Κερκύρας Νεκτάριος: Χωρίς πρότυπα όπως ο Καποδίστριας, δεν βγαίνουμε από την κρίση
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013
Σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 συμπληρώνονται 182 χρόνια από την δολοφονία στο Ναύπλιο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια.
Στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα, όπου βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου Έλληνα πατριώτη, πολιτικού, οραματιστή ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε μνημόσυνο στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνουν διάφοροι φορείς της Κέρκυρας με επικεφαλής την τοπική Εκκλησία και το Παράρτημα της Unesco Κέρκυρας.
Στο μνημόσυνο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από σχολεία της Κέρκυρας, καθώς τις εκδηλώσεις στηρίζει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
Μιλώντας προς τους μαθητές και τους παρευρεθέντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι η Κέρκυρα είναι περήφανη για τον Κυβερνήτη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί και προσέφερε τις υπηρεσίες του τόσο ως γιατρός όσο και ως γραμματέας της Επτανήσου Πολιτείας, προσπαθώντας να αναμορφώσει και την παιδεία και το πολιτικό σύστημα.
Τόνισε πως όραμα του Κυβερνήτη ήταν να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, ελεύθερη και ανεξάρτητη από τις επιδράσεις των ξένων, τόσο εκ Δύσεως όσο και εξ Ανατολής. Ο Καποδίστριας είχε ως προτεραιότητα την πατρίδα και θυσιάσθηκε γι’ αυτήν, καθώς ο αγώνας του προκάλεσε τις ξένες Δυνάμεις. Όμως μας άφησε παράδειγμα ότι υπάρχει ο δρόμος της ελευθερίας, μόνο που χρειάζεται αγώνα, αφιέρωση και αυταπάρνηση.
Ο Κυβερνήτης έμεινε στην Ιστορία και μας καλεί να επιτελέσουμε το δικό μας χρέος που είναι να αντισταθούμε στα κελεύσματα της υποταγής και να απεξαρτηθούμε από κάθε επιβουλή. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να θυμόμαστε και να βιώνουμε τις αξίες της παράδοσής μας, τις οποίες ο Καποδίστριας είχε ενστερνιστεί, καθώς είχε ζωντανή σχέση με το μοναστήρι της Πλατυτέρας. Γι’ αυτό και ζήτησε σε ανύποπτο χρόνο να ταφεί σ’ αυτό, εάν πέθαινε μακριά από την Κέρκυρα.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους δασκάλους, τους καθηγητές και τα παιδιά για την συμμετοχή τους. Έδειξε σ’ αυτά τον τάφο του κυβερνήτη και τους ζήτησε να έχουν στο νου τους τα ίδια, που είναι η ελπίδα του λαού μας, ότι χωρίς πρότυπα, όπως ο Καποδίστριας, δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση και ότι είναι χρέος τους να μάθουν και να αγωνίζονται για την ελευθερία μας από κάθε υποδούλωση.
Στο μνημόσυνο παρευρέθησαν ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ουνέσκο στην Κέρκυρα κ. Γεώργιος Σκλαβούνος, ο πρώην νομάρχης κ. Στέφανος Πουλημένος, καθώς και συγγενείς από τη γενιά του αείμνηστου Κυβερνήτη.
Η Ιερά Μητρόπολις, το παράρτημα της Ουνέσκο και η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της Κέρκυρας, διοργανώνουν και εκδήλωση για τον Κυβερνήτη στις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2) με θέμα:
Ο Ιωάννης Καποδίστριας απέναντι στην Αγγλική αποικιοποίηση των Ιονίων Νήσων και το χρέος αποκατάστασης της Ιστορίας της Ένωσης, ενόψει των 150 χρόνων από αυτήν». Εισηγητής θα είναι ο κ. Γεώργιος Σκλαβούνος, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και συγγραφέας. Την εισήγηση θα σχολιάσουν ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, και ο κ. Στέφανος Πουλημένος, διευθυντής της Εφημερίδας «Η Κέρκυρα Σήμερα».
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Γεώργιος Δονάτος, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες, Ναταλία Καποδίστρια, Παντελής Κοντός και Σπύρος Ασωνίτης.