Θεσσαλονίκης Άνθιμος: "Πρέπει να μιλήσουμε όλοι οι Αρχιερείς"
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011
«Θα είναι έγκλημα αν δοθεί στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας», τόνισε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ενώ παράλληλα διατύπωσε τον προβληματισμό και την αγωνία του για την πορεία της Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης Ανθιμος είναι ένας από τους ελάχιστους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ομιλεί δημόσια και παρρησιακά για τα κοινωνικά, εθνικά και εκκλησιαστικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα σήμερα, ενώ είναι ευρεία η γνώμη εντός και εκτός Ελλάδος ότι αναπληρώνει κατά κάποιο τρόπο το κενό που άφησε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Για την Ομογένεια με την οποία συνδέεται, είπε, «τρέφω πολλές ελπίδες από την Ομογένεια, πολλά πράγματα ενεργούν και επιχειρούν οι ομογενείς μας, αλλά λέγεται γενικώς ότι η Ομογένεια δεν έχει σήμερα το φρόνημα που είχε σε προηγούμενους καιρούς διότι ακόμα και έναντι της τουρκικής Ομογένειας στην Αμερική έχει υστερήσει».
Και τόνισε: «αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ομογένεια της Αμερικής διότι έχουν κάνει και κάνουν πολλά οι άνθρωποι».
Μιλώντας για την κατάσταση ως έχει σήμερα, ο Μητροπολίτης Ανθιμος είπε: «στην παρούσα περίοδο είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς το αν είμαστε αισιόδοξοι για την εξέλιξη των πραγμάτων όπως ήλθαν με τη μορφή κυρίως των οικονομικών προβλημάτων και των οφειλών μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά και πάρα πολλές ενέργειες οι οποίες είχαν βαριές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο έχουν δημιουργήσει σε μεγάλο μέρος του λαού μία ατμόσφαιρα, η οποία είναι δυστυχώς δυσάρεστη κι ανακόπτει την αισιοδοξία του λαού μας για το μέλλον».
Προβλέπει ότι σε πέντε χρόνια «θα είναι στα επίπεδα του 1960-1965».
Σχετικά με το πώς έφτασαν τα πράγματα στο σημερινό τους σημείο, ανέφερε: «οι αιτίες είναι δύο. Τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα πέσαμε θύματα της καταναλωτικής κοινωνίας της εποχής μας που υπάρχει σε άλλες χώρες κι επειδή μπορούσαν να εξασφαλίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις οικονομικές ενισχύσεις και δάνεια κυρίως από την Ευρώπη χωρίς να σκέπτονται ότι αυτά κάποια ώρα θα υποχρεωθούμε να τα επιστρέψουμε και μάλιστα με τόκο και ίσως με την ελπίδα ότι μπορεί να μας τα χαρίσουν κ.λπ. Αυτό εξασφάλισε στον ελληνικό λαό μία ζωή ανέσεων και ευκολιών σε όλα τα επίπεδα που ήταν για μας πρωτοφανής, αλλά έμελλε κάποια ώρα να έχει τις συνέπειες που βλέπουμε τώρα κι αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη των πολιτικών μας για την οποία ομιλεί τώρα όλος ο λαός και όλος ο Τύπος.
Φαίνεται ότι ούτε η διαχείριση έγινε σωστά, ούτε η πρόνοια για τη σκέψη ότι κάποτε πρέπει να τα πληρώσουμε αυτά».
Ο Μητροπολίτης Ανθιμος επεσήμανε πως «λέγονται κι άλλα πράγματα, πως μας τα έδωσαν όλα αυτά για να μας φέρουν στο σημείο που είμαστε σήμερα. Αυτό που λέγεται για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας είναι αλήθεια και δεν αφορά βέβαια σε έδαφος, αλλά στην άσκηση της κυβερνητικής λειτουργίας».
Οσον αφορά τις ευθύνες, υπογράμμισε ότι «ανήκουν στα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν, τα οποία κατά περιόδους είχαν μεγάλη πλειοψηφία κ.λπ. Κι από την άλλη μεριά, τα άλλα κόμματα έκαναν μία στείρα αντιπολίτευση αλλά είχαν εισδύσει στη λεγόμενη διαδικασία των συνδικαλιστών που εδώ είχε πλέον εξελιχθεί σε επιστήμη και σε φοβερό επάγγελμα σε σημείο που οι κυβερνητικές αποφάσεις να επηρεάζονται από τα συνδικαλιστικά όργανα». Και συμπλήρωσε: «είμαστε όλοι υπέρ των εργαζομένων αλλά όχι να υπαγορεύουν για το ποια θα πρέπει να είναι και η κυβερνητική πολιτική υπό την έννοα του γενικού συμφέροντος όλου του λαού».
Πιστεύει ότι «δεν είναι μόνο οικονομική η κρίση, αλλά και ηθική, διότι αυτό που παρατηρούμε είναι ότι γινόταν ένα γλέντι στην Ελλάδα. Το πλήθος των ανθρώπων που απολάμβανε την ξεγνοιασιά στις καφετέριες, στα κέντρα διασκεδάσεως, συμμετοχή στα καζίνο ή το πλήθος των εκδρομών ή των δανείων για τις διακοπές και για πολλά άλλα θέματα για τα οποία οι Ευρωπαίοι διαμαρτυρήθηκαν».
Τόνισε πως η Εκκλησία «προσφέρει είκοσι πέντε χιλιάδες μερίδες φαγητού ανά την Ελλάδα», ενώ στη Θεσσαλονίκη «λειτουργούν δέκα τέσσερα συσσίτια τα οποία λειτουργούν κατά ενορίες, παρασκευάζεται το φαγητό και με το φρούτο διανέμεται στους έχοντας ανάγκη».
Αναφορικά με τα έσοδα των ναών, είπε ότι «ανάλογα με τις περιοχές έχουν μειωθεί μέχρι και 28%».
Στην ερώτηση «γιατί εκτός από εσάς και ελάχιστους ακόμα ιεράρχες, η πλειάδα της ιεραρχίας σιωπά;», ο Μητροπολίτης Ανθιμος απάντησε: «τι να σας πω είναι και για μένα ερώτημα» και συμπλήρωσε «δεν θέλω να πω διότι θα ασκήσω κριτική στους αρχιερείς, το είπα στη Σύνοδο στην τελευταία Ιεραρχία που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο πως πρέπει να μιλήσουμε όλοι».
Αποκάλυψε επίσης, πως «είπα στον Αρχιεπίσκοπο μίλησε εσύ κι εγώ σου δίνω το λόγο μου ότι θα σταματήσω».
Στην ερώτηση «γιατί νομίζετε δεν μιλά ο Αρχιεπίσκοπος;» είπε: «Στην πρώτη περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος είχε μεγάλη επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση πριν εκδηλωθεί το μέγεθος της κρίσεως που έχουμε, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να επιλύσει μερικά θέματα για την Εκκλησία, για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, του εφημεριακού κλήρου, της εναπομεινάσης εκκλησιαστικής περιουσίας που είναι μηδέν μπροστά σ’ αυτό το οποίο είχαμε κι είχε μία καλή σχέση με την κυβέρνηση και τον τέως πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Τώρα τελευταία, κάπως εκδηλώθηκε περισσότερο σε απόψεις και κριτική των τελουμένων αλλά είναι και λίγο αργά τώρα».
Στην ερώτηση αν λείπει ο αείμνηστος Χριστόδουλος από την Ελλάδα σήμερα, ο Μητροπολίτης Ανθιμος υπογράμμισε: «είναι κάτι που το ακούω συνέχεια. Είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία, συμπίπταμε όχι σε όλα αλλά στα περισσότερα κι επειδή ο λαός γνώριζε αυτή τη συνεργασία εκδηλώνεται ανοικτά, ότι χάσαμε τον Χριστόδουλο αλλά έχομε εσάς. Είναι και μερικοί που λένε πως αν ήταν ο Χριστόδουλος τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του για τα Σκόπια, είπε: «όταν πω κάτι την Κυριακή αυτοί αμέσως απαντούν στα Μέσα Ενημερώσεως, κι έχουν πει κατά καιρούς πως ο Μητροπολίτης Ανθιμος είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός μας στην επιτυχία των στόχων μας».