Κοινωνικό Παντοπωλείο από την Ι.Μ. Μεγάρων
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Enimerosi-news 00.45
-
«Την κρίση, που περνάμε, όλοι μαζί αλληλέγγυοι μπορούμε να την ξεπεράσουμε με λιγότερες επιπτώσεις».
Αυτή είναι η σκέψη της τοπικής μας εκκλησίας που ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου Μεγάρων και των φορέων για την δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου στην πόλης μας, καταστήματος αλληλεγγύης, που θα λειτουργήσει δίπλα από το συσσίτιο, επί της οδού Κων. Σχινά.
Σε αυτό το κατάστημα, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα και αναμένεται η ημερομηνία των εγκαινίων, θα παρέχονται με προσφορές όλων των συμπολιτών μας στους έχοντες ανάγκη, οικογένειες και μοναχικά άτομα, τρόφιμα, απορρυπαντικά, ρούχα, υποδήματα και άλλα είδη ανάγκης.
Με τους ιερείς και τους δημοτικούς συμβούλους να έχουν βιώνουν καθημερινά πολλά περιστατικά ανθρώπων που ζητούν βοήθεια, έστω και για το φαγητό, Μητρόπολη και Δήμος καλούν τους συμπολίτες να δείξουν έμπρακτα αλληλεγγύη σε δύσκολες στιγμές για όλους μας.
Το κατάστημα αλληλεγγύης πρόκειται να λειτουργήσει ως εξής: κάνοντας τις αγορές μας μπορούμε να αφήσουμε τρόφιμα ή άλλα είδη ανάγκης για αυτούς που στερούνται στο «Καλάθι της Αλληλεγγύης» που διαμορφώνεται στα συνεργαζόμενα με το κατάστημα αλληλεγγύης εμπορικά καταστήματα της πόλης μας καθώς και στα σούπερ μάρκετ.
Έπειτα, όσα αφήνουμε θα συλλέγονται από εθελοντές του καταστήματος αλληλεγγύης και θα δίνονται, κατόπιν επιλογής και εφαρμογής κριτηρίων, σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τον αγιασμό στα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Επίσκοπος Ελευσίνος κ. Δωρόθεος παρουσία πολιτικών παραγόντων
Σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία που αναμένεται να λειτουργήσει, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν η Διοίκηση του Δήμου και οι εκπρόσωποι της Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Κουλουριώτης και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής Μεγάρων π. Αλέξανδρος Κουργιαλής, που ήδη εδώ και αρκετά χρόνια ξεκίνησαν και μοχθούν για το συσσίτιο της Ι. Μητρόπολης.
«Στόχος μας είναι να μην υπάρχει κάποιο σπίτι που να μην έχει φαγητό τουλάχιστον το μεσημέρι στα Μέγαρα»
Ο Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια «διαφορετική συνέντευξη χωρίς πολιτικό αλλά κοινωνικό περιεχόμενο που έρχεται να δείξει τις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα. Υπάρχουν πρωτοβουλίες που δημιουργούνται μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας και της εκκλησίας, που είναι κοινωνός τέτοιων δράσεων και τις έχει απόλυτα ανάγκη η ίδια η κοινωνία».
Όπως περιέγραψε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Μεγάρων, «με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως, πρόκειται να αποτελέσει σημαντική διέξοδο για πολλούς ανήμπορους συμπολίτες και συμπολίτισσες, για πολλούς και πολλές, που έχουν φτάσει κάτω από τα όρια τα φτώχειας μέσα από χειρισμούς και πολιτικές άλλων. Ερχόμαστε για να συζητήσουμε αλλά να μην διερευνήσουμε τα αίτια αλλά να αντιμετωπίσουμε το ίδιο το πρόβλημα».
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Κουλουριώτη και τον π. Αλέξανδρο Κουργιαλή, που «έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία αυτού του καταστήματος αλληλεγγύης» αλλά και έχουν ξεκινήσει και συμβάλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με το μεγάλο έργο του συσσιτίου.
«Είχαμε υποχρέωση, επεσήμανε ο Γ. Μαρινάκης, να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια από όπου δεν μπορούν να λείπουν και οι φορείς. Πρώτοι ανταποκρίθηκαν οι φίλοι του Εμπορικού Συλλόγου που συμμετέχουν ενεργά με το καλάθι του φτωχού που θα δημιουργηθεί σε κάθε κατάστημα».
Από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου π. Χρυσόστομος Κουλουριώτης έκανε λόγο για «τις συνθήκες που τις ζούμε όλοι»:
«Η Εκκλησία ως το σώμα των πιστών φροντίζει γιατί αυτό είναι η επιταγή του Ευαγγελίου αυτό είναι που μας έχει βάλει σε ένα δρόμο και σε μια πορεία για να δείχνουμε τη βασιλεία του Θεού. Δεν δείχνεται παρά μόνο όταν παρουσιάζεται το έργο του μεταξύ ημών και της κοινωνίας. Με ιδιαίτερο ίδρυμα φιλαδελφείας που λειτουργεί από 1984 και ήταν το πρώτο μέλημα του σεβαστού Μητροπολίτου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Βοηθά όλους μας κληρικούς και λαϊκούς που προκαλούμε να ακολουθήσουν σε αυτήν την πορεία. Η ώρα της κοινωνικής Ευαισθησίας έφτασε στο πιο λεπτό της σημείο. Πρέπει να γίνει πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη. Ξεκινήσαμε το συσσίτιο και ξεκίνησε για 24 μερίδες και σήμερα έχει φτάσει τις 130.
Οι εθελόντριες, γυναίκες, παιδιά, θείες, μανάδες, γιαγιάδες, με αυτοθυσία και χαρά μαγειρεύουν. Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» μοιράζεται το συσσίτιο και η βοήθεια δήμου αμέριστη και πολύ σημαντική και επειδή βλέπουμε τις κοινωνικές ανάγκες τις δυσκολίες. Μας βρίσκουν και μας ζητούν τρόφιμα στο δρόμο…».
Όσο για τα διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα του καταστήματος αλληλεγγύης, κατόπιν των σκέψεων που εκφράστηκαν από πλευράς των εκπροσώπων της Μητρόπολης, υπεβλήθη αίτηση το Γενικό Ταμείο έργων Φιλαδελφείας της Μητρόπολης και αποφασίστηκε η έναρξη λειτουργίας του καταστήματος όπου, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «Δεν θα πουλάμε αλλά θα παρέχουμε βοήθεια σε συνάνθρωπους μας που έχουν ανάγκη».
«Έχει ο Θεός και θα ανασκουμπωθούμε να βοηθηθούμε»
Το κατάστημα αλληλεγγύης πρόκειται να λειτουργήσει σε χώρο που παραχωρήθηκε από το πρεσβυτέριο στην Αγία Παρασκευή που διέθεσε το ισόγειο επιφάνειας 70 τ.μ. «Δεν είναι σε κεντρικό σημείο να περνά κόσμος και να είναι δύσκολη η λειτουργία» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
«Ο δήμαρχος και οι παράγοντες δήμου μας είπαν ότι θα είναι μαζί, είπε ο π. Χρυσόστομος Κουλουριώτης.
Συζητήσαμε με τον εμπορικό σύλλογο επί του πρακτέου. Σε 70 οικογένειες περίπου την εβδομάδα υπολογίζουμε ότι θα μπορούμε από το κατάστημα αλληλεγγύης να δίνουμε ποσότητα τροφίμων για να ενισχύεται το εισόδημα που βγαίνει δύσκολα».
Για την λειτουργία του καταστήματος αλληλεγγύης, η αρχή γίνεται από απόθεμα που υπάρχει από το υπουργείο, ενώ πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που προσέφεραν τα έξοδα για την έναρξη λειτουργίας(όπως το κατάστημα "Metro cash & carry" στην Ελευσίνα που δώρισε τα πρώτα υλικά για το κοιν. παντοπωλείο, στη φωτογραφία παρακάτω δίακρίνεται ο Διευθυντής κ. Δρίτσας), επαγγελματίες που κατασκεύασαν την πόρτα, π.χ., και άλλοι.
«Μας εκπλήσσει η διάθεση των ανθρώπων να προσφέρουν»
Ο π. Αλέξανδρος Κουργιαλής στάθηκε σε πρακτικά ζητήματα και ανέφερε ότι τίθενται προϋποθέσεις και χρειάζονται δικαιολογητικά, όμοια με αυτά της αγροτικής ανάπτυξης για τη δωρεάν διανομή τροφίμων, «για να μην είναι ανεξέλεγκτο».
Χρειάζονται λοιπόν για τη διάθεση υλικών από το κατάστημα αλληλεγγύης: Ταυτότητα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αντίγραφο εκκαθαριστικού, καθώς υπάρχει κλιμακωτός περιορισμός εισοδήματος αναλόγως πόσα άτομα στην οικογένεια.
«Στόχος μας είναι να μην υπάρχει κάποιο σπίτι που να μην έχει φαγητό τουλάχιστον το μεσημέρι στα Μέγαρα. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις που υπάρχουν. Να φροντίσουμε και για τα σχολεία πολύ διακριτικά εμείς διατιθέμεθα από το συσσίτιο με διακριτικό τρόπο μέσω των φορέων να δίδονται στους διευθυντές κολατσιό για τα παιδιά».
«Παρόλη την κρίση και την οικονομική κατάσταση μας εκπλήσσει η διάθεση των ανθρώπων να προσφέρουν, συνέχισε ο π. Χρυσόστομος. Φροντίζαμε για το ψωμί αγοράζαμε πέρσι και φέτος δεν έχουμε αγοράσει ούτε μία ημέρα ψωμί. Εκτός από τους φούρνους που προσφέρουν».
Επιπλέον, υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν το περίσσευμα των προϊόντων τους για το συσσίτιο και για τέτοιες δράσεις.
Στα γραφεία του συσσιτίου, στο πνευματικό κέντρο μπορούν να απευθυνθούν όσοι θέλουν για τα δικαιολογητικά να αφήνουν το τηλέφωνό τους και «θα τους βοηθήσουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά ο π. Αλέξανδρος Κουργιαλής.
«Όλοι μαζί μπορούμε και θα μπορέσουμε και θα τα βγάλουμε πέρα, επεσήμανε ο π. Χρυσόστομος Κουλουριώτης. Η φτώχεια χτυπάει την πόρτα μας. Όταν παίρνει φωτιά το σπίτι του διπλανού σου θα πάρει και το δικό σου. Κι έχει πάρει. Μας λένε πότε θα ξεκινήσει για να πάρουν την τσάντα με τα τρόφιμα. Και βέβαια υπάρχει αξιοπρέπεια. Είναι πραγματικά γεγονότα. Θα ανασκουμπωθούμε όλοι».
Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων ο Άγγελος Μακρυγιάννης ανέφερε ότι «Μας τιμά ιδιαίτερα και μας φορτίζει με πολύ μεγάλη ευθύνη βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους που δεν έχουν να σιτιστούν. Η κοινωνία μας πηγαίνει σε πολύ δύσκολα μονοπάτια και θέλουμε να συνδράμουμε με ό, τι δυνάμεις έχουμε για να μη λείψει σε κανέναν τίποτα βασικό.
Καλάθια θα μπουν σε όλα τα μαγαζιά σε Μέγαρα και Ν. Πέραμο όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να τοποθετεί ό, τι του περισσεύει για να πάνε στο κατάστημα αλληλεγγύης. Ρούχα, κλινοσκεπάσματα, δεν χρειάζεται κάποιος ένα καρότσι, και από το να πετιούνται καλύτερο είναι να δοθούν στον εμπορικό ή στην Αγ. Παρασκευή για να τα δώσουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη».
«Οι καιροί είναι δύσκολοι, επεσήμανε, και πρέπει να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Είναι κάτι που θα διαρκέσει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Σκέψη του δημάρχου Γ. Μαρινάκη είναι, τέλος, να υπάρξει παραίνεση στους παραγωγούς λαϊκών αγορών να αποδίδουν ένα κιλό από το προϊόν τους στο κατάστημα αλληλεγγύης. «Με έχει συγκλονίσει η διάθεση των συμπολιτών μας, είπε ο Γ. Μαρινάκης, να συμμετάσχουν σε αυτήν την ενέργεια.
Πρωτόγνωρα είναι αυτά τα πράγματα που ζούμε, μας αναγκάζουν να δούμε πτυχές που είχαμε παραμελήσει. Θέλω να στείλω μήνυμα σε όλο τον κόσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια και να βρίσκεται στα εγκαίνια καταστήματος για να αγκαλιάσει τους ανήμπορους που σήμερα δεν μπορούν αυτοί και αύριο μπορεί να είναι άλλοι στη θέση τους».
- Εμφανίσεις: 70708