Η εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Τρίπολη
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013
Με κάθε λαμπρότητα πανηγυρίστηκε και φέτος σήμερα, η εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Τρίπολη ενώ παραλλήλως τελέσθηκε η πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, λιτανεύοντας συνάμα και την Αγία και Ιστορική, Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Τριπολιτσάς.
Η Ιερά Ακολουθία τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Θεοκλήτου Ντούλια, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, πλαισιωμένου εκ του Ιερού κλήρου, της πολιτειακής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Νομού, της Φιλαρμονικής του δήμου.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
Η Αγία εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823, εκείνα τα δύσκολα χρόνια που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές.
Πρώτος Αγιογράφος ήταν ο Μιχαήλος Κομνενίδος από τον Πόρο, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει αφού πέθανε από κάποια ασθένεια, κατόπιν την εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο Αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης ο Κυδωνιάτης το 1826.
Η εικόνα αυτή ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη Ποριώτου και έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας αυτής και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας, στην Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
Η Αγία Εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργό τρόπο, μία φορά όταν την είχε η οικογένεια του κ. Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού.
Τώρα η εικόνα είναι τοποθετημένη σε καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι, δωρεά Ενοριτών και κάθε χρόνο την πρώτη Αυγούστου πριν την παράκληση λιτανεύεται στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως.
"ΠΡΟΟΔΟΣ" ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Πρόκειται για εορτή που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της νηστείας του Δεκαπενταυγούστου και θεσπίστηκε σε ανάμνηση της απαλλαγής των Βυζαντινών - με τη βοήθεια του Τιμίου Σταυρού, - από την επιδρομή των Σαρακηνών επί της εποχής του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού.
Λέγεται λοιπόν «πρόοδος» του Τιμίου Σταυρού, διότι μετά την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου, γινόταν στην Πόλη λιτανεία, προπορευόμενου του Τιμίου Ξύλου.
Ο Κων/νος Πορφυρογέννητος (913-959) περιγράφει λεπτομερώς για το πώς γινόταν η προσκύνηση και η λιτανεία του Τιμίου Ξύλου. Γράφει: Επτά ημέρες πριν (23 Ιουλίου) το Τίμιο Ξύλο «έβγαινε» από το παλάτι και κατετίθετο προς προσκύνηση. Κατόπιν, και επί δύο περίπου εβδομάδες (μέχρι 13 Αυγούστου) γινόταν ή «πρόοδος» του Τιμίου Ξύλου.
Λιτανεία, πού περνούσε απ' όλους τους δρόμους, απ' όλα τα σπίτια, από τα τείχη της πόλεως, από τα περίχωρα της, αγιάζοντας τα πάντα.
Στις 14 Αυγούστου το Τίμιο Ξύλο επανήρχετο εν «πομπή» στο παλάτι προς αγιασμό του.
«Τη αύτη ημέρα, (14η Αυγούστου), μνήμη τής εις το παλάτιον ανακομιδής του Τιμίου Σταυρού» αναφέρει το Συναξάριο της ημέρας. Τέλος εναποτίθετο στη μόνιμη του «κατοικία», στο ναΐσκο «Αγ. Θεοδώρων» του παλατιού.