Επέτειος διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου στο Διασυμμαχικό Μνημείο
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Γουμενίσης - 21.25
-
Στις παρυφές της πόλεως του Πολυκάστρου δεσπόζει το Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου, με το συμβολικό Ηρώο των πεσόντων κατά τόν Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εδώ, τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο, η επέτειος της διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου το Σεπτέμβρη του 1918.
Σε επιτύμβια αναμνηστική πλάκα που υπάρχει στό Ηρώο των πεσόντων αναγράφονται στίς γλώσσες των συμμάχων τα εξής: “Στα ηρωικά τέκνα της Ελλάδος, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρεταννίας, της Ιταλίας και της Σερβίας, τά οποία, πιστά στις επιταγές των προγόνων τους, αγωνίστηκαν σε αυτά τα μέρη και έπεσαν για την ελευθερία και την παγκόσμια ειρήνη 1916 - 1918”.
Φέτος, κατά την 94η πανηγυρική επέτειο, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες των συμμάχων χωρών, παρουσία πολιτικο-στρατιωτικών αντιπροσωπειών και συμμετοχή προξενικών φορέων.
Προέστη της Επιμνημοσύνου Δεήσεως ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Γεφύρας,Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.
Αρχόμενος της τελετής, ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση, «υπέρ των ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων επ᾽ ελευθερία της πατρόθεν, απ᾽ αιώνων, ελληνίδος Μακεδονικής γης και των συναγωνισαμένων αυτοίς», και κατέληξε στην ακόλουθη ευχή:
«…Ειρήνευσον άπαντα τον κόσμον η Ειρήνη ημών, ο Ειρηνοποιήσας ουράνια και επίγεια, η Ελπίς πάντων των περάτων της γης, και αποκατάλλαξον τους αντιμαχομένους όπου γης…
»…ώσπερ φάλαγγα θυομένων ηρώων απετέλεσαν, ούτω και εν ουρανοίς χορόν δικαίων συγκροτησάτωσαν. Και ώσπερ παρ᾽ ημίν τίμιοι και αξιομακάριστοι γεγόνασιν, ούτω παρά Σοι, τω Παντοκράτορι και Καρδιογνώστη, ηλεημένοι και συγκεχωρημένοι έστωσαν. Απόδος ουν αυτοίς, ο δίκαιος Κριτής, τον της δικαιοσύνης στέφανον, συγχωρών αυτοίς παν αμάρτημα εκούσιόν τε και ακούσιον, τω ιδίω αίματι περιρρεομένοις, αντί πάντων ημών ελευθέρως ζώντων και την μεγαλωσύνην σου δοξολογούντων εν ναοίς και προσκυνήμασιν, επιδεομένων της σης ευσπλαγχνίας και φιλανθρώπου προνοίας υπέρ τούτων των εν στρατεία και πολέμω πεσόντων.
»Ημίν δε παράσχου, ο Θεός, αεί μνημονεύειν της πίστεως των ομοδόξων και της ανδρείας και σωφροσύνης αυτών, αλλά και των επιλοίπων της αλκίμου συνδρομής, και αναθεωρούσιν την έκβασιν αυτών της αναστροφής, μιμείσθαι την υπομονήν και την ανδρείαν.
»Επίβλεψον, Κύριε, εξ ουρανού και έπιδε ιλέω όμματι εφ᾽ ημάς και επί το πολυπαθές γένος ημών, εν σοι εγκαυχώμενον και σοι λατρεύον. Ρύσαι ημάς από των ποικίλως ενεδρευόντων τω έθνει ημών, ως εκλογάδι σου και ποίμνη. Πρόστηθι του λαού σου και του φιλοχρίστου στρατού σου εν ελέει και οικτιρμοίς, την σην ειρήνην ημίν δωρούμενος…».
Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ομιλία από τον εκπρόσωπο της ενώσεως συμμάχων πολεμιστών για τη σημασία της συμμαχικής νίκης στην έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την επετειακή ομιλία πραγματοποίησε ο Διοικητής Β’ Σ.Σ. Αντιστράτηγος Τόπης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος του Γ.Ε.Α., Γ.Ε.Ν. Ακολούθως οι εκπρόσωποι των συμμάχων κρατών, καθώς και ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθανάσιος Λαπόρδας απηύθηναν χαιρετισμούς.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο πεσόντων (8.307 Γάλλων, 13.617 Άγγλων, 3.350 Ιταλών, 7.117 Σέρβων, 493 Ρώσων και 24.330 Ελλήνων). Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των συμμαχικών χωρών.
Αξιοσημείωτος τυγχάνει ο καθιερωμένος τρόπος απονομής τιμής, των εκπροσώπων της Σερβίας στους πεσόντες. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πέντε λαϊκοί, υψηλόβαθμα στελέχη των ομοδόξων Σέρβων, καταθέτοντας το στεφάνι της χώρας τους, δεν παρέλειψαν υποκλινόμενοι, να κάνουν τρεις φορές το σημείο του Τιμίου Σταυρού, προτού αποχωρήσουν από το Ηρώο. Το ίδιο έπραξαν και τρείς στρατιωτικοί μετά την κατάθεση του στεφάνου.
Ωσαύτως και όταν έστεψαν τον ανδριάντα του βασιλιά της χώρας τους, που προεξήρχε του στρατεύματος την περίοδο αυτή.
Ιδιαίτερη και ξέχωρη τιμή απέδωσε με την παρουσία του και ο λόχος της σχολής Ευελπίδων της Σερβίας, που παρίσταται κάθε χρόνο στην εκδήλωση. Τιμές επίσης απέδωσε το στρατιωτικό άγημα της Ταξιαρχίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Καρούτσος, ο Βουλευτής Ν. Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αντιπεριφεριάρχης Ν. Κιλκίς κ. Χρήστος Γκουντενούδης, ο Διοικητής Β’ Σ.Σ. Αντιστράτηγος Τόπης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος των Γ.Ε.Α., Γ.Ε.Ν., ο Διοικητής ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υπγος Πέτρος Γεωργίου και ο Διοικητής της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γεώργιος Δάλας, με επιτελείς του, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Μαραπίδης Παρασκευάς, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, αντιπροσωπεία εφέδρων Αξιωματικών, απόγονοι Μακεδονομάχων και αντιπροσωπεία σχολείων του Πολυκάστρου.
Τη Σερβία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Πίτερ Ντόκιτς, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Νέγκοβαν Στάγκοβιτς, από τον Πρέσβη και τον στρατιωτικό ακόλουθο.
Η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Πρόξενο κ. Κριστώφ Λε Ριγκολέρτ, συνοδευόμενο από τον στρατιωτικό ακόλουθο.
Η Ιταλία εκπροσωπήθηκε από τον στρατιωτικό της ακόλουθο και η Ρωσία από τον Υποπρόξενο κ. Μπόρις Μεστάνοβ.
- Εμφανίσεις: 45194