Συνέντευξη Μητροπολίτη Γλυφάδας

119069-paulos

Για το νέο νόμιμο Κοιμητήριο που αποκτά επιτέλους η Γλυφάδα, καθώς και για την επίλυση του μείζονος θέματος της έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα των Νοτίων Προαστίων «Ο Παλμός», ο μητροπολίτης Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμενης και Βάρης κ. Παύλος.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Σεβασμιωτάτου.

Σεβασμιώτατε, πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μεγάλο θέμα του νέου νόμιμου νεκροταφείου Γλυφάδας;

 Επιτέλους η Γλυφάδα, αποκτά Κοιμητήριο. Η νέα Δημοτική αρχή υπό τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Παπανικολάου, πέτυχε σε σχετικά σύντομο διάστημα να υλοποιήσει το χρόνιο αίτημα για την ίδρυση νέου Κοιμητηρίου.

Η Πολεμική Αεροπορία -ο διοικητής της ΕΤΗΜ, ο αρχηγός ΓΕΑ, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Δένδιας, άλλοι υπουργοί και φορείς τους οποίους ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε από καρδίας-, προσέφεραν χώρο στο Δήμο Γλυφάδας για την κατασκευή Δημοτικού Κοιμητηρίου.  

Ο συγκεκριμένος χώρος, αποτελεί λύση σε ένα μείζον πρόβλημα του Δήμου που εκκρεμούσε επί δεκαετίες.

Τα 42 στρέμματα παραχωρήθηκαν με νόμο στο Δήμο Γλυφάδας για την λειτουργία του Κοιμητηρίου της πόλης. Όλοι γνωρίζουν την πίεση που δέχεται ο Δήμος και η Μητρόπολη από τους δημότες που δεν έχουν που να θάψουν τους δικούς τους ανθρώπους.

 Το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Η έκταση αυτή είναι μακριά από τον ιστό της πόλης και μακριά από την τελευταία εντός σχεδίου κατοικία.

Επίσης εκεί υπάρχουν πολλές εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του στρατού οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του νέου Κοιμητηρίου, διότι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται.

Με τη βοήθεια του Θεού, πιστεύουμε πως οι εργασίες χωροθέτησης που ξεκίνησαν θα ολοκληρωθούν χωρίς εμπόδια σε εύλογο χρονικό διάστημα και η Γλυφάδα θα αποκτήσει,πολύ σύντομα ένα σύγχρονο Κοιμητήριο.

Δυστυχώς όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Φεβρουαρίου, υπήρξαν αδικαιολόγητες αντιδράσεις από την μειοψηφία ως προς την απόφαση του Κράτους να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό Κοιμητήριο.

Η απόφαση τελικά του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν 27 υπέρ έναντι 11 κατά.

Σεβασμιώτατε, με καθυστέρηση πολλών ετών, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραχωρήσει δωρεάν στη Μητρόπολη οικόπεδο για την ανέγερση κτιρίου όπου θα στεγαστούν κοινωφελείς υπηρεσίες της Μητροπόλεως. Πώς είδατε αυτή την εξέλιξη;

Δοξάζουμε το Θεό για τη μεγάλη ευεργεσία που η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με εισήγηση του Δημάρχου κ. Γιώργου Παπανικολάου, αποφάσισε να παραχωρήσει νομίμως τον χώρο όπου θα στεγαστούν οι Διοικητικές, Ποιμαντικές και Πνευματικές υπηρεσίες της Μητροπόλεώς μας.

Η νέα Μητρόπολη μέχρι σήμερα στεγάζεται σε ένα όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, δωρεάν, με εισήγηση τότε του αοιδίμου Τοποτηρητού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου.

Ο χώρος έχει παραχωρηθεί για χρήση και δεν επαρκεί λειτουργικά και διοικητικά για τους επισκέπτες.

Οι υπηρεσίες της Μητροπόλεως είναι γενικά διάσπαρτες εξαιτίας της ανεπάρκειας του σημερινού χώρου. Επιπλέον βάσει της διχοτομήσεως της Μητροπόλεως, ρητώς αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ, ότι η έδρα της νεοσυσταθείσης Μητροπόλεως (με τους τότε πέντε δήμους) πρέπει να είναι η Γλυφάδα.

Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να μην παραχωρηθεί ο χώρος, αλλά η πλειοψηφία έδωσε την πρέπουσα απάντηση.

Έτσι, επιτέλους, το χρόνιο πρόβλημα της έδρας της Μητροπόλεώς μας, έχει αίσιο τέλος. Σύντομα ξεκινάμε τις διαδικασίες για την ανέγερση του χώρου.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσουμε ότι ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που έδωσε λύση, σε αυτό το μείζον πρόβλημα.

Όμως ως τοπικός Επίσκοπος, ευλογώ και εκείνους που αντέδρασαν με την πρόταση της πλειοψηφίας και για το Κοιμητήριο και για το χώρο της Διοικήσεως της Μητροπόλεώς μας.

Αγαπητή κυρία Φιλιπποπούλου, επιφυλάσσομαι πολύ σύντομα, να σας πω με λεπτομέρειες τι ακριβώς συνέβη τα τελευταία χρόνια στην περίπτωση της στέγασης των υπηρεσιών της Μητροπόλεως, για να έχουν πλήρη εικόνα οι αναγνώστες σας και το ποίμνιο. Θα σας πω, ποια πρόσωπα πρωταγωνίστησαν, τι ισχυρίζονταν τότε και τι τώρα και ποια είναι η αλήθεια.

Πολλά ακούσθηκαν και πολλά γράφτηκαν για την άρνηση της πλειονότητας των νέων κυβερνητικών στελεχών να δώσουν θρησκευτικό όρκο. Ποια είναι η δική σας άποψη Σεβασμιώτατε;

Προσωπικώς αναμένω την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περί αυτού του θέματος. Δεν συνηθίζω να εκφράζομαι μεμονωμένα για θέματα που η Ολομέλεια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας δεν έχει αποφανθεί ακόμη.

Παρακολουθήσαμε Σεβασμιώτατε με ενδιαφέρον την εκδήλωση με θέμα «τηλεοπτική παραπαιδεία» που έγινε την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, σε συνεδριακό κέντρο της πόλης μας. Θα υπάρξουν ανάλογες εκδηλώσεις και στο μέλλον;

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, είναι εορτή της Ελληνορθοδόξου Παιδείας και των Γραμμάτων. Είναι ευκαιρία για όλους να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στους νέους και στις νέες μας.

Είναι καλή αφορμή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για να προβληματισθούμε ποιό πρέπει να είναι το περιεχόμενο της Παιδείας, ώστε να μορφώνουμε Ανθρώπους, να διαμορφώνουμε χαρακτήρες, να προσφέρουμε στην κοινωνία πρόσωπα και όχι άτομα, συνειδητούς πολίτες και όχι εγωπαθείς και υλιστές καταναλωτές.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση της Μητροπόλεώς μας μετά των εκπαιδευτικών φορέων, με θέμα «τηλεοπτική παραπαιδεία».

Στη συνάντηση προβλήθηκε οπτικό υλικό από πολλές τηλεοπτικές εκπομπές που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επειδή αυτές προβάλλονται ώρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι, πληγώνουν ανεπανόρθωτα αυτές τις αθώες ψυχές.

Μετά την προβολή, ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των συνέδρων με παιδαγωγικές και θεραπευτικές προτάσεις.

Ήταν μια καθ’ όλα πετυχημένη εκδήλωση και μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας θέλω και πάλι να συγχαρώ τον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο και τους συνεργάτες του για τον τρόπο που παρουσίασαν στους συνέδρους αυτό το τόσο ενδιαφέρον θέμα.

Από τη Μητρόπολή μας έχει γίνει, καθεστώς θα έλεγα, η εορτή των Τριών Ιεραρχών να τιμάται από το 2003 , δηλαδή επί μια 12ετία και πλέον, όπως πραγματικά αξίζει.

Έχουμε προγραμματίσει ανάλογες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Πως αισθάνεστε, Σεβασμιώτατε ύστερα από την αποφυλάκιση του αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη; Γνωρίζω ότι συνδέεστε πνευματικά μαζί του και τον είχατε προσκαλέσει σε μια πανήγυρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Καθεδρικό ναό στη Γλυφάδα.

Ευχαριστώ το Θεό που εισακούσθηκαν οι προσευχές μας για την αποφυλάκιση του αδελφού μας.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να προχωρήσουν στην αποφυλάκιση του έγκλειστου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, που εκρατείτο αδίκως στις φυλακές για τρία χρόνια και πλέον.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2015, ανήμερα της Υπαπαντής, ο Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης Βρανισκόφσκυ, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή «Ιντρίζοβο».

Τηλεφωνικώς επικοινώνησα με τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δαβίδ, ο οποίος είναι μέλος της Εκκλησίας Αχρίδος και γνωρίζει άπταιστα ελληνικά και μέσω αυτού τηλεφωνικώς πάλι, επικοινώνησα με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, ο οποίος ευρισκόταν σε ένα Μοναστήρι του όπου είχε λειτουργήσει την επομένη της αποφυλακίσεώς του για να δοξάσει το Θεό.

Η συγκίνηση, η ικανοποίηση και η χαρά και των δυό μας, δεν περιγράφεται. Ο Θεός έκανε το θαύμα του!

Υποσχέθηκα στον αδελφό Ιωάννη, ότι θα τον επισκεφθώ στην Αγία Πετρούπολη που φιλοξενείται σε Ιερά Μονή για να παρακολουθείται από ιατρούς και να αποθεραπευθεί, αφού η υγεία του είναι κλονισμένη. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει η 80χρονη μανούλα του για να τον περιποιείται.

Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλαριώνα Βολοκολάμσκ, τον Πρόεδρο των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος με την ευλογία και την εντολή του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, μεσολάβησε για την ταχεία αποφυλάκισή του Ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.

Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας επισκεπτόταν τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος στη φυλακή, με πολιτικά πρόσωπα αλλά και τον αρχιεπίσκοπο της σχισματική Εκκλησίας για τα περαιτέρω.

Σε κοινωνικό επίπεδο η Μητρόπολη Γλυφάδας κάνει μεγάλη προσπάθεια για να βοηθήσει όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Πέραν από τα συσσίτια, έχετε καταρτίσει προγράμματα για ανέργους, είστε πάντοτε κοντά στην τρίτη ηλικία, στους ασθενείς και άλλα πολλά. Πόσο δύσκολο είναι όμως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να ανταποκριθεί η Εκκλησία στο έργο της φιλανθρωπίας;

Η Μητρόπολή μας με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να βοηθά τους αδύναμους.

Δυστυχώς οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, ολοένα και αυξάνονται με αποτέλεσμα να έχουμε φθάσει στα όριά μας και να δίνουμε αγώνα  ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη δύσκολη αποστολή.



Παράλληλα έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συμπολιτών μας που συνδράμει στο φιλανθρωπικό έργο της μητροπόλεως.

Παρ΄ όλα αυτά με την ευλογία του Κυρίου μας και με  τις εναπομείνασες δυνάμεις μας  συνεχίζουμε το δύσκολο αλλά θεάρεστο αυτό έργο.

Η Μητρόπολη είναι κέντρο αστέγων, μεταναστών, λαθρομεταναστών, ναρκομανών και άλλων ιδιαιτέρως αδύναμων κοινωνικών ομάδων, με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα.

Όμως επαναλαμβάνω: με τη δύναμη του Κυρίου μας πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Εμφανίσεις: 17244
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!