Καστορίας: "Φάρμακο της εποχής μας, η επιστροφή στην παράδοσή μας"
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Καστορίας - 20.56
-
Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Καστοριά.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 30 Μαρτίου το πρωί, με Θεία Λειτουργία στο βυζαντινό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Απόζαρι Καστοριάς, Ναός του 16ου αι., στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Στο βυζαντινό μνημείο της πόλης μας, σώζεται τοιχογραφία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, κάτι που φανερώνει την τιμή που απέδιδαν οι Καστοριείς στον Άγιο.
Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του κ. Σεραφείμ, τη συμμετοχή πλειάδων κληρικών της Μητροπόλεως αλλά και πλήθους πιστών.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας μας, στον τρόπο που πρέπει να τιμούμε τους Αγίους μας, στην παράδοση και στην κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας Καστοριανοί για τον Άγιο Γρηγόριο.
Και συνέχισε σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα μηνύματα που εκπέμπει η μορφή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά :
1) Το πρόσωπο του Χριστού. Ο Χριστός για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και τους Αγίους της Εκκλησίας μας, δεν είναι φιλόσοφος για να πει κάποιες αλήθειες ή να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου αλλά ο Σωτήρας και Λυτρωτής του γένους των ανθρώπων. Είναι αυτός ο οποίος κατήργησε «τον το κράτος έχοντα του θανάτου, τουτ’ έστιν το διάβολον». Άρα και όσοι ενώνονται μαζί τους, όπως οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, ζουν εις τους αιώνες των αιώνων. Γι’ αυτό και στην εποχή του Αγίου Γρηγορίου, η άκρατος χρησιμοποίηση της φιλοσοφίας και η αιρετική δοξασία, εκείνη του Βαρλαάμ του Καλαβρού ανάμεσα στις τόσες άλλες, ήθελε τους φιλοσόφους ανώτερους από τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και ότι μόνο οι φιλόσοφοι είναι δυνατόν να γνωρίσουν το Θεό, διά της φιλοσοφίας. Γι’ αυτό και στη Σύνοδο του 1351 στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε όλες αυτές τις αιρετικές δοξασίες και απέδειξε πως ο άνθρωπος, με τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να γνωρίσει το Θεό με την καθαρότητα της καρδιάς του, όχι με τη λογική αλλά στο χώρο της καρδιάς.
2) Η Εκκλησία για τον Άγιο Γρηγόριο δεν είναι ένα σύστημα ανθρώπων, όπως ένας σύλλογος, αλλά το μυστικό σώμα του Χριστού το πεπληρωμένο με τις ενέργειες του Παναγίου Πνεύματος, που έχει σαν σκοπό να πάρει τον άνθρωπο από τη γη και να τον μεταφέρει στον ουρανό. Ο στόχος της Εκκλησίας είναι ο Αγιασμός του ανθρώπου και η είσοδός του στη Βασιλεία των Ουρανών, αφού προηγουμένως θεραπευτεί. Η Εκκλησία, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, είναι μία και μάλιστα συνδέεται με την αλήθεια. Αυτός που «είναι της Εκκλησίας, είναι και της αληθείας». Γι’ αυτό και η μνήμη του τη Β’ Κυριακή των Νηστειών είναι σαν συνέχεια της Α’ Κυριακής των Νηστειών που γιορτάσαμε το θρίαμβο της Εκκλησίας μας κατά πασών των αιρέσεων.
3) Ο παράγοντας της πίστεως. Η ορθόδοξη πίστη μας, όπως αυτή τη βιώσε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, δεν είναι μόνο το να συμφωνούμε με τη δογματική της Εκκλησίας αλλά φωτισμός του Θεού, όπως έλεγε ο Μέγας Βασίλειος, μέσα στην καρδιά, έπειτα από το μεγάλο γεγονός της καθάρσεως. Γι΄ αυτό και η πίστη μας, κατά το γέροντα Δοσίθεο, δεν είναι καλή, ούτε καλύτερη, ούτε κάλλιστη. Είναι αποκάλυψη του Θεού προς τους ανθρώπους.
Την Κυριακή το πρωί και πάλι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ, ο οποίος το λόγο του άντλησε από το αποστολικό ανάγνωσμα, μίλησε και πάλι για τον Άγιο Γρηγόριο και είπε χαρακτηριστικά: "Το φάρμακο της εποχής μας είναι η επιστροφή στην παράδοσή μας".
Να σημειώσουμε πως στη γύρω περιοχή της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, χτίστηκε ο πρώτος Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γρηγόριο και κατά τον Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Τσιγαρίδα, ο Ναός αυτός ή γκρεμίστηκε ή μετονομάστηκε.
- Εμφανίσεις: 51602