Σε νεόδμητο ναό της Αγίας Μαρίνης λειτούργησε ο Σεβ. Βεροίας
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Μητρόπολη Βεροίας - 14.51
-
Tην Τρίτη 17 Ιουλίου, εορτή της αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας λειτούργησε στον νεόδμητο περικαλλή πανηγυρίζοντα ιερό ναό της στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Βέροιας.
Στο κήρυγμά του ο σεβασμιώτατος τόνισε:
«Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ· πάντες γάρ εμείς εν εσμεν εν Χριστώ Ιησού».
Μια σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτηση κάνει στο σημερινό αποστολικό αναγνωσμα ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος. Μια σαφή τοποθέτηση που ακούεται περίεργη στην εποχή του αλλά δυστυχώς και στην εποχή μας. Μια σαφή τοποθέτηση που αναφέρεται στην αξία και τη σημασία των ανθρώπων, στις διαφορές και τις ομοιότητές τους, στη θέση τους μεσα στον κόσμο και στον ρόλο που διαδραματίζουν.
Στην εποχή του αποστολου οι διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων όταν πολλές και εξαρτώντο από την εθνικότητα, την πίστη, την καταγωγή, την κοινωνική ταξη και το φύλο. Ιουδαίοι και έλληνες και Ρωμαίοι, δούλοι και ελεύθεροι, άνδρες και γυναίκες, δεν είχαν την ίδια θέση ούτε την ίδια αξία μεσα στην κοινωνία. Οι αρχές αλλά και οι συνανθρωποί τους τους αντιμετώπιζαν με διαφορετικό τρόπο, και ο τρόπος αυτος καθόριζε τη ζωή τους, καθόριζε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.
Ο απόστολος Παύλος θέτει όμως την αξία του ανθρώπου σε μια άλλη βάση· σε μια βάση που δεν συνδέεται με το που γεννήθηκε, τί χρώμα έχει, σε ποιά κοινωνική ταξη ανήκαν οι γονείς του ή αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Ο απόστολος Παύλος προσδιορίζει την αξία του ανθρώπου με βάση την κοινή καταγωγή των πάντων από τον Θεό και με βάση την κοινή δυνατοτητα των πάντων να γίνουν κληρονόμοι της βασιλείας του Θεού με την πίστη στον Ιησού Χριστο.
Γι’ αυτο και δεν δισταζει να διακηρύξει αντίθετα στα πιστεύματα και στις απόψεις της εποχής του ότι «πάντες γάρ εμείς εν εσμεν εν Χριστώ Ιησού», άνδρες και γυναίκες, δούλοι και ελεύθεροι, Ιουδαίοι και Έλληνες.
Αυτη η μεταβολή στη θεώρηση τις αξίας του ανθρώπου, αυτη η εξάρτηση της αξίας του από τον Θεό, έναντι του οποίου όλοι είναι ίσοι, είναι η μεγάλη ανατροπή του ευαγγελίου, η μεγάλη ανατροπή του Χριστιανισμού που κηρύσσει ο απόστολος Παύλος και η Εκκλησία του Χριστού μεχρι σήμερα.
Και δεν την κηρύσσει μόνο αλλά αποδεικνύει την αλήθειά της με τη ζωή των αγίων της. Την αποδεικνύει με τη ζωή και το μαρτύριο της εορταζομενης σήμερα αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.
Γιατί τί ήταν η αγία Μαρίνα; Μια νεαρή κόρη ήταν που στην ρωμαϊκή και ειδωλολατρική κοινωνία στην οποία ζούσε δεν είχε κανένα δικαιωμα να εμφανίζεται δημόσια και να αναπτύσσει τις απόψεις και τα πιστεύω της. Μια νεαρή κόρη όταν, που θά έπρεπε να είναι υπάκουη και υποταγμενη στη γνώμη και τις επιθυμίες του πατέρα της και των αρχόντων. Και όμως αυτη τολμά να υπερασπιστεί την αγνότητα της ψυχής και του σώματος της. Τολμά να αρνηθεί τις προτασεις και τις προκλήσεις του ρωμαίου διοικητού της Πισιδίας για να αρνηθεί την πίστη της στον Χριστο και να τιμήσει τα είδωλα. Τολμά όχι μόνο να ομολογήσει την πίστη της αλλά και να διακηρύξει την αλήθεια του ευαγγελίου χωρίς να δειλιάζει από τις απειλές και τον φόβο του μαρτυρίου.
Νεαρή γυναίκα, αδύναμη ως προς τη φύση, αποδεικνύεται γενναιότερη από τους άνδρες που εκπλήττονται με τη δύναμη της ψυχής της. Στέκεται θαρραλέα ενώπιον των διωκτών της και αποδεικνύει με τον λόγο και τη σταση της ότι «ουκ ένι άρσεν και θήλυ», διότι όλοι οι άνθρωποι είναι ένα «εν Χριστώ Ιησού».
Με αυτο τον τρόπο και με αυτη τη δυναμική ομολογία της πίστεώς της υπομενει και το μαρτύριο και δέχεται τον στέφανο της νίκης από τα χέρια του Θεού χάριν του οποίου θυσίασε τη ζωή της. Δέχεται τη χάρη των θαυμάτων για να νικά τους δαίμονες και να θεραπεύει τις ασθένειες των ανθρώπων. Δέχεται τον σεβασμό και την αγάπη της Εκκλησίας και των πιστών που τιμούν για το θάρρος και τη γενναιότητα της ψυχής της αλλά και για την καρτερία στα πολυώδυνα μαρτύρια που υπέμεινε.
Και μαζί τους και όλοι εμείς, τιμούμε που συγκεντρωμενοι σήμερα στον ιερό της ναό τιμούμε την προστατιδά μας, αγία μεγαλομάρτυρα Μαρίνα, και πανηγυρίζουμε τη μνήμη της. Τιμώντας την όμως, αδελφοί μου, ας μήν περιορισθούμε στην τυπική έκφραση του σεβασμού και της αγάπης μας, αλλά ως παραδειγματισθούμε από την τολμη και την ανδρεία της· ας εμπνευσθούμε από την αγάπη της στον Χριστο και την ακλόνητη πίστη της σ’ αυτον· και ας πιστεύσουμε στον λόγο του αποστολου ότι η αξία του ανθρώπου δεν οφείλεται ούτε στην καταγωγή ούτε στην κοινωνική του θέση ούτε στο φύλο του, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι είμαστε παιδιά του Θεού.
Αυτο είναι, αδελφοί μου, ο μεγαλύτερος πλούτος μας και η μεγαλύτερη δόξα μας, και αυτην οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ζώντας σύμφωνα με τις εντολές του εδραίοι και αμετακίνητοι στην πίστη του, για να αξιωθούμε και εμείς της χαράς και τιμής να γίνουμε κληρονόμοι της αιωνίου ζωής και βασιλείας του, την οποία απολαμβάνει στον ουρανό και η αγία μεγαλομάρτυς Μαρίνα, που εορτάζουμε σήμερα.
- Εμφανίσεις: 37329