Διάλογος με φοιτητές στην Ι.Μ. Κερκύρας
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Εκ της Μητροπόλεως - 11.22
-
Ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος στο θέμα «Εκκλησία και εκκοσμίκευση» ξεκίνησε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013 στον Κύκλο Φοιτητών, Νέων Επιστημόνων και Εργαζομένων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, που διεξάγεται στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2).
Συγκεκριμένα, το θέμα της εκκοσμίκευσης παρουσιάζεται με τη βοήθεια τριών λογοτεχνικών κειμένων.
Του θεατρικού έργου «Φονικό στην εκκλησιά», του νομπελίστα ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ, σε μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη, του μυθιστορήματος «Γκίλιαντ» της σπουδαίας σύγχρονης Αμερικανίδας πεζογράφου Μέριλυν Ρόμπινσον και του βιβλίου της Μάρως Βαμβουνάκη «Κυριακή απόγευμα στη Βιέννη».
Τα βιβλία παρουσιάζουν μέλη του κύκλου, ενώ τον διάλογο συντονίζει ο υπεύθυνος Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την σύναξη της Πέμπτης το θέμα της εκκοσμίκευσης προσεγγίστηκε με τη βοήθεια του κειμένου του Έλιοτ κάτω από το πρίσμα των τεσσάρων πειρασμών που αντιμετωπίζει η Εκκλησία σε σχέση με την κοσμική εξουσία: να αδιαφορήσει για τις πρακτικές της εξουσίας (ασχολούμενη με τη μεταφυσική διάσταση της ζωής του ανθρώπου και διατηρώντας η ίδια την θέση της στην κοινωνία), να συνενώσει θεσμικά την πολιτική και την θρησκευτική εξουσία (παποκαισαρισμός, παραθεωρώντας εντελώς την πνευματική διάσταση της αποστολής της), να λειτουργήσει ως καταλύτης επανάστασης έναντι της εξουσίας και να στηρίξει κόμματα που θα ανατρέψουν το οικείο σύστημα (πέφτοντας στην παγίδα να χρησιμοποιηθεί από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και να περιθωριοποιηθεί, ταυτιζόμενη με αυτά) και να πορευθεί με γνώμονα την αυτάρκεια και την υπερηφάνεια ότι κατέχει την αλήθεια και ότι δεν της χρειάζεται ο κόσμος ούτε να μπορεί να ενσκήψει και να συνδράμει τις ανθρώπινες αδυναμίες και ανάγκες.
Στο διάλογο συζητήθηκε, πάλι με τη βοήθεια του κειμένου του Έλιοτ, και η μαρτυρική αποστολή της Εκκλησίας στον κόσμο και όσων θέλουν να είναι αληθινοί χριστιανοί.
Η σχέση του ανθρώπου με το Χριστό αποτελεί την αφετηρία μίας ζωής και μιας διακονίας που οδηγεί στο μαρτύριο, είτε του αίματος, είτε της συνειδήσεως, είτε της υπέρβασης των φόβων και της ανθρώπινης δειλίας, είτε της αγάπης προς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, με σύγκρουση με την κοσμική εξουσία εφόσον χρειαστεί και υπηρέτηση της ανάγκης του ανθρώπου για αληθινή ελευθερία, τόσο στην ιστορία όσο και στα έσχατα.
Από την συζήτηση τονίστηκε ότι τελικά η Εκκλησία δεν μπορεί να λειτουργεί με προοπτική τις καλές σχέσεις με την εξουσία, αλλά με γνώμονα την Αλήθεια.
Και η Αλήθεια χρειάζεται έλεγχο, επίγνωση και αγάπη, ακόμη κι αν το τίμημα γι’ αυτήν είναι το μαρτύριο. Στο μαρτύριο της μαρτυρίας όμως ολοκληρώνεται η ανθρώπινη ύπαρξη και βιώνει το θρίαμβο της αγιότητας, ακόμη και έναντι θανάτου.
Τα θέματα αυτά δόθηκαν με παραδείγματα από την σύγχρονη πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική κατάσταση της πατρίδας και της κοινωνίας μας.
Στο τέλος της συνάντησης κόπηκε και η πίτα του κύκλου.
Η επόμενη παρουσίαση-διάλογος Θεολογίας και Λογοτεχνίας, θα γίνει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 9.30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) με θέμα από το βιβλίο «Γκίλιαντ» της Μέριλυν Ρόμπινσον.
- Εμφανίσεις: 51340