Συνέντευξη Επισκόπου Χερέτι Μελχισεδέκ στη "Romfea.gr"
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Συνέντευξη στον Αιμίλιο Πολυγένη - 02:07
-
ο Ελληνομαθής Επίσκοπος Ντεντοπλίς Τσκάρο και Χερέτι κ. Μελχισεδέκ Χατσίτζε (Πατριαρχείο Γεωργίας).
Ο Επίσκοπος Χερέτι κ. Μελχισεδέκ Χειροτονήθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων 3/5/2009, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Τιφλίδας, από τον Αρχιεπίσκοπο Μιτσχέτης και Τιφλίδας και Καθολικό Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία τον Β΄.
Η συνέντευξη του κ. Μελχισεδέκ στη «Romfea.gr» έχει ως εξής:
Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, ήρθατε στην Ελλάδα με αφορμή την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού;
Επίσκοπος Χερέτι: Μάλιστα, έφτασα στο ακριτικό Διδυμότειχο της Ελλάδος από το ακριτικό Ντεντοπλίς Τσκάρο της Γεωργίας, και ήρθα για να συμμετάσχω στην χαρά του Πνευματικού μου Πατέρα Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, όχι από υποχρέωση αλλά από ανάγκη της καρδιάς μου, αφού έζησα την αγάπη του, από την εποχή που ως λαϊκός φοιτητής έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα, και έλαβα τους δύο πρώτους βαθμούς της Ιεροσύνης από των τιμίων χειρών του.
Αιμίλιος Πολυγένης: Θεοφιλέστατε, υπηρετείτε σε ακριτική περιοχή της χώρας Σας, θα μας πείτε παρακαλώ λίγα λόγια για την Επισκοπή Σας.
Επίσκοπος Χερέτι: Κύριε Πολυγένη, όπως είχατε γράψει και στην παρουσίαση της Επισκοπικής μου εκλογής πριν από 7 μήνες, το μεγαλύτερο μέρος της Εκκλησιαστής επαρχίας μου βρίσκεται εκτός των σημερινών συνόρων της Γεωργίας, δηλαδή στην Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Την εποχή της Σοβιετικής Ενώσεως, συγκεκριμένα το 1921, όταν ο Ερυθρός Στρατός μπήκε στην Γεωργία και έκανε κατοχή, την περιοχή Χερέτι που κατοικείτε από Γεωργιανούς Ορθοδόξους, την συμπεριέλαβε στην Σοβιετική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Σήμερα η επαρχία μου είναι μια φτωχή περιοχή, σε μια μεγάλη αραιοκατοικημένη έκταση στην Ανατολική Γεωργία.
Περιλαμβάνει την πόλη Ντεντοπλίς Τσκάρο στην οποία κατοικούν 15 χιλιάδες άνθρωποι και 12 χωρία με άλλες 15 χιλιάδες κατοίκους, καθώς και όλη την έκταση της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.
Η επαρχία μου βρίσκεται 130 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τιφλίδα και 27 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι Μπόντμπε, όπου υπάρχει ο τάφος της Ισαποστόλου και Φωτιστού της Γεωργίας Αγίας Νίνας.
Δημιουργήθηκε με χωρισμό των παλαιοτέρων επαρχιών της Νεκρέσι και Χερέτι και της Μπόντμπε.
Αιμίλιος Πολυγένης: Άρα έχετε μια νέα επαρχία, υπάρχουν Ναοί και υποδομές;
Επίσκοπος Χερέτι: Ναι, στο τμήμα που βρίσκεται στην Γεωργία έχω 13 Ναούς που λειτουργούν, 3 πρεσβυτέρους και 1 διάκονο πού μόλις χειροτόνησα.
Δεν έχουμε άλλες υποδομές ούτε Επισκοπείο ή Εκκλησιαστικά Ιδρύματα και περιουσία Στην πόλη Ντεντοπλίς Τσκάρο όπου και ή έδρα μου, ο Καθεδρικός Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά υπάρχει και δεύτερος Ναός ερειπωμένος τον οποίον ανακαινίζουμε και αυτός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ και είναι όπως φαίνεται, ο πρώτος Ναός που αφιερώθηκε στον Όσιο στην τότε Ρωσική Αυτοκρατορία, αφού χτίστηκε το1903 και Όσιος Αγιοκατατάχθηκε το 1902.
Πριν λίγο καιρό ή τοπική Κυβέρνηση παραχώρησε στην επαρχία μας ένα εγκαταλελειμμένο Νηπιαγωγείο, το οποίο σιγά - σιγά λόγω έλλειψης χρημάτων, ανασκευάζουμε για να γίνει κατοικήσιμο και χρηστικό.
Στο Αζερμπαϊτζάν, υπάρχουν πολλοί Ναοί σε καλή κατάσταση και πολλοί περισσότεροι που έχουν δοθεί σε άλλες χρήσεις ή καταστραφεί.
Η κυβέρνηση όμως, δεν επιτρέπει την λειτουργία ορθοδόξων Ναών στην επικράτεια, παρά το ότι στην Γεωργία υπάρχουν 300 τζαμιά.
Ο μόνος ναός που έχουμε άδεια να λειτουργούμε είναι στην πόλη Κάχι, ενώ τουλάχιστον 25 χιλιάδες ορθόδοξοι ζουν στην περιοχή.
Μη υπάρχοντος μονίμου Ιερέως στο Κάχι, κάθε Σαββατοκύριακο, μεταβαίνει από την Τιφλίδα ένας κληρικός και λειτουργεί εκεί, χωρίς όμως την δυνατότητα μεταφέρει αντικείμενα Εκκλησιαστικής λατρείας εντός της χώρας.
Αιμίλιος Πολυγένης: Στην Γεωργία είχαν εκτοπιστεί πολλοί Έλληνες, υπάρχουν κάποιοι από αυτούς στην επαρχία Σας;
Επίσκοπος Χερέτι: Σήμερα στην επαρχεία μου, υπάρχουν πολλοί λίγοι Έλληνες, από αυτούς που διωχτήκαν από την Τουρκία, γέροντες επί το πλείστον.
Η Γεωργία ήταν μαζί με την Ελλάδα, οι χώρες πού δέχτηκαν τον κύριο όγκο των εκδιωχθέντων Χριστιανικών πληθυσμών του Ευξείνου Πόντου.
Μάλιστα έχω και ένα Ελληνικό χωριό το οποίο επισκέπτονται οι παλιννοστήσαντες στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Πάσχα, για να μεταφέρουν το Αναστάσιμο μήνυμα στους κεκοιμημένους προγόνους τους, αφήνοντας ένα κόκκινο αυγό σε κάθε μνήμα.
Στους σχεδιασμούς μου είναι να εντοπίσω τους εναπομείναντας και να έχουμε επικοινωνία, θέλοντας να ανταποδώσω με κάποιο τρόπο τα όσα καλά έλαβα εγώ από του Έλληνες και ιδιαίτερα από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, τον Γέροντα μου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, τα πνευματικά μου αδέλφια, τους καθηγητές μου, και αρκετούς ακόμα.
Αιμίλιος Πολυγένης: Ευχαριστούμε που μας δώσατε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί Σας Θεοφιλέστατε, και έτσι να δώσουμε στους αναγνώστες της «Romfea.gr» περισσότερες πληροφορίες για την Εκκλησία Σας, και την δική Σας Επισκοπική διακονία.
Επίσκοπος Χερέτι: Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας και χαιρετώ όλους τους επισκέπτες του Πρακτορείου Σας. Η «Ρομφαία» δέχεται και την δική μου καθημερινή επίσκεψη για να πληροφορούμε τα πράγματα της Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι μόνο. Να είστε όλοι ευλογημένοι, Καλά Χριστούγεννα.
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΕΡΕΤΙ ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ
19/11/2009
Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται.
Ενωρίς, Μακαριώτατε και σεπτοί Ιεράρχες, εντιμώτατοι αξιωματούχοι του Λαού, σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, έμαθα ότι πάσχα στα Ελληνικά, σημαίνει διάβαση.
Το έμαθα από τα κηρύγματα του Πνευματικού μου Πατέρα, Μητροπολίτου πλέον κ. Δαμασκηνού, τον οποίον συνάντησα σαν φοιτητής στην Αθήνα, τον ακολούθησα ως Υποδιάκονος και αργότερα από των χειρών του έλαβα και την Ιερωσύνη, ώστε σήμερα να είμαι ανάμεσα Σας ως Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας, μαζί με τους σεβασμίους Μητροπολίτες Κεντρικής Ευρώπης κ. Αβραάμ, Φάσιδος κ. Γρηγόριο και Βάνι κ. Αντώνιο και τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Τιφλίδος κ. Μαμούκα Αχβλεντιάνι, μεταφέροντας τις ευχές της Εκκλησίας μας και του Καθολικού Πατριάρχη της κ. Ηλία, για το πάσχα του νέου Μητροπολίτου σε αυτόν τον τόπο, ίνα πάντας αγιάσαι πιστούς.
Χαράς Ευαγγέλια της ενθρονίσεως του Δαμασκηνού, τέρπου, χόρευε και αγάλλου Διδυμότειχο, γιατί πλέον κατέχεις ως Επίσκοπό Σου, εκείνον που ξέρει ανιδιοτελώς να αγαπά και να βοηθά τους ανθρώπους.
Τούτο μαρτυρεί η παρουσία τόσων και η θέληση περισσοτέρων να ζήσουν την στιγμή αυτής της χαράς. Η αγάπη του Σεβασμιωτάτου Διδυμοτείχου προς πάντας, τον έκανε να ενδιαφερθεί ιδιαιτέρως για τους εξ' Ορθοδόξων Εκκλησιών σπουδαστές στην Αθήνα, όχι μόνο όταν μπορούσε να επικοινωνεί μαζί τους υπηρεσιακά, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, αλλά και κατόπιν στις εποχές του χειμώνος, ώστε να βρίσκουμε στο πρόσωπό του, τον στοργικό πατέρα και τον θαυμαστό σύμβουλο.
Τα συναισθήματα δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια τούτη την ώρα και ο χρόνος δεν επιτρέπει μακρηγορίες.
Περιορίζομαι λοιπόν να εκφράσω την χαρά και των 19 πνευματικών Σας τέκνων Σεβασμιώτατε Γέροντα, που φτάσαμε εδώ από τις επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική και την Ιταλία, από την Αίγυπτο του δευτέρου θρόνου, την Ιβηρία, αλλά και τις Ελλαδικές επαρχίες και βέβαιος ότι συγχαίρει μαζί μας και ο αδελφός μας Νεκτάριος ο Διάκονος εν τω παραδείσω, αναφωνούμε πάντες υιικώς, ζήθι Πάτερ.
Και δι΄ αυτού του ελαχίστου αντιδώρου, εις τα δικά Σας μεγάλα δώρα προς όλους μας, παρακαλούμε να συνεχίσετε να μας μνημονεύτε, ώστε να βιώνουμε την εν τω Αγίω Ποτηρίω ενότητά μας, εν Χριστώ Ιησού, ζωήν χαρισάμενον.
- Εμφανίσεις: 60328