Μητροπολίτης Κορωνείας: "Τέσσαρά τινα εορτάζειν"

okron

Το εσπέρας της Μεγάλης Τετάρτης στην ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθεας, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος απο τους Ιερείς του Ναού.

Ο Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς, που παρακολουθούσαν με κατάνυξη την Ιερά Ακολουθία.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας είπε ότι οι θείοι Πατέρες όρισαν να θυμόμαστε σήμερα ιδιαίτερα "τέσσαρά τινα " :

1. Τον ιερόν Νιπτήρα. Εκεί που ο Χριστός, αναλαμβάνοντας την δουλειά του τελευταίου δούλου του σπιτιού, πλένει τα πόδια των Μαθητών. Όχι εικονικά και θεατρικά, όπως γίνεται σήμερα σε κάποιες αναπαραστάσεις,αλλά πραγματικά ! Πλένει δ ώ δ ε κ α ζευγάρια ρυπαρά και ακάθαρτα πόδια ! Ο Πρώτος ως ο έσχατος ! Διδασκαλία επαγωγική !

2. Τον Μυστικό Δείπνο. Την παράδοση δηλ. του Μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας,που είναι το κέντρο και η καρδιά της Εκκλησίας και της λατρείας. Η Εκκλησια υπάρχει " δια την Ευχαριστίαν " - για να τελεί την Ευχαριστία - και " δια τής Ευχαριστίας ". - Γιατι η Ευχαριστία συγκροτεί την Εκκλησια σε Σώμα Χριστού.

3. Την " υπερφυά προσευχην." Ένας Θεός προσεύχεται ! Ο Υιός προς τον Πατέρα ! Και τι μάς διδάσκει ; Οτι με την προσευχή δεν μεταβάλλεται η θέληση του Θεού. Η δική μας θέληση μεταβάλλεται, ώστε να θέλουμε, ό,τι θέλει ο Θεός. Ο Θεός,που όμως δέχεται τα αιτήματά μας. Εμείς ζητάμε ό,τι θέλουμε και ο Θεός μάς δίνει ό,τι πρέπει και όταν πρέπει.

4. Την προδοσία απ'τον Ιούδα. Τι φρικτό ! Όμως μεγαλύτερη αμαρτία από την προδοσία είναι η αμετανοησία. Ο Ιούδας " μεταμελήθηκε ". Κατάλαβε το λάθος του. Αλλά δεν μετανόησε. Απλώς πληγώθηκε ο εγωϊσμός του. Δεν " εκλαυσε πικρώς " σαν τον Πέτρο. Ούτε έσπευσε στην αγάπη του Χριστού . Και κατέληξε στην απόγνωση και στην αυτοκτονία ! Τι τραγικό τέλος ! Και ήταν και αυτός Μαθητής, καλεσμένος για τα μεγάλα ! Του έλειψε όμως η ταπείνωση και η μετάνοια. Οι δυο πυλώνες του πραγματικού μεγαλείου.

0koro

0koro1

0koro2

0koro5

0koro6

Εμφανίσεις: 14776
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!