Συνέντευξη του Επισκόπου Μάρκου στην "Romfea.gr"

ImageΜΟΣΧΑ - Στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων "Romfea.gr" , μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Εγκορίευσκ κ. Μάρκος

λίγες μέρες πριν τις Πατριαρχικές Εκλογές στην Ρωσία.

 

Ο Επίσκοπος κ. Μάρκος μιλώντας στον Διευθύνοντα του Πρακτορείου "Romfea.gr" κ. Αιμίλιο Πολυγένη, αναφέρθηκε στα κριτήρια της εκλογής του Πατριάρχη, στην επίσκεψη Πούτιν στο Άγιον Όρος, για την Ουκρανική Εκκλησία, για θέματα σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για τους δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

 

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ: Θεοφιλέστατε σε λίγες μέρες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εκλέξει τον 16ο κατά σειρά Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Με τι κριτήρια πιστεύεται πρέπει να γίνει εκλογή του νέου Πατριάρχη;

 

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΚΟΣ: Στον Καταστατικό Χάρτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφαίρεται, ότι ο εκλεγόμενος στον Πατριαρχικό Θρόνο θα πρέπει να είναι έμπειρος Ιεράρχης, να έχει καλό όνομα, να χαίρει της εμπιστοσύνης του κλήρου και των λαϊκών και να έχει «έξωθεν καλή μαρτυρία».

 

Υπάρχουν και άλλα κριτήρια, όπως η Ανώτατη Θεολογική Εκπαίδευση και ηλικία να μην είναι κάτω τον σαράντα ετών.

 

Τελευταίως ακούγεται πολύ, ότι ο καινούργιος Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα πρέπει να είναι συνεχιστής της πορείας του μακαριστού Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κυρού Αλεξίου Β΄, δηλαδή να συνεχιστεί το έργο του.

 

Έτσι, για τον λόγο αυτό, ακούγεται πως Πατριάρχης θα εκλεγεί άνθρωπος που συνεργάστηκε στενά με τον μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο Β΄.

 

«Όμως όλα τα κριτήρια αποτελούν μόνο την εξωτερική μορφή, διότι όταν γίνονται οι Σύνοδοι, γίνονται κατά το θέλημα και την Πρόνοια Του Θεού: «Έδοξεν γαρ τω Αγίω Πνεύματι και ημίν». Πράξ.15/ιε’ 28

 

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ: Θεοφιλέστατε εδώ στην Ελλάδα ακούγεται πως ο πρώην Πρόεδρος και σημερινός Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του νέου Πατριάρχη, πως το σχολιάζετε αυτό; Πάντως επί μακαριστού Πατριάρχου Αλέξιου Β΄ υπήρξε ένα επίπεδο αρίστων σχέσεων κράτους και εκκλησίας. Δεν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτό και από τον νέο Πατριάρχη;

 

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΚΟΣ: Θα απογοητεύσω όλους εκείνους που νομίζουν ότι κάποιο ρόλο κατά την εκλογή του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας θα παίξει το κράτος, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν.

 

Υπάρχουν μερικά Κράτη, ο πληθυσμός των οποίων βρίσκεται στην δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όμως οι σχέσεις του μακαριστού Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κυρού Αλεξίου Β΄ με τους ηγέτες αυτών των Κρατών ήταν πάντοτε άριστες.

 

Στην Σοβιετική εποχή, γινόταν κάτω από την επίδραση του Κράτους, η διαδικασία της ανοιχτής ψηφοφορίας ως προς τους υποψηφίους, την οποία μετά έπρεπε να ελέγξει το Κράτος, καθώς και τους Συνέδρους της Συνόδου και μετά να γίνει η εκπλήρωση «εντολής» των αρχών.

 

Παρόλα αυτά, οι Πατριάρχες της Σοβιετικής εποχής ήσαν αντάξιοι Ιεράρχες, διότι υπέφεραν πάρα πολλά υπέρ της Πίστεως του Χριστού.

 

Τώρα όμως, η διαδικασία της εκλογής του Πατριάρχη είναι απολύτως διαφορετική, διότι η ψηφοφορία είναι μυστική και ο κάθε άνθρωπος της Εκκλησίας θα ψηφίσει όπως του λέει η συνείδηση του.

 

Ταυτόχρονα βλέπουμε την ευγενή θέση των κοσμικών αρχών, οι οποίοι προσπαθούν να δείξουν σεβασμό προς την Εκκλησία και την Σύνοδο αυτής.

 

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ: Επειδή αναφερθήκαμε στον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, γνωρίζουμε ότι το 2007 τον συνοδεύσατε στην επίσκεψη του στο Άγιον Όρος. Πείτε μας ποίες ήταν οι εντυπώσεις του κ. Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Άθωνα, αλλά και τη μήνυμα έστειλε σε όλη την Ορθοδοξία με την επίσκεψη του αυτή; Επίσης ποια η δική σας άποψη, για την επίσκεψη του κ. Πούτιν στο Περιβόλι της Παναγίας;

 

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΚΟΣ: Απ΄ ότι ξέρω, ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του στο Άγιον Όρος το 2007 εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ, και πάρα πολλές φορές μιλούσε για αυτές τις εντυπώσεις, που του άφησε το Άγιον Όρος.

 

Τώρα ως προς τις προσωπικές μου εντυπώσεις σχετικά με την επίσκεψη του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στον Άγιον Όρος κοιτάξτε.

 

Στον Δυτικό Τύπο τον κ. Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν τον παρουσιάζουν ως ένα σκληρό πολιτικό, ως πρώην υπάλληλο της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας (KGB-FSB) και πως ο χαρακτήρας της διακυβερνήσεως του είναι απολυταρχικός.

 

Από την πλευρά μου θέλω σημειώσω, ότι ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν είναι βαθειά και ειλικρινά πιστός Χριστιανός. Αυτό μπορεί να το δει κανείς από τις συχνές επισκέψεις του στην Θεία Λατρεία, καθώς και από το μεγάλο του ενδιαφέρον σε θέματα της Θρησκείας και της Πνευματικότητος.

 

Επίσης θα ήθελα να σας αναφέρω μια σημαντική στιγμή, κατά την επίσκεψη του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος.

 

Όταν η πομπή πήγαινε στην Ιερά Μονή Ιβήρων το τιμόνι κρατούσε ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Τότε ξαφνικά στον δρόμο βγήκε ένα μουλάρι και προχωρούσε μπροστά από το αυτοκίνητο του Προέδρου, σαν να οδηγούσε αυτό τους προσκυνητές στην Ιερά Μονή Ιβήρων.

 

Τέλος να σημείωσω, πως την εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας, την τιμούμε πάρα πολύ στην Ρωσία.

 

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ: Πως σχολιάζετε την πρόσφατη δήλωση των Ουκρανών Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι εξέφρασαν την προθυμία τους να στηρίξουν τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο στην εκλογή νέου Πατριάρχη;

 

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΚΟΣ: Η πρόσφατη υποβολή του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδιμήρου, στον Πατριαρχικό Θρόνο, είναι αποτέλεσμα επιδράσεως της πολιτικής στην Εκκλησία.

 

Μετά την εκδημία του Πατριάρχου Αλέξιου Β΄, ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ κ. Κύριλλος δήλωσε πως «δεν πρέπει να παρομοιάσουμε τις εκκλησιαστικές εκλογές με τις κοσμικές εκλογές».

 

Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να διατηρούμε την αγάπη και την Ενότητα. Τα πολιτικά κόμματα αγωνίζονται για την εξουσία, αλλά όλοι γνωρίζουμε, ότι το κόμμα είναι μόνο ένα μέρος της κοινωνίας.

 

Στην εκκλησία δεν έχει καθιερωθεί κάποιος τρόπος υποβολής υποψηφίων, αλλά ούτε και της επισήμου ομαδικής υποστηρίξεως των υποψηφίων. Διότι μ΄ αυτό χωρίζεται η Εκκλησία!

 

Δυστυχώς βλέπουμε ότι στην Ουκρανία, η πολιτική ασκεί μεγάλη επιρροή στην Εκκλησιαστική ζωή. Τα αποτελέσματα αυτής της επεμβάσεως στα εκκλησιαστικά, τα αισθανόμεθα από τις αρχές του 1990 μέχρι και σήμερα.

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βλαδίμηρος χαίρει μεγάλου σεβασμού από την Εκκλησία μας, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι πρόθυμος να υποστηρίξει την πρωτοβουλία των Επισκόπων της Ουκρανίας, λόγω της ασθενούς υγείας του.

 

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ: Θεοφιλέστατε πείτε μας ποίες τάσεις προβλέπεται να υπάρξουν με την εκλογή του νέου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών, στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Διότι ακόμα η Ρωσική Εκκλησία δεν έχει φτάσει σε κάποια συναινετική λύση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσον αφορά το Εσθονικό ζήτημα, καθώς και για άλλα σοβαρά προβλήματα.

 

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΚΟΣ: Σε εμάς προξενεί μεγάλη λύπη, η διαφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε σειρά πολλών ζητημάτων.

 

Αλλά δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς, ότι στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, κάποιος δεν επιθυμεί να βρεθεί λύση πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν κανονικά όρια, και το Πατριαρχείο Μόσχας τα τηρεί.

 

Νομίζω, ότι έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς, ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της Εκκλησίας μας. Δεν βλέπουμε όμως κάτι παρόμοιο- αντίστοιχο από την πλευρά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

 

Οι εκκλησίες μας πρέπει να συναναστρέφονται περισσότερο, για να αποφύγουμε τις διαφωνίες και να λυθούν τα προβλήματα σωστά.

 

Ένα από αυτά που αφορά την Ουκρανία, παραλίγο να προκαλέσει πολύ σοβαρά αποτελέσματα, όχι μόνο στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών Ρωσίας και Κωνσταντινουπόλεως, αλλά στις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς των χωρών μας.

 

Είθε ο Θεός να αξιώσει να μην υπάρξουν ανάμεσα μας ποτέ διαφωνίες, και να λυθούν τα προβλήματα πάνω σε μια βάση αδελφικής Ενότητας.

 

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ: Κλείνοντας Θεοφιλέστατε θα ήθελα να σας πω, κάτι που είχε πει ένας μεγάλος Άγιος των ημερών μας ο Γέροντας Πορφύριος, ο οποίος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ.

 

Ο Γέροντας Πορφύριος κάποτε μιλώντας σε πνευματικά του παιδιά είχε πει το εξής: «Να μάθετε την Ρωσική γλώσσα, γιατί σύντομα η Ρωσία και η Ελλάδα θα γίνουν σας ένας λαός.

 

Οι Ρώσοι θα έρχονται σε εμάς και εμείς θα πηγαίνουμε σ΄ αυτούς». Σήμερα βλέπουμε ότι ήδη αυτό στην Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα, εσείς από την πλευρά σας πως σχολιάζετε αυτή την πρόρρηση του Γέροντα; Ο ίδιος ομολογούσε ότι έλαβε την Χάρη από Ρώσο Στάρετς, «πρώην αξιωματικό του Τσάρου» στον εξωνάρθηκα του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, στην Σκήτη των Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους.

 

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΚΟΣ: Πάρα πολλά είναι αυτά που συνδέουν τον Ρωσικό λαό με τον Ελληνικό λαό. Είμεθα πραγματικά με την χριστιανική έννοια ένας ενιαίος λαός, γι΄ αυτό πρέπει να δυναμώσουμε πιο πολύ τους δεσμούς μας.

 

Εγώ είμαι οπαδός της ενότητας και με χαρά καλούμαι φιλέλληνας, αγαπώ την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, επίσης αγαπώ πάρα πολύ τους Έλληνες.

 

Όταν επισκέπτομαι την Ελλάδα αισθάνομαι σαν να είμαι στην πατρίδα μου.

 

Να αναφέρω πως ποθητός τόπος της προσκυνήσεως μου στην Ελλάδα για μένα, ήταν και θα είναι το Άγιον Όρος – ο Άθως.
Εμφανίσεις: 30580
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!