Ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών

101 0981

Πραγματοποιήθηκε χθες, στα πλαίσια του εορτασμού των εν Λαρίση Αγίων, επιστημονική ημερίδα Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Η ημερίδα ξεκίνησε με προσευχή προς τους αγίους της Λάρισας και καλοσώρισμα των συμμετεχόντων από τον πρωτοσύγκελο της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου αρχιμ. Αχίλλιο Τσούτσουρα.

Η ημερίδα είχε δύο θεματικούς κύκλους. Ο πρώτος κύκλος αναφερόταν στους αγίους της Μητροπόλεως, που έζησαν στη Λάρισα κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Ο κ. Βασίλειος Κατσαρός, καθηγητής Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του Α.Π. Θ., ανέπτυξε το θέμα: «Η αγιολογία ως κλάδος της βυζαντινής φιλολογίας».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε εκείνα τα κριτήρια που επιτρέπουν τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν την αγιολογία ως κλάδο της επιστήμης της Φιλολογίας και όχι μόνο της λογοτεχνίας.

«Η αγιολογία αποτελεί το σημαντικότερο λογοτεχνικό είδος», σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, «κατά την βυζαντινή περίοδο», αφού εφαρμόζουν τους κανόνες της λογοτεχνίας με εξαιρετική συνέπεια.

Ιδιαίτερη δε έμφαση έδωσε στην αξία της Αγιολογίας και ως πηγή ιστορικών γνώσεων της καθημερινότητας των βυζαντινών.

Η κ. Βασιλική Παπαδημητρίου, Θεολόγος-Δρ. Βυζαντινής Τέχνης της Θεολογικής σχολής του Α. Π. Θ. στην εισήγησή της με θέμα: «Η όψις αυτού περικαλλής … Η εικονογραφία του αγ. Αχιλλίου» παρουσίασε συνοπτικά την εικονογραφική εξέλιξη της παράστασης του Αγ. Αχιλλίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλήθος των τοιχογραφιών που βρίσκονται διάσπαρτες στον βαλκανικό χώρο και κοσμούν πλήθος ναών της βυζαντινής περιόδου.

Τέλος, ο κ. Κώστας Σπανός, δάσκαλος-εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου έκλεισε το πρώτο αυτό μέρος με το θέμα «Άραβες ή Αβάρους αντιμετώπισε ο άγιος Νικόλαος εν Βουναίνη. Νέα θεώρηση των πολεμικών γεγονότων». Κατά τον ομιλητή ο άγιος Νικόλαος αντιμετώπισε Αβάρους, δηλαδή Ούνους ή Σλάβους. Ο όρος Άβαροι, κατά τον κ. Σπανό, δεν πρέπει να μας ξενίζει, αφού χρησιμοποιείται συχνά στα βυζαντινά κείμενα, όπως στο Χρονικό της Μονεμβασίας.

Ο δεύτερος θεματικός κύκλος της ημερίδας αναφερόταν στους Αγίους που έδρασαν στη Λάρισα κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο και την Τουρκοκρατία.

Ο κ. Προκόπης Μαγιάτης, καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα: «Οι εν Λαρίση άγιοι πρότυπα Κατηχήσεως».

Οι άγιοι πρέπει να είναι «πρότυπο για τη ζωή μας και τα παιδιά να νιώθουν χαρά μιμούμενοι τους αγίους», τόνισε ο ομιλητής. Ήταν υποδείγματα αφοσίωσης στον Θεό, που έλκουν και συγκινούνε τους νέους που έχουν κουραστεί από τον υλικό ευδαιμονισμό.

Ο κ. Βασίλειος Στεργιούλης, θεολόγος-τ. πρόεδρος του παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Λάρισας με την εισήγησή του «Οι Νεομάρτυρες της Λάρισας ήρωες της χριστιανικής πίστης και της εθνικής αντίστασης» παρουσίασε συνοπτικά τη ζωή και το μαρτύριο των Νεομαρτύρων της Μητροπόλεως και επεσήμανε τη μεγάλη στήριξη, εθνική και θρησκευτική, που προσέφεραν στο σκλαβωμένο γένος.

Ο γέροντας μοναχός Μωυσής με θέμα «Θεσσαλοί-Λαρισαίοι αγιορείτες» χαρακτήισε την περιοχή της Θεσσαλίας και την πόλη της Λάρισας μαζί με την ευρύτερη περιοχή της ως «αγιότεκνη και αγιόφιλη».

Πνευματικές μορφές του Αγίου Όρους συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προέρχονται από τα εδάφη της λαρισαϊκής γης, όπως ο Μόδεστος ο Κερασιώτης (με πλούσια ησυχαστική εμπειρία), ο Προκόπιος ο Μικραγιαννανίτης (που δεν βγήκε ποτέ από το Άγιο Όρος), ο Συμεών ο Καυσοκαλυβίτης (νηπτικός και ησυχαστής γέροντας) και ο ακάματος διακονητής γέροντας Ζαχαρίας Λαυριώτης.

Ακολούθησε μικρή ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ ομιλητών και ακροατηρίου.

Την ημερίδα έκλεισε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος.

Ο σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ομιλητές και το πολυπληθές ακροατήριο, πρωτόγνωρο για ημερίδα, για τη συμμετοχή τους και επεσήμανε την ανάγκη τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να έχουν συνέχεια και στο μέλλον.

Ευχήθηκε δε σε όλους τους παρισταμένους οι Άγιοι της Λάρισας να τους ενδυναμώνουν, ειδικά στις δύσκολες αυτές μέρες για την πατρίδα μας.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρωτοσύγκελος π. Αχίλλιος Τσούτσουρας και ο κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του Α. Π. Θ.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο δήμαρχος του Κιλελέρ κ. Ρ. Κομήτσας, ο πρόεδρος του παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Λάρισας κ. Ι. Καραμήτρος, η προισταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχιαοτήτων κ. Στ. Σδρόλια, ο καθηγητής της Βυζαντινής τέχνης και Αρχαιολογίας του Α. Π. Θ. κ. Ευ. Τσιγαρίδας, ιερείς της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου.

Εμφανίσεις: 38253
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!