο πρόσωπο του Χριστού. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκαλέσω ιερατική σύναξη για να επιλέξω τα νέα πρόσωπα».
Νέα γενιά και Εκκλησία
Σημαντικά είναι και τα όσα ανέφερε ο νέος Μητροπολίτης για τη νέα γενιά και τη σχέση τους με την Ορθοδοξία. Για πολλούς μπορεί να είναι δεδομένο ότι το νεαρό της ηλικίας του, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την προσέγγιση της νέας γενιάς, όχι όμως και για τον ίδιο.
«Οι νέοι μας δεν θα έρθουν στην εκκλησία επειδή είμαι εγώ νέος ή καλός, αλλά επειδή θα μπορέσω τελικά να τους μιλήσω για την ουσία της πίστης μας και για τον Χριστό. Εκείνος είναι που θα φέρει τα νέα παιδιά στην εκκλησία και όχι ένας απλός άνθρωπος. Εν τέλει πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας και μιλάω για τους εκκλησιαστικούς άνδρες ότι δεν είμαστε εμείς το επίκεντρο της πίστης. Είμαστε ένα εργαλείο στα χέρια του Χριστού και τίποτα παραπάνω».
Η «παραβολή»
Ο Σεβασμιότατος μάλιστα θέλησε να δώσει και ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι επίσκοποι και ποιος είναι ο ρόλος τους. Σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Εγώ απλά είμαι ένα κατσαρολάκι στα χέρια του Χριστού μας. Μέσα σε αυτό λοιπόν, ο Χριστός θα μαγειρέψει την τροφή με την οποία θα θελήσει να ταΐσει τους Χριστιανούς. Οι Χριστιανοί αν ευχαριστηθούν με την τροφή θα πουν ότι ο μάγειρας ήταν καλός. Κανένας δεν θα ασχοληθεί με το σκεύος. Με αυτό θα ασχοληθεί ο Χριστός, ο οποίος το κρατάει στα χέρια Του και που θα φροντίσει να το έχει πάντα καθαρό».
Θρησκευτικός τουρισμός
Και αν η άμεση επαφή του νέου ποιμενάρχη με τον λαό είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη το ίδιο θα συμβεί και προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με τους φορείς της πολιτείας. Στα πλαίσια αυτά κατατάσσεται και η πρόθεσή του για ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων αλλά και της προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού.
Ο ίδιος εξηγεί: « Είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά μου. Άλλωστε είχα στενή συνεργασία με το συνοδικό γραφείο θρησκευτικού τουρισμού όταν ήμουν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Από αυτή λοιπόν τη θέση έχω καλέσει και θα το κάνω συνεχώς στο μέλλον, όλα τα κατηχητικά σχολεία να επισκεφθούν την Αγιοτόκο Χίο. Εκτός του χαρακτήρα της ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς χριστιανούς να έρθουν στα ευλογημένα σεβάσματα της πίστεώς μας και να λάβουν τις πρεσβείες των αγίων μας».
Το παρασκήνιο της εκλογής
Σαφής στην απάντησή του ήταν ο νέος Μητροπολίτης και στην ερώτηση για το αν τελικά τον ενόχλησε το γεγονός ότι κάποιοι πήγαν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την ανάδειξή του στον μητροπολιτικό θρόνο της Χίου.
«Θα σας απαντήσω ευθέως. Την ημέρα που κοιμήθηκε ο γέροντάς μας, πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και έπειτα η πλειονότητα των Μητροπολιτών της Ιεραρχίας, με κάλεσαν στο τηλέφωνο και μου είπαν ότι θα με στηρίξουν για τη θέση του Μητροπολίτη Χίου. Εγώ μέχρι τότε δεν είχα πει τίποτα και ούτε είχα ζητήσει στήριξη από κανέναν», ανέφερε ο ίδιος.
Τα ιδρύματα και η περιουσία
Συμβατικός με τον ρόλο του και έχοντας πλήρη γνώση της πραγματικότητας ο Μητροπολίτης Μάρκος απάντησε και στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για επιτροπές που διαχειρίζονται σημαντικά κονδύλια, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του ιδρύματος τυφλών όπου προέδρευε ο Μακαριστός Διονύσιος και είχε πάνω από 4 εκ. ευρώ και μερικές χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ στην κατοχή του.
«Έχω ήδη ζητήσει από τους ανθρώπους αυτών των ιδρυμάτων να με ενημερώσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα για το ποιοι είναι οι στόχοι τους και ποιες είναι οι προοπτικές για την αξιοποίηση αυτών των σημαντικών ποσών. Δεν μπορώ να σας απαντήσω επί της παρούσης. Μόλις ενημερωθώ να είσαστε σίγουροι ότι θα το μάθετε και μέσω των ΜΜΕ θα το μάθει και ο λαός της Χίου».
Η διαθήκη «φάντασμα»
Μετά τον θάνατο του κυρού Διονυσίου, είχε γίνει πολύς λόγος για την περιβόητη διαθήκη που εξασφάλιζε το ποσό των 200.000 ευρώ για τις ανάγκες των σχολείων του νομού.
Ο νέος Μητροπολίτης έσπασε τη σιωπή του και αποκάλυψε τα εξής:
«Ο γέροντας και προκάτοχός μου, είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι θα διαθέσει από τις οικονομίες του, κυρίως μέσα από το εφάπαξ του ως στρατιωτικός ιερέας αλλά και μέσα από τις μηνιαίες αποδοχές του, ένα ποσό για να αξιοποιηθεί κατά το δοκούν από τα σχολεία του νησιού μας. Η κατάσταση όμως της υγείας του, κυρίως μετά το θάνατο της αδελφής του, χειροτέρευε συνεχώς και μάλλον δεν μπόρεσε να συντάξει διαθήκη αν και προσωπικά θεωρώ ότι το επιθυμούσε».
Η λύση
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη κ. Μάρκο, παρά τη μη ύπαρξη διαθήκης η διέξοδος στο συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου. Για πρώτη φορά δημοσίως ο ίδιος λέει:
«Το 2005 ο μακαριστός προκάτοχός μου, ερχόμενος στην Ιερά Σύνοδο είχε προσκομίσει ένα έγγραφο που έφερε την υπογραφή του. Αυτό το έγγραφο, ανέφερε την επιθυμία του να διατεθούν οι οικονομίες του στα σχολεία της Χίου. Εκτός από την υπογραφή του ίδιου, σε κάθε σελίδα υπήρχε και η μονογραφή του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Όλα αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένα στα πρακτικά και πρωτοκολλημένα και τα έχω στην κατοχή μου. Παρά τα δημοσιεύματα επέλεξα να μη μιλήσω τόσο καιρό θεωρώντας πάντα ότι υπάρχει καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν. Αυτή λοιπόν την ώρα ζητάω τη στήριξη όλων σας αλλά κυρίως των μαθητών του νησιού, για να αποδεσμευτεί αυτό το ποσό. Ελπίζω ότι θα την έχω».
Η αγάπη του κόσμου
Για το τέλος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος κλήθηκε να σχολιάσει τα αισθήματά του για την αγάπη του κόσμου.
«Νιώθω δεσμώτης της αγάπης του κόσμου και αυτό ανακουφίζει τον σταυρό του μαρτυρίου. Θέλω να πω στον λαό μας που σήμερα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις ότι η απάντηση στα όσα συμβαίνουν βρίσκεται μέσα στην Αγία Γραφή. Αν εφαρμόζαμε πιστά το λόγο του Ευαγγελίου τότε ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Και αν 20 αιώνες τώρα δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο είναι γιατί οι άνθρωποι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τον Χριστό. Ο Χριστός όμως είναι εκεί και μας περιμένει όλους», ήταν τα τελευταία λόγια της συνέντευξης.
Σ.Σ.: Η συνέντευξη και οι συναντήσεις του Μητροπολίτη με τον κόσμο έγιναν σε ένα ξύλινο γραφείο στην αίθουσα του τυπογραφείου της Μητρόπολης.
Ο Σεβασμιώτατος με τον διευθυντή της Romfea.gr κ. Αιμίλιο Πολυγένη
- Εμφανίσεις: 108419