Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Λαγκαδά - 16.19
-
Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα κορυφώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο παλαιός και ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου-Λητής, που υπήρξε και η έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.
Το απόγευμα της παραμονής της εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου και Καθηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων κ. Νικηφόρου και συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά ανεφέρθη στη σημασία της πρώτης επίσημου πανηγύρεως που τελείται εφέτος μετά την περισυνή Αγιοκατάταξη από το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο σύμφωνα με την με υπ’ αριθμ. 613/10-07-2013 Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αγιακατατάξεως εις τας Πατριαρχικάς Δέλτοις των Δύο Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης τόνισε την προσφορά των δύο Αγίων σε δύσκολες περιόδους για την Ορθοδοξία, καθώς με το πολύπλευρο έργο τους κράτησαν ζωντανή και ακλόνητη την πίστη των Χριστιανών και σημείωσε ότι αυτό που ανέδειξε σε Αγίους, τους σήμερα τιμωμένους Πατέρες της Εκκλησίας μας, είναι το καθαρό βίωμα της καρδιάς τους, η προσευχή, η προσωπική μέθεξη και η ζώσα κοινωνία που είχαν με τον Θεό.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμών κ. Δημητρίου, ο οποίος χοροστάτησε εις τον Όρθρον, και Αμορίου κ. Νικηφόρου.
Στον γεμάτο από πιστούς ιστορικό Ιερό Ναό της Λητής παρέστη πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης, εκπρόσωποι των Δήμων Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά καθώς και αντιπροσωπείες της μαθητιώσας νεολαίας της Λητής.
Τα αναλόγια του πάνσεπτου Ναού λάμπρυναν με την παρουσία τους οι χορωδίες του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως «Γεώργιος Καρακάσης» με χοράρχη τον μουσικολογιώτατο Ιεροψάλτη κ. Μαρτίνη Κωνσταντίνο και του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης», με χοράρχη τον Λαμπαδάριο αυτής κ. Ραφαήλ Ασδρέ.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Αιδεσιμολ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος ανεφέρθη εκτενώς στους δύο τιμωμένους φωταυγείς αστέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Άγιο Ακάκιο και τον Άγιο Δαμασκηνό του Στουδίτη, οι οποίοι με τους αγώνες, την ταπείνωση και το ασκητικό τους πνεύμα αναδείχθηκαν με την Χάριν του Κυρίου πολύτιμο σκεύος των Θείων Δωρεών του Αγίου Πνεύματος.
Κατόπιν, έκανε εκτενή αναφορά στο Βίο και το έργο των δύο Αγίων Επισκόπων καθώς επίσης και ειδική αναφορά στο περισπούδαστο και πολλάκις εκδομένο σε πολλές γλώσσες της Οικουμένης έργο του Αγίου Δαμασκηνού «Θησαυρός», το οποίο με το περιεχόμενο του απετέλεσε την πρώτη πηγή πνευματικής ενισχύσεως του υπόδουλου Γένους, σε σημείο που να θεωρείται ότι η μετάφραση του στην Βουλγάρικη διάλεκτο απέτρέψε τον εκτουρκισμό των εκεί Ορθοδόξων
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το παράδειγμα των δύο Αγίων αποτελεί φωτεινό κανόνα της Εκκλησιαστικής Διακονίας, όπου μπορεί κανείς να αντλήσει πλούσια πνευματικά διδάγματα και με το έργο τους συνέβαλαν καταλυτικώς στην προαγωγή της παιδείας και την καλλιέργεια του εθνικού φρονήματος.
Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας διαβάστηκαν τα κόλλυβα των δύο σήμερα τιμωμένων Αγίων Επισκόπων, ενώ στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιώαννης ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν για να τιμήσουν με την παρουσία τους την πρώτη αυτή πανήγυρη προς τιμήν των Μεγάλων Οσίων Επισκόπων, τιμώντας παράλληλα με το Μεταλλείο Τιμής του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου όλους όσους με την προσφορά τους στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλεται όλα αυτά τα χρόνια καθώς επίσης και τους αριστεύσαντες μαθητές ευχόμενος οι δύο αυτοί διδάσκαλοι και πολυγραφότατοι Άγιοι να είναι προστάτες και αρωγοί σε κάθε τους βήμα.
Εν συνεχείᾳ, ακολούθησε στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού της ενορίας της Λητής Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα με θέμα: «Οἱ Ἁγιώτατοι Ἐπίσκοποι Λητῆς καί Ρεντίνης Ἀκάκιος (1482 κ.ἐ.) καί Δαμασκηνός ὁ Στουδίτης (1558-1574)».
Την έναρξη της Ημερίδος πραγματοποιήστε η χορωδία του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως «Γεώργιος Καρακάσης», η οποία και απέδωσε κατά θαυμαστό τρόπο ύμνους και τροπάρια από την Ακολουθία των Δύο Αγίων, ενώ την έναρξη κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος ανεφέρθη στις μορφές των δύο Αγίων Επισκόπων και τη μεγάλη τιμή και ευλογία που είχε η επαρχία μας να είναι Ποιμενάρχες της.
Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων της ημερίδος κάλυψαν με την παρουσία τους, η Επίκουρος Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κα. Άννα Καραμανίδου, η οποία και ανέπτυξε στην εισήγηση της το θέμα: «Δαμασκηνοῦ τοῦ Στουδίτου, Θεομητορικοί λόγοι», παρουσιάζοντας εν συντομία την προσωπικότητα του Αγίου Δαμασκηνού και το έργο του τον 16ο αιώνα.
Η εισηγήτρια ανέπτυξε κύρια σημεία της ερμηνείας του Αγίου, εις την Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου καθώς και σε άλλες Θεομητορικές εορτές, προβάλλοντας την Θεολογική Ερμηνεία και το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας.
Ενώ κατέληξε την εμπεριστατωμένη εισήγησή της προβάλλοντας τον διδασκαλικό λόγο και τις παραινέσεις του Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης Δαμασκηνού του Στουδίτου, για την μέριμνα της ψυχής, της ελεημοσύνης, την προσευχή και την σωτηρία του ανθρώπου.
Εν συνεχείᾳ, ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης ανέπτυξε το θέμα: «Λόγοι εἰς τό Πεντηκοστάριον Δαμασκηνοῦ τοῦ Στουδίτου» τονίζοντας τη θεολογική κατάρτιση του Αγίου Δαμασκηνού καθώς επίσης και την πολύπλευρη ερευνητική και υπομνηματιστική δεξιότητα του Αγίου στο σχολιασμό των Ευαγγελικών Περικοπών και των Εορτολογικών Θεμάτων, που αποτέλεσαν και το κυρίως αντικείμενο της κηρυκτικής και συγγραφικής δραστηριότητος του.
Ο Άγιος Δαμασκηνός με ύφος και ήθος Πατερικό, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσομπάνης, διδάσκει και νουθετεί παρά Θεού, καλώντας σε μετάνοια αλλά και γνώση του περιεχομένου της Πίστεως, με βασικό στόχο και προτροπή να σπουδάσουμεν πώς να αρέσωμεν του Χριστού, πώς να ευφραίνωμεν τους Αγγέλους, πώς να αγαπώμεν αλλήλους και τον Θεόν διά να τύχωμεν και της Βασιλείας των Ουρανών».
Μετά το πέρας των δύο εισηγήσεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, στην αποφώνηση του ευχαρίστησε τους δύο Καθηγητές για τους μεστούς και γεμάτο νοήματα λόγους τους, οι οποίοι όπως χαρακτηρίστηκα τόνισε, φώτισαν ακόμα περισσότερο μερικές πτυχές από το πλούσιο διδασκαλικό και ποιμαντικό έργο που επιτέλεσαν οι δύο μεγάλοι σήμερα τιμώμενοι Επίσκοποι Λητής και Ρεντίνης Ακάκιος και Δαμασκηνός ο Στουδίτης.
- Εμφανίσεις: 40027