Πατριαρχικό Συλλείτουργο στη Γεωργία (ΦΩΤΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Κερκύρας - 20.40
-
Πατριαρχικό συλλείτουργο τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου 2013 στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα της Γεωργίας, με την ευκαιρία της μεταφοράς στη χώρα της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνα από την Κέρκυρα.
Στο συλλείτουργο προεξήρχε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας, ενώ συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Στο πέρας του συλλείτουργου ο Πατριάρχης Γεωργίας έδωσε στον Σεβασμιώτατο κ. Νεκτάριο, ως έκφραση ευχαριστίας για την ευλογία της μεταφοράς του ιερού λειψάνου τον Χρυσό Σταυρό της Αγίας Νίνας, το επίσημο παράσημο του Πατριαρχείου. Την ίδια τιμή απηύθυνε και προς τον Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Ιωάννη Τρεπεκλή, ο οποίος συνοδεύει τον Σεβασμιώτατο σε αυτή την επίσκεψη.
Ο Πατριάρχης Γεωργίας τόνισε τους δεσμούς που συνδέουν την Γεωργία με την Ελλάδα, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία και την χαρά που προσέφερε στον Γεωργιανό λαό με τον ερχομό της δεξιάς χειρός του Αγίου.
Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε τους ιστορικού δεσμούς των δύο λαών, από τα χρόνια των Αρχαίων Ελλήνων, από την Ιωλκό και την Κολχίδα και το χρυσόμαλλο δέρας, ενώ τόνισε ότι αυτοί οι δεσμοί ενισχύθηκαν και έγιναν άθραυστοι με τον εκχριστιανισμό της Γεωργίας από την Αγία Νίνα.
Ιδιαίτερα όμως την Κέρκυρα και την Γεωργία την συνδέει ο Άγιος Σπυρίδωνας, τον οποίο ευλαβούνται ιδιαιτέρως οι Γεωργιανοί-Ίβηρες. Σε μια εποχή πνευματικής παραλύσεως, μάλιστα, όπου ο παγκόσμιος πολιτισμός αγωνίζεται να διαγράψει την χριστιανική και θρησκευτική ταυτότητα των λαών και των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ιδεολογικό και πνευματικό χάος και να δίδεται η ευκαιρία σε άλλες θρησκείες να λειτουργούν επεκτατικά, η χριστιανική παράδοση, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, αποτελεί αντίδοτο, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε.
Αυτό επιτελεί η Εκκλησία, η οποία λειτουργεί ως κολυμβήθρα της Βηθεσδά. Γιατρεύει δια της πίστεως και της αγάπης τον τραυματισμένο άνθρωπο, δίδοντάς του υλική, αλλά, κυρίως, πνευματική στήριξη και καλώντας τον μέσα από την κοινωνία με το Αναστάσιμο Φως και την ελπίδα που κομίζουν οι Άγιοι να πορεύεται «μηκέτι αμαρτάνων» , αλλά ζων εν Χριστώ και συναναστρεφόμενος με τον πλησίον όχι προς εκμετάλλευση, ούτε με περιφρόνηση των ασθενεστέρων, αλλά με παραδειγματική αγάπη που λυτρώνει.
Αυτός είναι και ο σκοπός της επισκέψεως με το τμήμα του λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη Γεωργία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεκτάριος.
Να δοθεί το μήνυμα ότι η πίστη είναι ζωντανή, παρά τις περιπέτειες και τους διωγμούς. Και ότι θα παραμείνει ζωντανή, επειδή στηρίζεται στο Χριστό, τους Αγίους και την παράδοση της Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Γεωργίας για την φιλοξενία και τις ευλογίες και του προσέφερε ως δώρα συμβολικά ένα εγκόλπιο και μια εικόνα με τον Άγιο Σπυρίδωνα. Εξέφρασε, τέλος, τη συγκίνησή του, γιατί κατά την δεύτερη επίσκεψή του στη Γεωργία ήδη διαπιστώνει την μεγάλη αλλαγή που η Εκκλησία έχει συμβάλει ώστε να γίνει σε έναν τόπο μαρτυρίου και σταυρού.
Το απόγευμα της Κυριακής η αντιπροσωπεία της Κέρκυρας, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο και τον Δήμαρχο έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό της Γεωργίας κ. Μπ. Ιβανισβίλι, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος τίμησε με την διάκριση της Εκκλησίας της Κέρκυρας, τον Σταυρό και το παράσημο του Αγίου Σπυρίδωνος.
Στην συνομιλία που είχαν με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό τονίστηκαν οι ιστορικοί δεσμοί των λαών και η ανάγκη ενίσχυσης αυτών των δεσμών δια της Εκκλησίας, με περαιτέρω επισκέψεις μάλιστα στο νησί της Κέρκυρας, το οποίο προβάλλεται και πάλι ιδιαιτέρως στη χώρα αυτή.
Τη Δευτέρα η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την πόλη της Μετσκέτης, παλαιά πρωτεύουσα της Γεωργίας, ενώ ξεναγήθηκε στο ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη Γεράσιμο, υπεύθυνο των εξωτερικών υποθέσεων της Εκκλησίας της Γεωργίας.
- Εμφανίσεις: 71134