Ορθοδοξία και Ισλάμ στον Πανεπιστήμιο της Ι.Μ. Κερκύρας
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Κερκύρας - 22.40
-
Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο κύκλος μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει για η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας.
Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και εισηγητής ήταν ο Δρ. Θεολογίας και συγγραφέας βιβλίων για το Ισλάμ π. Αλέξανδρος Καριώτογλου.
Το θέμα του μαθήματος ήταν «Η ορθόδοξη ταυτότητα και το Ισλάμ στην εποχή μας». Ο π. Αλέξανδρος έθεσε το ερώτημα κατά πόσον το Ισλάμ διακηρύττει ένα ήθος το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου με την ορθόδοξη ταυτότητα στην εποχή μας.
Τόνισε ότι σημεία διαλόγου θα μπορούσε να είναι ο κοινός μονοθεϊστικός χαρακτήρας Ισλάμ και Ορθοδοξίας, η ιστορική ενασχόληση του Ισλάμ με τη γνώση και τον πολιτισμό, κάποιες λατρευτικές συνήθειες, όπως η νηστεία και η προσευχή, η γραμμική αντίληψη της Ιστορίας, η καταδίκη του τόκου στην οικονομία, αλλά και μία πνευματικότητα που συναντάμε στους μυστικιστές του Ισλάμ.
Από την άλλη, ο ομιλητής στάθηκε στις γκρίζες ζώνες του Ισλάμ, όπως χαρακτήρισε την απουσία ελευθερίας στη δυνατότητα αποδοχής της διδασκαλίας του Κορανίου, στην απουσία της σταυρωμένης αγάπης και της Ανάστασης του Χριστού, η οποία δίδει λύση στο πρόβλημα του θανάτου, στην αδυναμία κατανόησης του μυστηρίου της ενσάρκωσης του Θεού, όπως επίσης και στη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ.
Ο ομιλητής επεσήμανε ότι το τζιχάντ δεν είναι αποδεκτό από τους περισσότερους μουσουλμάνους και ότι κάποια στιγμή αυτή η φανατική στάση, που ενθαρρύνεται από την πολιτική, θα καταρρεύσει. Χαρακτήρισε την ισλαμική κοινωνία ως κοινωνία υποκρισίας στα ζητήματα του αλκοόλ και της πορνείας, όπως και των προγαμιαίων σχέσεων και επεσήμανε την διάκριση ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Σηϊτες, που διαφαίνεται στην αδυναμία των πρώτων να είναι πιο διαλλακτικοί.
Καταλήγοντας ο ομιλητής τόνισε την ανάγκη της συνύπαρξης και της αγάπης που οφείλουμε εμείς ως ορθόδοξοι να δείχνουμε, όπως επίσης και το ότι η Ορθοδοξία στηρίχθηκε πάντοτε στην ελευθερία του ήθους της, η οποία επιτρέπει στον χριστιανό ακόμη και να αρνηθεί το Θεό, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στον ισλαμισμό.
Τόνισε ότι το Ισλάμ είναι της μόδας στη Δύση λόγω των υπαρξιακών κενών των ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν «το εξωτικό» στη ζωή τους και την ίδια στιγμή πολλοί που γίνονται τζιχαντιστές αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.
Στη Δύση ακόμη απουσιάζει η σταθερότητα των παραδοσιακών αξιών, με αποτέλεσμα το Ισλάμ να προβάλει ως λύση. Στην Ορθοδοξία δεν έχουμε να φοβηθούμε από το Ισλάμ, αρκεί να έχουμε επίγνωση της ευλογίας της πίστης μας.
Τον εισηγητή ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος επεσήμανε ότι η ορθόδοξη παράδοση αποτελεί την ελπίδα μας σήμερα και ότι στις προκλήσεις του Ισλάμ και του τζιχαντισμού οφείλουμε να ακολουθούμε την πνευματικότητα της πίστης μας και την αγάπη που ο Χριστός μας διδάσκει.
Εξέφρασε ακόμη τη χαρά του για την πυκνή συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας με σκοπό την γνώση και τον προβληματισμό σε μία εποχή πολλών προκλήσεων.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων, ενώ η επόμενη εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου θα γίνει το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 με θέμα «Αναζητώντας ταυτότητα στα χρόνια του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».
Ομιλητής θα είναι ο γνωστός συγγραφέας και εκπαιδευτικός κ. Ισίδωρος Ζουργός, ενώ θα παρουσιαστεί και το μυθιστόρημα «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο».
Το γενικό θέμα του τέταρτου κύκλου των μαθημάτων του Πανεπιστημίου είναι φέτος «Αναζητώντας την ταυτότητά μας στις προκλήσεις της εποχής μας».
- Εμφανίσεις: 25661