Άνθιμος: "Δεν πρέπει ποτέ να πάψουμε να μιλάμε για το Σκοπιανό"

0-anthimos

Γράφει η Romfea.gr  - 02.54

«Κάποιοι θα πούνε ότι πάλι μιλάω για το Σκοπιανό, όμως αν γνωρίζανε την πραγματικότητα αυτού του προβλήματος θα ζητούσαν να λέγαμε περισσότερα και περισσότερα να πράτουνε οι υπεύθυνοι για να αποφύγουμε αυτόν τον πειρασμό που έχουμε δίπλα μας», ανέφερε από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Πυλαίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Άνθιμος έδειξε στο εκκλησίασμα τρία γαλλικά βιβλία μιας έκθεση που γίνεται αυτές της ημέρες στο Παρίσι για τον Μέγα Αλέξανδρο, οι επισκέπτες για την έκθεση που του γράφουν «καλώς ήρθες στο Παρίσι Έλληνα Αλέξανδρε» είναι κάθε μέρα πάνω από 4.000 και το Σαββατοκύριακο περίπου 9.000 άτομα.

«Εκεί διαβάζουν την πραγματική ιστορία για τον Μέγα Αλέξανδρο, αυτή την οποία προσπαθούν να οικειοποιηθούν οι γείτονες μας. Προπάντων για να δικαιολογήσουν το όνομα Μακεδονία στο κράτος τους που αποτελείται από πολλές εθνότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Άνθιμος.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στο άγαλμα που έστησαν οι Σκοπιανοί στην κεντρική τους πλατεία, που το λένε ο πολεμιστής αλλά στη συνείδηση του λαού είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.

«Κάτω στη βάση του αγάλματος οι Σκοπιανοί έχουν μια – δύο επιγραφές γραμμένες στο γλωσσικό ιδίωμα που έχουν συνθέσει, την λεγόμενη γι΄αυτούς Μακεδονική διάλεκτο. Εγώ ερωτώ: Αν ο Αλέξανδρος μπορούσε και κατέβαινε από εκεί που τον έχετε να κατέβει κάτω για να δει τι λέτε στην επιγραφή, δεν θα μπορούσε να καταλάβει τίποτα! Διότι αυτά που γράφεται εσείς, είναι σκοπιανά, ενώ αυτά που ο ίδιος ομίλησε και διέδωσε είναι η Ελληνική γλώσσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Άνθιμος τόνισε: «Επειδή είναι σε μια ένταση η υπόθεση αυτή την ώρα και ξέρουμε από πού ενισχύεται η επιμονή του κρατιδίου αυτού, ώστε να ονομαστούν Μακεδονία γιατί θέλουν το κράτος του Αιγαίου μέχρι τον Βόρειο Νέστο, αυτά θέλουν και αυτά επιδιώκουν».

«Δεν πρέπει ποτέ να πάψουμε να μιλάμε για το Σκοπιανό, ούτε εμείς, ούτε οι πολιτικοί, ούτε όλοι οι Έλληνες. Αυτοί ήρθαν το 6ο με 7ο αιώνα στη περιοχή εκεί ως Σλάβοι, ενώ υπόθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκινάει από τον 8ο π.χ. αιώνα. Κρατήστε το όνομα Σκόπια, το όνομα Πελαγονία η Βαρδαρία, Μακεδονία δεν θα σας πούμε ποτέ, γιατί είστε Σκοπιανοί και Σλάβοι», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!